26.5 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ESCHER ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ

ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ESCHER ΣΤΗ ΝΕΑ ΜΑΚΡΗ

Αγαπητά μέλη, φίλες και φίλοι,

Σας καλούμε στην τέταρτη μηνιαία συνάντηση μας την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016 στις 19:00 στο  φιλόξενο χώρο του παταριού στον Καταναλωτικό Συνεταιρισμό στη Νέα Μάκρη στην οδό Λιβυσίου αριθμός 28 (πρώτος παράλληλος κάτω από την κεντρική πλατεία της Ν.Μάκρης).

Ομιλητής: ο Τάσος Λαδιάς

Τίτλος: Αυθαίρετες ερμηνείες στα  χαρακτικά του Escher

Σχετικά με το έργο του Escher: Πολλά από τα έργα του Escher μας είναι γνωστά, απλά χωρίς να ξέρουμε ποιός είναι ο δημιουργός τους και τι σημαίνουν (για ποιόν άραγε;) αυτά τα έργα. Ο γραφίστας και χαράκτης Escher,  γεννημένος στην Ολλανδία το 1898, ομολογεί σχετικά με το έργο του:

«Όποιος εξασκείται  στις τεχνικές των γραφικών τεχνών είναι πιθανό να θεωρεί  ως ύψιστο ιδανικό του  την πλήρη γνώση της τέχνης του. Πέρασα και εγώ  πολλά χρόνια σε αυτή την κατάσταση αυταπάτης. Όμως ήρθε η στιγμή που ένιωσα ότι άνοιξαν ξαφνικά τα μάτια μου. Ανακάλυψα ότι η τεχνική αρτιότητα  δεν ήταν πια ο μόνος σκοπός μου.  Ήρθαν στο μυαλό μου ιδέες, έννοιες που τόσο πολύ με γοήτευσαν ώστε επιθυμούσα να τις μοιραστώ με άλλους. Αυτό δεν γινόταν με λέξεις,  γιατί πρόκειται για σκέψεις που δεν μπορούν να πάρουν ρητή μορφή, ήταν νοητικές εικόνες, που θα μπορούσαν να γίνουν κατανοητές από άλλους μόνο αν τις παρουσίαζα ως οπτικές εικόνες. Οι σκέψεις αυτές συχνά μαρτυρούν το θαυμασμό μου για τους νόμους της φύσης. Αντιμετωπίζοντας τα αινίγματα που μας περιβάλλουν, αναλύοντας και εξετάζοντας τις παρατηρήσεις που είχα κάνει, κατέληξα στα … μαθηματικά. Αν και δεν έχω καμιά γνώση θετικών επιστημών, συχνά δίνω την εντύπωση ότι έχω περισσότερη σχέση με τους μαθηματικούς παρά με τους ομότεχνούς μου».

Ο προγραμματισμός της εκδήλωσης: Η  εκδήλωση θα ξεκινήσει με μια παρουσίαση επιλεγμένων έργων του Escher ώστε το ακροατήριο να σχηματίσει μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα για το έργο του Escher, που θα συνοδεύονται από (αυθαίρετα και υποκειμενικά) σχόλια του ομιλητή. Στη συνέχεια θα επιχειρηθεί μια σύντομη ερμηνεία των έργων «Ερπετά» και «Κύκλος» και η εκδήλωση θα τελειώσει με ένα διάλογο με το ακροατήριο σχετικά με ένα έργο που θα επιλέξει αυτό, μεταξύ των «Εξέλιξη», «Μαγικός καθρέφτης», «Σπείρες», «Χέρια που σχεδιάζουν» και «Δεσμός».

Ο ομιλητής: Ο Τάσος Λαδιάς έχει σπουδάσει φυσική και έχει διδακτορικό στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών. Εργάζεται ως καθηγητής πληροφορικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πληροφορικής ως σχολικός σύμβουλος στον Πειραιά.

Tο διοικητικό συμβούλιο

Μαραθώνας, 4 Ιανουαρίου 2016

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα