27.1 C
Athens
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ: ΧΩΡΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ: ΧΩΡΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΤΕΧΝΗΣ, ΛΑΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ

Ένα σύγχρονο αεροδρόμιο όπως ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», είναι κάτι περισσότερο από ένας κόμβος διακίνησης επιβατών και εμπορευμάτων. Είναι ένα σημείο συνάντησης ανθρώπων, λαών και πολιτισμών, ένας συγκερασμός ταυτοτήτων και προσώπων και, πάνω από όλα, είναι η πρώτη και η τελευταία εντύπωση της Ελλάδας και του πολιτισμού της, για εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.

Στα 15 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του το Μάρτιο του 2001, το αεροδρόμιο της Αθήνας έχει αναγνωριστεί διεθνώς, κερδίζοντας μια θέση ανάμεσα στα πιο σύγχρονα, ασφαλή και δημοφιλή αεροδρόμιο στον κόσμο. Πέραν της επιχειρησιακής αριστείας και του επιτυχημένου επιχειρηματικού μοντέλου του, το αεροδρόμιο εκπέμπει καθημερινά και την πολιτισμική ταυτότητά του.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έχει ως φιλοσοφία του τη συμβολή στην πολιτιστική ζωή της χώρας και στη διεθνή προβολή και προώθηση της Ελλάδας και του σύγχρονου ελληνικού πνεύματος σε όλο τον κόσμο, φιλοξενώντας πληθώρα εικαστικών και ιστορικών εκθέσεων σε συνεργασία με κρατικούς φορείς, μουσεία, γκαλερί και μη κερδοσκοπικά πολιτιστικά ιδρύματα.

Μέχρι σήμερα, ο ΔΑΑ έχει φιλοξενήσει περισσότερες από 70 πολιτιστικές εκθέσεις και εικαστικά δρώμενα.

Κάθε χρόνο, περίπου 250.000 επισκέπτες επισκέπτονται τις μόνιμες εκθέσεις του αεροδρομίου που βρίσκονται στο επίπεδο των Αναχωρήσεων

  • Έκθεση Αρχαιολογικών Ευρημάτων περιοχής Αεροδρομίου
  • Έκθεση Πολυμέσων για τον Ελευθέριο Βενιζέλο
  • Το Μουσείο της Ακρόπολης-Κλασικός προορισμός

Επιπλέον, τους εκθεσιακούς χώρους περιοδικών εκθέσεων «Τέχνη & Πολιτισμός» και «Τέχνη & Περιβάλλον», που βρίσκονται στις Αφίξεις και στις Αναχωρήσεις, αντίστοιχα, επισκέπτονται ετησίως 2,5 εκ. επιβάτες. 

Στους χώρους των περιοδικών εκθέσεων, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών φιλοξενεί και προωθεί περιοδικές καλλιτεχνικές συνεργασίες με διάφορους φορείς. Πρόκειται για ένα διαρκώς ανανεούμενο και εξελισσόμενο εικαστικό τοπίο που αποσκοπεί στην ευχάριστη διαμονή επιβατών και επισκεπτών, αναδεικνύοντας τον ελληνικό πολιτισμό.

Το αεροδρόμιο έχει συνεργαστεί σε διάφορες πολιτιστικές και εικαστικές ενέργειες, μεταξύ άλλων, με τους εξής φορείς: Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, Ακαδημία Αθηνών, Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου, Εθνικό Θέατρο, Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Μουσείο Ηρακλειδών, Εκδόσεις Μίλητος, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών Ιδρύματος Ωνάση, Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, National Geographic Greece, Γκαλερί Ιλεάνα Τούντα, Φωτογραφικός Κύκλος, Ίδρυμα Δημοσιογραφικής Φωτογραφίας “World Press Photo”, Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας, ΕΚΕΒΙ, Βρετανικό Συμβούλιο, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Art Athina, Geo Routes Cultural Institute, Ευρωπαϊκό Μουσείο Άρτου, πλατφόρμα «A Jewel Made in Greece» κ.α.

Παράλληλα, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έχει οργανώσει στους χώρους του σειρά παρουσιάσεων βιβλίων για παιδιά σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, ενώ οι επιβάτες και οι επισκέπτες βρίσκουν στο αεροδρόμιο και άλλες «εκπλήξεις»: Ξεκινώντας το 2012 με τη φιλοξενία μουσικών σχημάτων στο χώρο του «μουσικοδρομίου», το ψυχαγωγικό πρόγραμμα του αεροδρομίου συνεχίζεται ακόμη πιο συστηματικά από το 2013, σε συνεργασία με την πλατφόρμα σύγχρονου πολιτισμού ‘ελculture’. Το πρόγραμμα ονομάστηκε “Fly me to the Moon” και σχεδιάστηκε για να «ταξιδεύει» επισκέπτες και επιβάτες ήδη πριν από την επιβίβασή τους, με μουσικές συναυλίες, διαδραστικούς διαγωνισμούς, θεατρικά και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα από δημοφιλή μουσικά σχήματα και γνωστούς καλλιτέχνες, θέατρο σκιών και κουκλοθέατρο αλλά και …επιδαπέδιο σκάκι στο αεροδρόμιο!

Μέσα από το πλήθος των πολιτιστικών συνεργασιών και των εικαστικών ενεργειών, αναδεικνύεται ο ρόλος του αεροδρομίου της Αθήνας ως αναπόσπαστου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας και ταυτόχρονα ως κομβικού σημείου επικοινωνίας και «συνάντησης» των ανθρώπων.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα