22.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΤα μυστικά της Μπες Χουντίνι, της συζύγου του μάγου που γνώριζε τα...

Τα μυστικά της Μπες Χουντίνι, της συζύγου του μάγου που γνώριζε τα κόλπα διαφυγής του

Η σταυροφορία της για να ξεσκεπάσει τους τσαρλατάνους του πνευματισμού -εν μέρει πραγματικός και εν μέρει θεαματικός- εξακολουθεί να έχει μια πολύ ξεχωριστή θέση στην αμερικανική κουλτούρα του 20ού αιώνα.

Επιμέλεια Έφη Αλεβίζου

«Δέκα χρόνια είναι αρκετά για να περιμένεις οποιονδήποτε άνδρα» δήλωσε η Μπεατρίς «Μπες» Χουντίνι στο περιοδικό TIME λίγο πριν από το θάνατό της. Χωρίς αμφιβολία, αυτή είναι η φράση με την οποία θα θυμόμαστε πάντα τη χήρα του διάσημου Αυστροουγγρικού ταχυδακτυλουργού και καλλιτέχνη αποδράσεων Χάρι Χουντίνι. Ο θρυλικός μάγος ήταν ο έρωτας της ζωής της και ο θάνατος τον πήρε απροσδόκητα μακριά της, παρά το γεγονός ότι η ζωή του είχε κινδυνεύσει χιλιάδες φορές. Μετά το θάνατό του, τον περίμενε για δέκα χρόνια, προσπαθώντας ανεπιτυχώς να επικοινωνήσει μαζί του με όλα τα δυνατά μέσα.

Ο θάνατος του Χάρι Χουντίνι εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των θεωρητικών συνωμοσίας και των φαν του μυστηρίου. Ο διασημότερος καλλιτέχνης αποδράσεων στην ιστορία (συγγνώμη Ντέιβιντ Κόπεφιλντ) πέθανε το 1926, υποτίθεται μετά από μια σειρά βαριών χτυπημάτων στο στομάχι για τα οποία δεν ήταν προετοιμασμένος.

Μάχη με τους τσαρλατάνους-μέντιουμ

Έντονος εχθρός των ψευτο-πνευματιστών (οι οποίοι ήταν τότε σχεδόν τόσο συνηθισμένοι όσο και σήμερα), αυτός και η Μπες είχαν συμφωνήσει ότι αν πέθαινε εκείνος πριν από εκείνη, θα προσπαθούσαν να έρθουν σε επαφή μέσω συνεδριών. Για να επαληθεύσουν την ειλικρίνεια της επικοινωνίας, καθιέρωσαν έναν κωδικό πρόσβασης: «Ρόζαμπελ – απαντήστε – πείτε – προσευχηθείτε, απαντήστε – κοιτάξτε – πείτε – απαντήστε, απαντήστε – πείτε».

Αυτή η παράξενη σειρά λέξεων προερχόταν από έναν μυστικό κώδικα που δημιουργούσαν οι μάγοι για να επικοινωνούν με τους βοηθούς τους κατά τη διάρκεια των νοητικών τους ταξιδιών. Κάθε λέξη, ή ομάδα λέξεων, αντιστοιχούσε σε ένα γράμμα. Για παράδειγμα, η λέξη «απάντηση» ήταν το γράμμα Β, «απάντηση-απάντηση» ήταν το γράμμα V, κ.λπ. Ο κωδικός που επέλεξαν οι Χουντίνι σήμαινε «Believe» (πιστεύω). Αλλά ο Χάρι δεν μετέδωσε ποτέ αυτό το μήνυμα στην Μπες από το υπερπέραν.

Photo: Wikimedia Commons

Η αρχή ενός μοναδικού ζευγαριού

Η πρώτη λέξη του μηνύματος, «Ρόζαμπελ», αναφερόταν στο τραγούδι που τραγουδούσε η Μπες όταν γνωρίστηκαν με τον Χάρι, όταν έδιναν παραστάσεις σε ένα θέατρο στο Coney Island της Νέας Υόρκης. Εκείνη την εποχή, εκείνος ήταν 20 ετών και εκείνη μόλις 18. Ήταν απλώς επίδοξοι καλλιτέχνες. Ο αδελφός του Χάρι, ο Τεό, φλέρταρε πρώτα την Μπες, αλλά ο Χάρι τελικά την παντρεύτηκε τον Ιούνιο του 1894.

Η Μπες γεννήθηκε ως Γουιλιελμίνα Μπέατρις Ράνερ σε μια οικογένεια Γερμανών μεταναστών και από μικρή ηλικία ένιωσε το κάλεσμα του θεάματος. Ξεκίνησε τραγουδώντας σε ένα συγκρότημα που ονομαζόταν The Floral Sisters. Αφού παντρεύτηκε τον Χάρι, άρχισε να συνεργάζεται μαζί του- έκανε η ίδια κόλπα και τον υποστήριζε ως βοηθός του σε ένα νούμερο που ονομαζόταν The Houdinis.

Στο γύρισμα του αιώνα, αλλάζοντας μάνατζερ, ο Χάρι άρχισε να σημειώνει επιτυχίες. Αφού επικεντρώθηκε στην απόδραση -το πιο θεαματικό μέρος του προγράμματός του- σύντομα απέκτησε διεθνή φήμη και περιόδευσε όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και στην Ευρώπη. Μόλις συνέβη αυτό, η Μπες αποφάσισε να κάνει ένα βήμα πίσω. Ανέβαινε σπάνια στη σκηνή και βοηθούσε στα παρασκήνια, συμβουλεύοντας τον σύζυγό της για τα κόλπα του και φροντίζοντας την γκαρνταρόμπα του.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σχέσης τους, οι Χουντίνι παρέμειναν ένα αγαπημένο ζευγάρι, πάντα κοντά ο ένας στον άλλον. Υπάρχουν πολλές φωτογραφίες των δύο μαζί και, όπως εξηγεί ο βιογράφος του μάγου, ο Κένεθ Σίλβερμαν στο βιβλίο του «Houdini!!!! The Career of Erich Weiss», ο Χάρι συχνά άφηνε πολύ τρυφερά σημειώματα για την Μπες στα οποία την αποκαλούσε «γλύκα μου» και «πολύτιμη» υπογράφοντας με ονόματα όπως «δικός σου» και «Χουντινάκος».

Όπως εξήγησε η ανιψιά τους, Μαρί Μπλαντ, σε συνέντευξή της το 1995, λάτρευαν τα παιδιά αλλά δεν μπόρεσαν ποτέ να αποκτήσουν, επειδή η Μπες έπασχε από πρωτοπαθή αμηνόρροια και δεν μπορούσε ποτέ να μείνει έγκυος.

Δείτε στιγμές από τη ζωή και τα «μαγικά» κόλπα του Χουντίνι 

Ο θάνατος του Χάρι Χουντίνι

Αν και σε όλη του τη ζωή περπατούσε στην κόψη του ξυραφιού, ο θάνατος του Χουντίνι ήταν απροσδόκητος και αποτέλεσε καταστροφικό πλήγμα για την Μπες. Μετά τον θάνατο του διάσημου μάγου, η Μπες αντιμετώπισε προβλήματα με τα χρήματα, το αλκοόλ και τους χιλιάδες τσαρλατάνους που την πλησίαζαν για να της πάρουν χρήματα υποσχόμενοι ότι θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τον Χάρι στη μετά θάνατον ζωή.

Για χρόνια, η Μπες ήταν πιστή στην υπόσχεση που είχε δώσει στον σύζυγό της και διοργάνωνε περιοδικά σεάνς, ελπίζοντας μάταια ότι ο Χάρι θα εμφανιζόταν και θα έλεγε τα λόγια που είχαν συμφωνήσει. Το γεγονός ότι αυτό δεν συνέβη ποτέ τη βύθισε σε τέτοια απόγνωση που αποπειράθηκε δύο φορές να αυτοκτονήσει.

Μπες και Χάρι Χουντίνι / Photo: Wikimedia Commons

Η ζωή μετά

Το 1930, εν μέσω όλων αυτών, γνώρισε τον Έντουαρντ Σαιντ, ο οποίος έγινε ο μάνατζέρ της και ίσως κάτι περισσότερο (αν και αυτό δεν αποδείχθηκε ποτέ). Μετακόμισαν μαζί στο Χόλιγουντ και η Μπες αφιερώθηκε στο να κρατήσει ζωντανή τη μνήμη του συζύγου της. Μετά από 10 χρόνια προσπαθειών να του μιλήσει, το 1936 η Μπες και ο Σεντ οργάνωσαν το The Final Seánce στη βεράντα του ξενοδοχείου Knickerbocker του Χόλιγουντ, την περίοδο του Χαλοουίν- για τελευταία φορά, προσπάθησε να καλέσει το πνεύμα του Χάρι. Οι σωζόμενες φωτογραφίες από την εκδήλωση, οι οποίες εμφανίζονται στο μπλογκ, Wild About Harry, είναι πραγματικά τρομακτικές και αποτελούν από μόνες τους θέαμα. Η τελετή είχε επίσης λίγο από θεατρικό έργο και ήταν μια εξαιρετική διαφημιστική καμπάνια (θα δούμε γιατί αργότερα).

Όπως αναμενόταν, ο ταχυδακτυλουργός δεν εμφανίστηκε και η χήρα του εγκατέλειψε την αναζήτηση που, χρόνια αργότερα, ενέπνευσε τη φράση με την οποία αρχίζει αυτό το κείμενο. Παρ’ όλα αυτά, η Μπες ανέθεσε στον φίλο της Γουόλτερ Μπράουν Γκίμπσον -τον συγγραφέα της σειράς μυστηρίου «Η Σκιά» και φίλο, έμπιστο, διαφημιστή και συγγραφέα-φάντασμα του Χουντίνι- να συνεχίσει να διοργανώνει μια ετήσια συνάντηση για να προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με τον μάγο. Το ιστολόγιο Wild About Houdini περιέχει τον διάλογο μεταξύ της Μπες και του Σαιντ, του μάνατζέρ της, στο τέλος της τελευταίας συνεδρίασης. Η εκτενής παράθεσή του δίνει μια αίσθηση της θεατρικότητας της στιγμής.

Σαιντ: Χουντίνι. Η ώρα μηδέν πέρασε. Τα δέκα χρόνια πέρασαν. Έχετε πάρει μια απόφαση;

Μπες: Ναι. Ο Χουντίνι δεν τα κατάφερε. Η τελευταία μου ελπίδα χάθηκε. Δεν πιστεύω ότι ο Χουντίνι μπορεί να επιστρέψει σε μένα ή σε οποιονδήποτε άλλον. Αφού ακολούθησα πιστά το δεκαετές συμβόλαιο του Χουντίνι, αφού χρησιμοποίησα κάθε είδους μέντιουμ και σεάνς, είναι πλέον η προσωπική και θετική μου πεποίθηση ότι η πνευματική επικοινωνία με οποιαδήποτε μορφή είναι αδύνατη. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν φαντάσματα ή πνεύματα. Το ιερό του Χουντίνι καίγεται εδώ και δέκα χρόνια. Τώρα σβήνω ευλαβικά το φως. Τελείωσε. Καληνύχτα, Χάρι.

Με την πάροδο του χρόνου, το Final Seánce έχει γίνει κάτι σαν κλισέ στον αμερικανικό πνευματιστικό κόσμο, και συνεδρίες προς τιμήν του θρυλικού μάγου γίνονται ακόμη και σήμερα σε πολλά μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένου του Μουσείου Χουντίνι στο Σκράντον της Πενσυλβάνια.

Η Μπες στον τάφο του Χουντίνι / Photo: Wikimedia Commons

Τα τελευταία χρόνια

Η Μπες και ο Σαιντ αξιοποίησαν τη δημοσιότητα του The Final Seánce. Την επόμενη χρονιά πούλησαν στην Paramount τα δικαιώματα για να γυρίσει μια βιογραφική ταινία για τον Χάρι, ένα έργο που χρειάστηκε σχεδόν είκοσι χρόνια για να ολοκληρωθεί- πρωταγωνιστούσαν ο Τόνι Κέρτις και η Τζάνετ Λι στους ρόλους του μάγου και της Μπες. Το ενδιαφέρον για την ιστορία του ζευγαριού και τη στάση τους στην παραψυχολογία ήταν τέτοιο που η Μπες γύρισε και τη δική της ταινία την επόμενη χρονιά. Ο αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν Madame Houdini Speaks (Η Μαντάμ Χουντίνι μιλάει).

Η ιδέα ήταν ότι, μετά από δέκα χρόνια σιωπής που επέβαλε η αναζήτηση του συζύγου της ανάμεσα στα πνεύματα, η Μπες θα συζητούσε τις απόψεις της για τον πνευματισμό, αλλά σε μια ταινία μυθοπλασίας.

Η ταινία -η οποία αρχικά κυκλοφόρησε με τον τίτλο Religious Racketeers και αργότερα άλλαξε ξανά τον τίτλο της σε Mystic Circle Murder- έκανε τελικά πρεμιέρα το 1938. Σε αυτήν, η Μπες εμφανίστηκε μόνο στην αρχή και στο τέλος- έπαιζε τον εαυτό της και η συμμετοχή της συνίστατο ουσιαστικά στο να δηλώσει ότι η επικοινωνία με τους νεκρούς ήταν απλώς αδύνατη. Όπως μπορούμε να δούμε σε αυτές τις εικόνες, τα λόγια της ήταν ουσιαστικά μια επανεπεξεργασία όσων είχε πει στη βεράντα του ξενοδοχείου Knickerbocker λίγα χρόνια νωρίτερα.

Η ταινία είχε αντίκτυπο στους πνευματιστικούς κύκλους, οι οποίοι προφανώς αισθάνθηκαν ότι δέχτηκαν επίθεση από αυτήν, αλλά πέραν αυτού πέρασε σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητη. Στην πραγματικότητα, η ταινία σχεδόν χάθηκε εντελώς. Απ’ όσο γνωρίζουμε, μόνο ένα αντίγραφο διασώθηκε και κυκλοφόρησε σε DVD το 2006.

H Μπες Χουντίνι μπροστά από τη φωτογραφία του Χάρι 

Ο θάνατος της Μπες Χουντίνι

Υπάρχουν λίγες επιπλέον πληροφορίες για τη ζωή της Μπες από αυτό το σημείο μέχρι το θάνατό της πέντε χρόνια αργότερα, στις 11 Φεβρουαρίου 1943. Η Μπες, η οποία ήταν πολύ αδύναμη για αρκετό καιρό και πιθανώς έπασχε από φυματίωση, έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ ταξίδευε με το τρένο από το Λος Άντζελες στη Νέα Υόρκη για να «περάσει τις τελευταίες μέρες της με την οικογένειά της», έγραψε τότε ο τοπικός Τύπος. Ήταν 67 ετών.

*Με στοιχεία από elpais.com

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα