17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΤο «παιδί αστακός»: Ένας δολοφόνος από το τσίρκο

Το «παιδί αστακός»: Ένας δολοφόνος από το τσίρκο

Πώς ο Γκρέιντι Στάιλς, το «παιδί αστακός» από το τσίρκο, χρησιμοποίησε τις «δαγκάνες» του για να διαπράξει φόνο... Η ιστορία που κόβει την όρεξη για αστακούς

Γράφει η Βασιλίνα Ριστάνη *

Από τη γενετική παραμόρφωση, στην αγάπη και το φρικτό φόνο, ο Γκρέιντι Στάιλς έζησε και τα τρία. Το «παιδί αστακός» απέκτησε το προσωνύμιο του στο τσίρκο όπου εργαζόταν λόγω μιας σπάνιας ανωμαλίας που έκανε τα άκρα του να μοιάζουν με δαγκάνες αστακού.

Για περισσότερο από έναν αιώνα, η ιδιόμορφη φυσική κατάσταση, γνωστή ως εκτροδακτυλία, ταλαιπωρούσε την οικογένεια Στάιλς. Τα μεσαία τους δάχτυλα είτε έλειπαν, είτε φαίνονταν ενωμένα με τον αντίχειρα και το μικρό δάχτυλο. Ενώ πολλοί τους θεωρούσαν θύματα της μοίρας, λόγω της αναπηρίας τους, η οικογένεια Στάιλς το είδε σαν ευκαιρία.

Ο Γρέιντι Στάιλς γίνεται το «παιδί αστακός»

Ο Γκρέιντι Στάιλς Τζούνιορ, γεννήθηκε στο Πίτσμπουργκ το 1937. Ο πατέρας του ήταν ήδη μέρος του freak show. Καθώς η οικογένεια μεγάλωνε και έβγαζε περισσότερα παιδιά με ασυνήθιστα χέρια και πόδια, η Οικογένεια Αστακών, αποτέλεσε βασικό στοιχείο του τσίρκου της Πενσιλβάνια, στις αρχές του εικοστού αιώνα.

Η περίπτωση του Γκρέιντι ήταν αρκετά σοβαρή. Εκτός από τα χέρια του, είχε κληρονομήσει την ανωμαλία και στα πόδια του. Ως εκ τούτου δεν μπορούσε να περπατήσει και για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, χρησιμοποιούσε αναπηρικό καροτσάκι. Έτσι έμαθε να χρησιμοποιεί το πάνω μέρος του σώματός του, για να σηκώνεται στο πάτωμα με εντυπωσιακή δύναμη.

Ο Γκρέιντι δεν ασχολήθηκε ποτέ με τη γνώμη των θεατών για εκείνον. Το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να δώσει μια παράσταση, είτε το κοινό του εντυπωσιαζόταν είτε όχι. Χρησιμοποίησε τη δύναμη του για διευκολύνει τη ζωή του αλλά και για να κάνει το βίο αβίωτο σε άλλους ανθρώπους.

Το σκοτάδι αναδύεται στη ζωή του Γκρέιντι

Καθώς συνέχισε την επιτυχημένη καριέρα του, όλες οι σεζόν δεν του απέφεραν όσα κέρδιζε συνήθως. Τότε ξεκίνησε την κακοποίηση στους γύρω του και ιδιαίτερα στη σύζυγο και τα παιδιά του. Μάλιστα, ήταν τόσο σκληρός με τη σύζυγό του που είχε διάφορες μεθόδους με τις οποίες τη βασάνιζε, μόνο και μόνο για να ακούσει τις κραυγές της.

Συνήθως χρησιμοποιούσε τις «δαγκάνες» του για να την ακινητοποιήσει στην πόρτα ή στο έδαφος και να την πνίξει μέχρι να εξαντληθεί από την έλλειψη οξυγόνου. Τις περισσότερες φορές, ορμούσε πάνω της και τρυπούσε τα μάτια της με τα δάχτυλα του. Ο Γκρέιντι την απειλούσε με μαχαίρι. Τη βίαζε και την κακοποιούσε σεξουαλικά, πιστεύοντας ότι δεν θα τον άφηνε ποτέ.

Μετά από όλη την κακοποίηση και τα βασανιστήρια, εκείνη βρήκε τελικά το θάρρος να ζητήσει διαζύγιο. Για τιμωρία, την έπνιξε με ένα μαξιλάρι μέχρι που ασφυκτιούσε για την ανάσα που δεν μπορούσε να πάρει. Ήταν πολύ κοντά στο θάνατο.

Το «παιδί αστακός» γίνεται «αστακός δολοφόνος»

Η κόρη τους Ντόνα ετοιμαζόταν για το γάμο της. Είχε αρραβωνιαστεί έναν άνδρα που ο πατέρας της αντιπαθούσε πολύ. Παρά την επιμονή του Γρέιντι να μην προχωρήσουν σε γάμο, εκείνη συνέχισε να ελπίζει ότι ο γάμος θα γίνει και θα καταφέρει να ξεφύγει. Την παραμονή του γάμου, ο Γκρέιντι κάλεσε τον αρραβωνιαστικό της Ντόνα για να κουβεντιάσουν.

Ο αρραβωνιαστικός της κόρης του είχε υπακούσει πρόθυμα νομίζοντας ότι τελικά θα κέρδιζε την έγκριση και την ευλογία του. Έκανε λάθος. Ο Γκρέιντι πήρε μια καραμπίνα και σκότωσε τον νεαρό άντρα εν ψυχρώ. Έντρομη η Ντόνα έτρεξε να αγκαλιάσει τον αρραβωνιαστικό της που αιμορραγούσε θανάσιμα. Τότε ο πατέρας της χαμογέλασε και είπε «Στο είπα ότι θα τον σκότωνα».

Σύντομα, παραδέχτηκε τις πράξεις του χωρίς καμία μεταμέλεια. Στη δίκη επισήμανε ότι δεν ήταν δυνατόν να φυλακιστεί. Καμία φυλακή δεν μπορούσε να διαχειριστεί την αναπηρία του και ο εγκλεισμός του θα ήταν σκληρή και ασυνήθιστη τιμωρία. Το δικαστήριο συνειδητοποίησε ότι δεν είχε κανένα αντεπιχείρημα και τον άφησαν ελεύθερο με 15 χρόνια αναστολή.

Ο δολοφόνος δολοφονείται

Ο Γκρέιντι είχε αποφύγει τη φυλακή και είχε αποκτήσει την αίσθηση ότι ήταν υπεράνω του νόμου. Έτσι η κακοποίηση έγινε πιο σκληρή. Η σύζυγός του είχε φτάσει τελικά στο σημείο να σπάσει. Το 1992, πλήρωσε τον 17χρονο γείτονά της, Κρις Γουάιαντ, 1.500 δολάρια για να σκοτώσει τον Γκρέιντι. Εκείνος μπήκε στο τροχόσπιτο των Στάιλς και τον πυροβόλησε τρεις φορές εξ επαφής.

Κανείς τους δεν αρνήθηκε ότι ήθελαν πραγματικά να σκοτώσουν τον Γκρέιντι Στάιλς. Η κηδεία του ήταν σαν να μη συνέβη ποτέ, αφού κανείς δεν παρευρέθηκε.

* Η Βασιλίνα Ριστάνη σπουδάζει στη New Media Studies 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα