17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΡΑΦΗΝΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΤΡΕΞΕ ΝΑ ΣΩΘΕΙΣ»

ΡΑΦΗΝΑ: ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ ΒΡΑΔΙΑ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΤΡΕΞΕ ΝΑ ΣΩΘΕΙΣ»

Σε μια όμορφη λογοτεχνική βραδιά που ευχαρίστησε το κοινό που την παρακολούθησε, εξελίχτηκε η παρουσίαση του πρώτου βιβλίου της Βιργινίας Μάρκου «Τρέξε να σωθείς» στη Ραφήνα. Η δροσερή αίθουσα του Ωδείου Μακ Τζώρτζ, που άνοιξε για να υποδεχτεί τη συγγραφέα, τους ομιλητές, το ακροατήριο που αποτελείτο ως επί το πλείστο από εκπροσώπους συλλόγων και φορέων του δήμου του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου και διαλεχτούς φίλους/ες, έγινε μια αγκαλιά ανθρώπων που απόλαυσαν τη μοναδική λογοτεχνική βραδιά που ξεπέρασε κατά πολύ μια απλή βιβλιοπαρουσίαση.

Το πάνελ των ομιλητών τόσο κοντά στο ακροατήριο, ο τέως δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Βασίλης Πιστικίδης, ιατρός – συγγραφέας και ιδιοκτήτης του χώρου παρουσίασης Βαγγέλης Μαυρουδής, η δημοσιογράφος Αγγελική Ραγκούση και φυσικά η συγγραφέας Βιργινία Μάρκου, αποτέλεσαν μια ωραία παρέα που βρέθηκε να συζητά και να αναλύει επ’ ευκαιρία του βιβλίου της Βιργινίας Μάρκου, τις ανθρώπινες αδυναμίες και το αρρωστημένο πάθος που βρίσκεται σαν κρυφή πληγή στη ψυχή ενός ατόμου της διπλανής πόρτας, όπως ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, ένας ευυπόληπτος πολίτης στον οποίο έχει ανατεθεί η εκπαίδευση παιδιών, που  εξελίσσεται σε παιδόφιλο, βιαστή και δολοφόνο.

Η γράφουσα συντονίστρια της συζήτησης καλωσόρισε τους παραβρισκομένους, τον αντιδήμαρχο Ρ-Π Αντώνη Παλπατζή, τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Δαμιανό Φαφούτη, τους δημοσιογράφους Αργύρη Κωστάκη, μέλος επίσης της Γενικής Συνέλευσης της Unicef και Δημήτρη Πνευματικάτο, τους προέδρους των συλλόγων Καλλιτεχνούπολης Ειρήνη Σαρηκώστα, ΑΟΚ Γιώργο Δουβίτσα, την αντιπρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Πικερμίου Έφη Μάτσου, το Βλαδίμηρο Καϊσέρλογλου  της Κινηματογραφικής λέσχης Ραφήνας, την πρόεδρο Δέσποινα Γκικάκη και τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΗΜ.Τ.Ο. Ρ-Π Ιφιγένεια Βαρδοπούλου – επίσης γραμματέας του Ο.Σ. «το Μελτέμι» – και Χαρά Δεληγιάννη και τους λοιπούς φίλους που διέθεσαν το καλοκαιρινό τους βράδι σ’ αυτή την ιδιότυπη όπως εξελίχτηκε βιβλιοπαρουσίαση.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μακρόχρονη φιλία της με τη συγγραφέα σε επαγγελματικό επίπεδο ως τοπικές συντάκτριες πολιτικού ως επί το πλείστο ρεπορτάζ επί πολλά χρόνια και την ευχάριστη έκπληξη που επεφύλαξε η κ. Μάρκου  με τη συγγραφή ενός βιβλίου και μάλιστα ενός ψυχολογικού θρίλερ.  Κατόπιν παραχώρησε το λόγο στον κ. Πιστικίδη να μιλήσει για τον κεντρικό ήρωα του μυθιστορήματος με τον οποίο το μόνο τους κοινό είναι ότι πρόκειται για καθηγητές μαθηματικών που εντρύφησαν στην φροντιστηριακή υποστήριξη.

Ο τέως δήμαρχος Βασίλης Πιστικίδης αναφέρθηκε στη σχέση καθηγητή – μαθητή, αλλά και στο πόσο αυτή μπορεί να διαρραγεί όταν η ψυχή του ανθρώπου – εκπαιδευτικού κρύβει ένοχα συναισθήματα που αποβαίνουν μοιραία. Μάλιστα αναφέρθηκε σε ειδήσεις της ημέρας που αναφέροντο στο θέμα της παιδεραστίας, που έχει πάρει διαστάσεις στην εποχή μας. Επιδοκίμασε δε την συγγραφέα στο τολμηρό πρώτο εγχείρημά της να γράψει ένα θρίλερ που καθηλώνει τον αναγνώστη και τον κρατά σε αγωνία μέχρι την τελευταία σελίδα, όπου γίνεται η κάθαρση όχι μόνο του κεντρικού ήρωα, αλλά και των υπολοίπων προσώπων που αναφέρονται στο μυθιστόρημα.

Ακολούθως ο ιατρός-συγγραφέας Βαγγέλης Μαυρουδής καθήλωσε το ακροατήριο παίρνοντας αφορμή απ’ τα λεγόμενα των προλαλησάντων αυτού, για να αναπτύξει μια ενδιαφέρουσα ανάλυση του τρόπου γραφής της κ. Μάρκου, αναφερόμενος σε σπουδαίους συγγραφείς και αναλύοντας τον τρόπο γραφής ενός εκάστου, με επίκεντρο την παρουσιαζόμενη συγγραφέα. Ακόμα εστίασε στις μέρες μας όπου η αναφορά στην ομορφιά της νεότητας, κάτι που τραγουδιέται σε πασίγνωστο παραδοσιακό τραγούδι, όπως κι ο γάμος από ομάδες πληθυσμού π.χ. Ρομά – Πομάκοι μεταξύ νεαρών ατόμων, έχει κακοφορμίσει φτάνοντας τα όρια της παθογένειας (παιδοφιλία). Ο από καρδιάς γλαφυρός κι αβίαστος λόγος του κ. Μαυρουδή εντυπωσίασε κι ενθουσίασε το ακροατήριο, που ρούφηξε κάθε του λέξη και αναφορά, θαυμάζοντας τη μεγάλη γκάμα των λογοτεχνικών του γνώσεων.

Η συγγραφέας μετά τα όσα άκουσε αρκέστηκε απλά να δηλώσει με έκδηλη την ταπεινοφροσύνη που τη διακρίνει, τη συγκίνησή της για τα όσα κολακευτικά ειπώθηκαν για τη πρώτη συγγραφική της προσπάθεια, ευχαριστώντας ομιλητές κι ακροατήριο.

Κατόπιν τούτων η προσδοκία όλων για μια εξίσου εντυπωσιακή συνέχεια στη συγγραφική δουλειά, βαρύνει του ώμους της Βιργινίας Μάρκου, που ήδη έχει στα σκαριά την έκδοση του  δεύτερου βιβλίου της.  

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα