Λύθηκε το μυστήριο της μούμιας που ουρλιάζει καθώς αιγύπτιοι ερευνητές αποκάλυψαν ότι πρόκειται για μια 48χρονη πλούσια γυναίκα που έζησε πριν από 3.500 χρόνια. Η γυναίκα έπασχε από σπονδυλοαρθρίτιδα και η τρομακτική έκφρασή της αποδίδεται στον βασανιστικό της θάνατο, καθώς φαίνεται ότι υπέφερε έντονα τη στιγμή του θανάτου της.

Η μούμια ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1935 στην Αίγυπτο, όταν μια αρχαιολογική αποστολή έφερε στο φως ένα ξύλινο φέρετρο που βρισκόταν κάτω από τον τάφο του αρχιτέκτονα Σενμούτ, ο οποίος πέθανε το 1464 π.Χ..

Το φέρετρο περιείχε το μουμιοποιημένο σώμα μιας άγνωστης γυναίκας που φορούσε μαύρη περούκα και δύο δαχτυλίδια σκαραβαίου από ασήμι και χρυσό – αλλά αυτό που εντυπωσίασε περισσότερο τους αρχαιολόγους ήταν η έκφρασή της.

Με το στόμα ορθάνοιχτο, σαν να ήταν κλειδωμένο σε έναν θρήνο, την ονόμασαν «γυναίκα που ουρλιάζει». Τώρα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις πιο προηγμένες επιστημονικές τεχνικές για να εξετάσουν τη μούμια και να μάθουν για τη ζωή και το θάνατό της. Οι προηγμένες τεχνικές σάρωσης αποκάλυψαν ότι η γυναίκα ήταν ξαπλωμένη προς τα πάνω με τα πόδια της τεντωμένα και τα χέρια της διπλωμένα πάνω από τη βουβωνική χώρα.

Της έλειπαν αρκετά δόντια -που πιθανότατα χάθηκαν πριν από το θάνατο- και θα είχε ύψος περίπου 1,54 μέτρα στη ζωή της. Οι εικόνες της αξονικής τομογραφίας υπολόγισαν ότι ήταν περίπου 48 ετών τη στιγμή του θανάτου της και ότι έπασχε από ήπια αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι η Screaming Woman είχε ταριχευθεί με άρκευθο και λιβάνι – δαπανηρά υλικά που έπρεπε να εισαχθούν στην Αίγυπτο. Η σπανιότητα και το κόστος των υλικών ταρίχευσης φαίνεται να αποκλείουν το ενδεχόμενο η διαδικασία μουμιοποίησης να ήταν απρόσεκτη και οι ταριχευτές απλώς να παρέλειψαν να κλείσουν το στόμα της, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η δρ Σάχαρ Σαλίμ , ένας από τους συγγραφείς της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου, δήλωσε: «Η κραυγαλέα έκφραση του προσώπου της μούμιας σε αυτή τη μελέτη θα μπορούσε να διαβαστεί ως πτωματικός σπασμός, υπονοώντας ότι η γυναίκα πέθανε ουρλιάζοντας από την αγωνία ή τον πόνο».

Ο πτωματικός σπασμός είναι μια σπάνια μορφή μυϊκής δυσκαμψίας, που συνήθως συνδέεται με βίαιους θανάτους υπό ακραίες φυσικές συνθήκες και έντονα συναισθήματα.
«Η γυναίκα που ουρλιάζει είναι μια πραγματική χρονοκάψουλα του τρόπου με τον οποίο πέθανε και μουμιοποιήθηκε», πρόσθεσε η δρ Σαλίμ.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Frontiers in Medicine, δείχνουν επίσης ότι δεν υπήρχε προφανής αιτία θανάτου όπως τονίζει η Daily Mail.

Η μούμια ανακαλύφθηκε επίσης με τον εγκέφαλο, το διάφραγμα, την καρδιά, τους πνεύμονες, το συκώτι, τη σπλήνα, τα νεφρά και το έντερο να είναι ακόμη παρόντα. Αυτό αποτέλεσε έκπληξη, διότι η κλασική μέθοδος μουμιοποίησης στο Νέο Βασίλειο – μεταξύ 1550 και 1069 π.Χ. περιελάμβανε την αφαίρεση όλων αυτών των οργάνων εκτός από την καρδιά.