22 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΣΑΡΩΝΙΚΟΣ: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 3ΜΕΡΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ 2ΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΣΑΡΩΝΙΚΟΣ: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 3ΜΕΡΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ 2ΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Γ. Σωφρόνης, Δήμαρχος Σαρωνικού: Λάθος της Κυβέρνησης η υποχρεωτική ένταξη των νηπίων β’ ηλικίας στην υποχρεωτική πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Διαλύεται ο οικογενειακός προγραμματισμός για να εξυπηρετηθούν ιδεοληψίες και συντεχνιακά συμφέροντα.

Συνεδρίαση της Τριμερούς Επιτροπής για την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής στον Δήμο Σαρωνικού

Ο Δήμαρχος Σαρωνικού, κ. Γιώργος Σωφρόνης, συμμετείχε την Μ. Τετάρτη 4 Απριλίου στη συνεδρίαση της Τριμερούς Επιτροπής που συστήθηκε με απόφαση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Π.Ε. και Δ.Ε. Ανατολικής Αττικής, για την εφαρμογή της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής στον Δήμο Σαρωνικού. Στη συνεδρίαση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, συμμετείχαν επίσης η Διευθύντρια Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, κ. Βασιλική Ξυθάλη και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Κώστας Σωτηρίου», κ. Κώστας Τουλγαρίδης.

Στο πλαίσιο της συζήτησης που έγινε, ο κ. Σωφρόνης επισήμανε ότι καταρχήν ο Δήμος Σαρωνικού είναι αντίθετος με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να καθιερώσει την υποχρεωτική συμμετοχή των νηπίων β’ ηλικίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Η διαφωνία του αυτή εστιάζεται σε τέσσερις κυρίως λόγους

  1. Είναι γνωστές σε όλους οι μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σήμερα στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης σε υποδομές, εκπαιδευτικό προσωπικό, σχολικούς συμβούλους, ολοήμερα νηπιαγωγεία. Δεν μπορούμε να «φορτώσουμε» στα νηπιαγωγεία έναν επιπλέον σημαντικό αριθμό νέων παιδιών, χωρίς να έχουν αντιμετωπιστεί οι ελλείψεις αυτές .
  2. Θα δημιουργηθούν σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινή ζωή δεκάδων εργαζόμενων οικογενειών , γιατί δεν λαμβάνουν υπόψη  ότι σήμερα οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί λειτουργούν σε σχέση με τα νηπιαγωγεία, με διευρυμένο ωράριο και 11 μήνες το χρόνο. Δεν αντιλαμβάνονται ότι  θα επηρεαστούν αρνητικά οι οικογένειες,  όταν τα παιδιά κατευθυνθούν σε μια δομή που θα λειτουργεί και λιγότερες ώρες αλλά και λιγότερους μήνες; Γιατί δεν σεβόμαστε το δικαίωμα των γονέων να αποφασίζουν οι ίδιοι για τα παιδιά τους;
  3. Δεν εξυπηρετεί ούτε την Αυτοδιοίκηση, ούτε τους εργαζόμενους, αφού μετατρέπονται οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί από χώρους παιδαγωγικής εκπαίδευσης, σε απλούς χώρους φύλαξης. Απαξιώνεται ένα μοντέλο που λειτουργεί αποδεδειγμένα με μεγάλη επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια, αποτελεί ολοκληρωμένη δομή Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης κι εξυπηρετεί πάνω από όλα τις ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών τους.
  4. 4.       Δεν θα παρέχονται στα παιδιά μια σειρά από υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχονται σήμερα από επιστημονικό προσωπικό που στελεχώνει τους Παιδικούς Σταθμούς, όπως παρακολούθηση από ψυχολόγο, παιδίατρο, κι άλλους κοινωνικούς επιστήμονες, καθώς και πλήρη σίτιση σε κατάλληλα πιστοποιημένους και διαμορφωμένους χώρους.

Όπως επισήμανε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης  «η προχειρότητα, ως προς την επάρκεια των υποδομών του Δήμου μας, είναι μόνο ένα από τα σημεία στα οποία διαφωνούμε με τη συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση. Επιχειρείται μια μεγάλη αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος και μάλιστα στην πιο ευαίσθητη παιδική ηλικία, χωρίς καμία προετοιμασία για τη διασφάλιση των απαραίτητων συνθηκών, αλλά και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η διεθνής εμπειρία. Θα έπρεπε, πριν από οποιαδήποτε ανάλογη ενέργεια, που επηρεάζει τις ζωές χιλιάδων οικογενειών, να έχουν προβλεφθεί τόσο οι διαδικασίες, όσο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη δημιουργία καταρχήν των κτιριακών υποδομών, ώστε να υποδεχθούν επιπλέον παιδιά τα νηπιαγωγεία. Η αντιμετώπιση αυτής της ανάγκης με προκατασκευασμένες αίθουσες δεν μπορεί να αποτελεί λύση για την Ελλάδα του 2018, ειδικά όταν μιλάμε για παιδιά ηλικίας τεσσάρων ετών. Επίσης δεν έχω λάβει καθαρές απαντήσεις αν επαρκεί το σημερινό προσωπικό των νηπιαγωγείων του Δήμου μας για να ανταποκριθεί στα νέα αυτά δεδομένα.

Επιπλέον, η αιφνίδια αυτή απόφαση δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στους εργαζόμενους γονείς, οι οποίοι δεν θα εξυπηρετούνται από τα ωράρια των νηπιαγωγείων, ενώ αντίθετα εξυπηρετούνταν απόλυτα από το ωράριο λειτουργίας των παιδικών σταθμών του Δήμου μας.  Ενώ δεν μπορεί κανένας να μας εγγυηθεί με ποιον τρόπο θα διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας θα απολαμβάνουν τις υπηρεσίες υψηλού επιπέδου που τους παρείχαμε μέχρι σήμερα, μέσα από τη λειτουργία των Παιδικών μας Σταθμών.

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά οι οικογένειες γίνονται πειραματόζωα πρόχειρων πολιτικών αποφάσεων, που λαμβάνονται με ιδεοληπτικά ή συντεχνιακά κριτήρια. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό. Ούτε θα μπορεί για μεγάλο διάστημα η ανικανότητα κάποιων να δικαιολογείται από την εφαρμογή απαράδεκτων νόμων, που συσσωρεύουν αντί να λύνουν προβλήματα». 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα