20.1 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ4ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ

4ο ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ

Η «Χρυσή τομή» ξεκινά μια ιστορική αναδρομή μέσω σειράς ελληνικών ντοκιμαντέρ με θέμα την ιστορική έρευνα από τις 6-8 Φεβρουαρίου 2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων του συνδέσμου «Χρυσή τομή» με ελεύθερη είσοδο. Η προβολή των ντοκιμαντέρ μνήμης, είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία του συνδέσμου, στο πολιτισμό και μια προσφορά στο κόσμο της Κερατέας και σε όσους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής θελήσουν να γίνουν κοινωνοί της. Καλή απόλαυση!  

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

19:00:  Γεγονότα στη Φώκαια 1914 (50΄)

            /Άνιες Σκλάβου, Στέλιος Τατάκης

            1ο βραβείο φεστιβάλ Χαλκίδας 2015

Τον Ιούνιο του 2014 ο Φελίξ Σαρτιώ, Γάλλος ερασιτέχνης αρχαιολόγος, πραγματοποιούσε ανασκαφές στην Παλαιά Φώκαια της Μ. Ασίας. Άθελά του γίνεται μάρτυρας μιας παραστρατιωτικής επιχείρησης που είχε ως αποτέλεσμα τον διωγμό χιλιάδων Ελλήνων από την περιοχή. Μαζί με τους συνεργάτες, καταφέρνουν να σώσουν και να φυγαδεύσουν πολλούς Έλληνες. Αυτός ο πρώτος διωγμός του 1914, παρέμεινε ξεχασμένος, έως το 2005 που ο ιστορικός φωτογραφίας Χάρης Γιακουμής, ανακάλυψε στο Παρίσι το ξεχασμένο φωτογραφικό αρχείο και τα κείμενα του Σαρτιώ.

20:00: «memORIA» (70΄)

            /Γιώργος Ιατρού

Η ιστορία και η μνήμη του «ΟRΙΑ», του μεγαλύτερου ναυαγίου που έγινε στις 12 Φεβρουαρίου 1944 στο νησί του Πατρόκλου, με θύματα περισσότερους από 4.100 Ιταλούς  αιχμαλώτους των Γερμανών.

Το ντοκιμαντέρ είναι παραγωγή του Συνδέσμου μας, και προβάλλεται για 4η φορά στην Κερατέα, ενώ έχει προβληθεί ήδη το Σεπτέμβριο του 2015 στη Σεραβέτσα, μια πόλη της Ιταλίας, κοντά στη Πίζα, παρουσία των συγγενών των θυμάτων του ORIA. Τον Οκτώβριο στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Χαλκίδας, τον Νοέμβριο στο Λαύριο, στο πλαίσιο της ΙΣΤ΄ Επιστημονικής Συνάντησης ΝΑ Αττικής, και τον Ιανουάριο του 2016 στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.

21:15:  Παράδοξη πατρίδα (56΄)

            /Νίκος Ασλανίδης

            Βραβείο κοινού 17ο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2015

Τον Απρίλιο του 1944 οι Ναζί επιτέθηκαν στο χωριό του Στάθη, τους Πύργους Πτολεμαΐδας. Τότε ήταν μόλις οκτώ ετών. Οι Ναζί έκαψαν ζωντανούς 353 κατοίκους. Ανάμεσά τους, η μητέρα του Στάθη, η γιαγιά του και τα αδέλφια του. Ο ίδιος κατάφερε να γλυτώσει μαζί με τον πατέρα του. Την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου, ο πατέρας του καταδικάζεται σε θάνατο και έτσι ο Στάθης μένει πεντάρφανος….Λόγω της αντιδικτατορικής του δράσης, αναγκάζεται να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη…Γερμανία.

ΚΥΡΙΑΚΗ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

19:00: «Ήταν ο δικός μας πόλεμος, 

             Η ιστορία του Γιώργου Οικονόμου» (30΄)

             / Άγγελος Κοβότσος

Ένα ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ για τη δράση των κατοίκων της υπαίθρου κατά τη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Εξιστορεί τα γεγονότα έτσι όπως τα έζησε ο Γιώργος Οικονόμου από το βλαχοχώρι Βρυσοχώρι Ζαγορίου, κατά την εισβολή των Ιταλικών δυνάμεων στον πόλεμο του 1940. Συγκλονιστική αφήγηση των γεγονότων εκείνης της περιόδου που έλαβαν χώρα στην περιοχή της Κόνιτσας και τα χωριά πέριξ της επαρχίας της, από έναν πολεμιστή, από έναν Έλληνα στρατιώτη, που έδωσε τα πάντα για να μην πατήσει στην Ελλάδα το πόδι κανενός ξένου κατακτητή.

Η κινηματογράφηση, που πραγματοποιήθηκε στην Ήπειρο, στην Αλβανία και στην Αθήνα, πλαισιώνεται από αφηγήσεις, προσωπικά ημερολόγια και καταγραφή της καθημερινής επαφής των κατοίκων με τον τόπο τους.

Το σενάριο βασίστηκε στο βιβλίο Μνήμες και μνημόσυνα του ΄40 του Γιώργου Οικονόμου, η μουσική είναι του Πλάτωνα Ανδριτσάκη, (με καταγωγή από την Κερατέα).

19:30: «Η νύχτα που κατέβηκε η σβάστικα» (30΄)

             /Σοφία Σφυροέρα

Το ντοκιμαντέρ μας πηγαίνει ένα μικρό ταξίδι προς τα πίσω, στα χρόνια του ελληνοϊταλικού πολέμου και της γερμανικής κατοχής στην ΕΛΛΑΔΑ, παρουσιάζοντας και ασπρόμαυρη αναπαράσταση της νύχτας εκείνης. Πρόκειται για μια σύντομη ιστορική αναδρομή, σε γεγονότα που συντάραξαν όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Στις 6 Απριλίου του 1941, οι Γερμανοί εισβάλλουν στην ΕΛΛΑΔΑ. Οι Έλληνες αγωνίζονται να μη χάσουν την ελπίδα τους. Στις 27 Απριλίου του ιδίου έτους , στις 8:10 το πρωί, τα πρώτα γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στην ΑΘΗΝΑ και στις 8:45 υψώνουν την πολεμική σημαία τους με τον αγκυλωτό  σταυρό, πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Λίγες ημέρες αργότερα, δυο 19χρονοι φοιτητές αποφασίζουν το παράλογο: να κατεβάσουν το σύμβολο του ναζισμού από το πανάρχαιο μνημείο του ελληνικού κάλλους και πολιτισμού. Πρόκειται για το φοιτητή της Ανώτατης Εμπορικής, ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟ και το φοιτητή της Νομικής, ΛΑΚΗ ΣΑΝΤΑ. Σκοπός αυτού του τολμήματος ήταν να μηνύσουν σε όλους ότι ο Ελληνικός λαός δεν έχει παραδοθεί ακόμα, συνεχίζει να αντιστέκεται εναντίον του ξένου κατακτητή. Το εγχείρημά τους στέφθηκε με επιτυχία τη νύχτα της 30ης προς 31ης Μαΐου 1941. Αυτό το μεμονωμένο ηρωικό κατόρθωμα αναπτέρωσε το ηθικό όλων των Ελλήνων αλλά και των Ευρωπαίων, που υπέφεραν κάτω από τον γερμανικό ζυγό. Ο ΓΛΕΖΟΣ και ο ΣΑΝΤΑΣ μιλούν για εκείνη την περίοδο, για την τολμηρή τους απόφαση, καθώς επίσης και για τα υπόλοιπα αξιόλογα επιτεύγματα της ελληνικής αντίστασης.  

20:00: Συναντήσεις με τη μητέρα μου Λέλα Καραγιάννη (30΄)

          / Βασίλης Λουλές

Στιγμές από τη δράση και τη ζωή της ΛΕΛΑΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ηρωίδας της αντίστασης και αρχηγού της οργάνωσης «Μπουμπουλίνα», μέσα από την προσωπική ματιά του γιού της ΓΙΩΡΓΟΥ. Καταζητούμενος και ο ίδιος την περίοδο της γερμανικής κατοχής, επιχειρεί μέσα από αποσπασματικές μνήμες να φωτίσει τις πλευρές της αντιστασιακής δράσης της μητέρας του, όπως η σύσταση της θρυλικής οργάνωσης «Μπουμπουλίνα» το 1941, η οποία αναλάμβανε τη φυγάδευση Βρετανών συμμάχων στο Κάϊρο αλλά και δολιοφθορές κατά του εχθρού. Με αρχηγείο το αρωματοπωλείο του άντρα της στην οδό Πατησίων και με τη συνδρομή των επτά παιδιών της, η ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ επιδόθηκε σε κατασκοπεία κατά του εχθρού, συλλέγοντας πληροφορίες τις οποίες διοχέτευε κατόπιν σε όλες τις ελληνικές αντιστασιακές οργανώσεις. Η αφήγηση κλείνει με αναφορά στη βίαιη σύλληψη και εκτέλεσή της από τις γερμανικές δυνάμεις Κατοχής το 1944, καθώς και στη σύλληψη πέντε από τα παιδιά της, τα οποία βασανίστηκαν αλλά διέφυγαν τελικά την εκτέλεση.

20:30 : Πυρπόληση γυναικών στην καλή Συκιά,

            «Ολοκαύτωμα» από Γερμανούς Ναζί

             /Τάσος Μπιρσίμ, σενάριο: Γιάννης Κανελλάκης

Θηριωδίες και βαρβαρότητες, των Γερμανών ναζί, σε βάρος κατοίκων σε χωριά, στο Ρέθυμνο, στη νότια Κρήτη, στην διάρκεια της κατοχής.

Συγκεκριμένα, στα ορεινά χωριά καλή Συκιά, Σελιά και Ροδάκινο Γερμανοί Ναζί έκαψαν ζωντανές γυναίκες, μεταξύ αυτών και μια έγκυο και ένα 86χρονο, που αντιστάθηκαν στην εισβολή στα σπίτια τους. Στο ιστορικό ντοκιμαντέρ περιλαμβάνονται μαρτυρίες συγγενών των θυμάτων, αλλά και κατοίκων που έζησαν τα βάρβαρα αυτά γεγονότα, το 1943.

21:00: Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης-Απελευθέρωσης (60΄)

          /Αντώνης Βογιάζος, σενάριο: Πέτρος Ανταίος- Αντώνης Βογιάζος

Ένα πραγματικό διαμάντι-ίσως το καλύτερο που κυκλοφορεί για το θέμα-από τα Αρχεία της ΕΡΤ για την εθνική αντίσταση 1941-1944 με την επιμέλεια γνωστών ιστορικών (Ν. Σβορώνος-Χ. Φλάισερ και άλλων συντελεστών ) παραγωγής 1985. Μιλούν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές των γεγονότων και το χρονικό και ποιοτικό μέγεθος αυτής της δουλειάς πραγματικά δικαιώνουν όσους χαρακτηρίζουν την Εθνική αντίσταση «νέο ΄21».

ΔΕΥΤΕΡΑ 8 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

20:00: Καλάβρυτα-άνθρωποι και Σκιές (112΄)

            /Ηλίας Γιαννακάκης

Καλάβρυτα. Δεκέμβριος 1943. Ένας αφανισμός. Εκτέλεση ολόκληρου του ανδρικού πολιτισμού από 14 χρονών και πάνω. Πυρπόληση όλων των σπιτιών. Αντίποινα, όπως είπαν οι Γερμανοί, για τη θανάτωση 80 στρατιωτών τους από τους αντάρτες. Και απέμειναν οι μανάδες. Με τα μικρά τότε παιδιά τους. Όσα τους είχαν απομείνει ζωντανά. Τα οποία σήμερα είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι. Δεν είναι μονάχα η μνήμη της καταστροφής και του αίματος που τους έχει στοιχειώσει. Είναι τα ερωτήματα που βαραίνουν ακόμη περισσότερο. Θα είχαμε αποφύγει την καταστροφή αν οι αντάρτες δε σκότωναν τους Γερμανούς; Τι σημαίνει η λέξη αντίποινα; Και τι η λέξη καταστροφή; Γιατί εμείς; Περισσότερο από ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ πάνω στη φρίκη, μια ταινία συλλογικό-πορτρέτο των επιζώντων που προσπαθούν, 70 χρόνια τώρα, να καταλάβουν ποιοι είναι και τι πραγματικά τους συνέβη.

21:45: Νιάλα. Μια ξεχασμένη σελίδα της ιστορίας (24΄)

           /Στάθης Γαλαζούλας

Η Νιάλα είναι μια απόμερη βουνοκορφή και βρίσκεται βορειοανατολικά των Αγράφων. Εκεί, τον Απρίλιο του 1947 μονάδες ανταρτών και κυβερνητικού στρατού αδελφώθηκαν για μια μόνο νύχτα μπροστά στη μανία της φύσης.

Το 4ο πανόραμα κινηματογραφικών ταινιών πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο με αφορμή την εισβολή των ΜΑΤ στις 08/02/2011 στη πόλη της Κερατέας.

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου μας, ευχαριστεί θερμά για αυτή τη διοργάνωση, την δ/νση του ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΡΤ και τους σκηνοθέτες Ανιές Σκλάβου, Στέλιο Τατάκη, Νίκο Ασλανίδη, Τάσο Μπιρσίμ, Ηλία Γιαννακάκη, Στάθη Γαλαζούλα και τους παραγωγούς των ταινιών για την αφιλοκερδή παραχώρηση των ντοκιμαντέρ.

                                                                                    ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα