21.4 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠανεπιστημιακή Ελληνοαμερικανική επέτειος: 80 χρόνια του «Ελληνικού Εθνικού Σπουδαστηρίου» (link διαδικτυακής παρακολούθησης)

Πανεπιστημιακή Ελληνοαμερικανική επέτειος: 80 χρόνια του «Ελληνικού Εθνικού Σπουδαστηρίου» (link διαδικτυακής παρακολούθησης)

Ξεκινά αύριο το ογκώδες πρόγραμμα των εορτασμών και αφιερωμάτων στην 80η Επέτειο του ιστορικού Ελληνικού Σπουδαστήριου «Greek Nationality Room” του Πανεπιστημίου Pittsburgh καθώς και το πρόγραμμα εγκαινιασμού της ιστοσελίδας του Σπουδαστήριου και του Ψηφιακού Ελληνοαμερικανικου Πολιτιστικού Κέντρου Δυτικής Πενσυλβάνιας, που διοργανώνουν

-το Αμερικανοελληνικό Ίδρυμα Δυτικής Πενσυλβάνια – AEFWP

-η Επιτροπή του Προγράμματος Nationality Rooms του Πανεπιστημίου Pittsburgh

-η Παγκρήτια Ένωση Αμερικής και

-το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης Ελλάδος (EUARCE)

Οι εκδηλώσεις θα αποδίδονται σε μορφή video, στις 8 μ.μ. κάθε απόγευμα 5 – 7 Νοεμβρίου 2021, και θα είναι προσβάσιμες στη διεύθυνση https://pahellenicfoundation.org/80th

Η τριήμερη γιορτή ξεκινά αύριο 5 Νοεμβρίου 2021 στις 8 μ.μ. όπου ο κ. Richard Fitzgerald, επικεφαλής της Κομητείας Allegheny και ο Δήμαρχος της πόλης του Πίτσμπουργκ William Peduto θα εκφωνήσουν τιμητικό λόγο αφιερωμένο στην Ελληνοαμερικανική Κοινότητα της Δυτικής Πενσυλβάνια και στη συνέχεια οι επιζώντες Επίτροποι του Ελληνικού Σπουδαστήριου θα ξεδιπλώσουν τις αναμνήσεις τους από τις πολύχρονες και πολυσήμαντες επιστημονικές, εκπαιδευτικές και πολιτιστικές δράσεις.

Στις 6 Νοεμβρίου 2021 στις 8 μ.μ., συγκαλείται η Σύναξη των απογόνων των Ιδρυτών του Ελληνικού Σπουδαστήριου – πρόκειται για τα μέλη των ομογενειακών οικογενειών Charles T. Tumazos, Peter Antonopoulos, James K. Steliotes, Sarantis (Socrates) Lardas και Stephen Pamphilis – οι οποίοι θα ανεφερθούν στην σύλληψη της ιδρυτικής ιδέας από το 1926 μέχρι την πραγμάτωσή της στα 1941, όπως τους τα μετέφεραν οι γονείς και οι παππούδες τους.

Το ίδιο βράδυ θα προβληθεί ειδικό αφιέρωμα στον ευπατρίδη μεγάλο Ευεργέτη της Κρήτης και ιδρυτικό στέλεχος του Ελληνικού Σπουδαστήριου Νικόλαο Γ. Καλμέρ (Καλημεράκη), με ένα πλήθος ντοκουμέντων από την κοινωνική και εθνική προσφορά του, που έρχονται για πρώτη φορά στο φως.

Στο αφιέρωμα θα απευθύνουν τιμητικούς λόγους

  • Η Πρέσβειρα της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου
  • Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Pittsburgh, Δρ. Patrick D. Gallagher
  • Ο Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Κρήτης Ειρηναίος
  • Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης
  • Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός
  • Ο πρ. Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Φίλης
  • Η Διευθύντρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, Ελένη Μπορμπουδάκη και
  • Ο Ιάκωβος Μπούτζουκας, Πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως Αμερικής, που είναι και συνδιοργανώτρια του εορτασμού της 80ής Επετείου.

Στις 7 Νοεμβρίου 2021 στις 8 μ.μ., συνεχίζεται το αφιέρωμα στο Ελληνικό Σπουδαστήριο με ευρεία αναφορά τιμής και μνήμης στον αείμνηστο Πατριάρχη Αθηναγόρα, με την εκφώνηση εναρκτήριου χαιρετισμού

-του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

-του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου Γ’ και

-του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, που θα αναπτύξει το θέμα:«Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας ως Πρότυπο και Έμπνευση της Οικουμενικής Θρησκείας και του Διαπολιτισμικού Προσώπου της Σύγχρονης Ανθρωπότητας»

Στο αφιέρωμα θα απευθύνουν χαιρετισμό από την Αθήνα

– Ο Ποιητής-Αισθητικός της Τέχνης, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης της Ελλάδος, Acc. H.C. του Accademia Collegio de’ Nobili di Firenze, Ευάγγελος Ανδρέου και

– Ο Πρέσβης ε.τ. Δημήτρης Ηλιόπουλος

και θα φιλοξενηθούν ως ομιλήτριες

– Η Διευθύνουσα Σύμβουλος Urban League of Greater Pittsburgh, Esther Bush,

– Οι Dr. Jordan Golin και  Ivonne Smith-Tapia, της Jewish Family and Community Services

– Η Dr. Zipora Gur και η Ellen Resnek, των Classrooms without Borders, και

– Η Reve. Paul Abernathy, του Neighborhood Resilience Project.

Τέλος, θα παρουσιασθεί επίσημα το Ψηφιακό Ελληνοαμερικανικό Πολιτιστικό Κέντρο της Δυτικής Πενσυλβάνια. Πρόκειται για μια ζωντανή πολιτιστική οντότητα στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Ελληνικού Σπουδαστηρίου που θα χρησιμεύσει ως μια αέναη πολυεπιστημονική μαρτυρία της ζωής και των επιτευγμάτων των προγόνων και των απογόνων των Ελλήνων μεταναστών στην περιοχή της Δυτικής Πενσυλβάνια.

Το Ψηφιακό Πολιτιστικό Κέντρο θα στεγάσει ολοκληρωμένη ψηφιακή μουσική και μουσικολογική βιβλιοθήκη και θα φιλοξενήσει το αρχειακό υλικό και τα Πρακτικά των Διεθνών Συνεδρίων «Βυζαντινός Μουσικός Πολιτισμός» (από το 2007 και μετά), που ιδρύθηκαν υπό την επιστημονική διεύθυνση της Αμερικανικής Εταιρείας Βυζαντινής Μουσικής και Υμνολογίας-ASBMH  (συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Pittsburgh) και την πολιτιστική και διοργανωτική αρωγή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης (EUARCE) της Ελλάδος. Τα Συνέδρια διοργανώθηκαν υπό την Αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδος  και του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδος και λειτουργούν στο πλαίσιο έκφρασης της σύγχρονης πολιτιστικής διπλωματίας ως μουσικοπολιτιστική γέφυρα μεταξύ του Πανεπιστημίου Pittsburgh,  και της Εκκλησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

 

Λεζάντες άλμπουμ εικόνας του τίτλου: 

1.Άποψη του Ελληνικού Σπουδαστήριου «Greek Nationality Room» του Πανεπιστημίου Pittsburgh

2.«Ελληνικά» αρχιτεκτονικά μέλη για την οικoδόμηση του Greek Nationality Room (Φωτ. 1941)

3.Ο Αρχιεπίσκοπος Βορείου & Νοτίου Αμερικής (μετέπειτα Οικουμενικός Πατριάρχης) Αθηναγόρας τελεί τον αγιασμό των εγκαινίων (7 Νοεμβρίου 1941).

4.Ο ζωγράφος Δημήτρης Κοκότσης διακοσμεί το Greek Nationality Room (Φωτ. 1941)

5.Ο Πρωθυπουργός Εμμανουήλ Τσουδερός αναγορεύεται Επίτιμος Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Pittsburgh (1942) μέσα στο νεόδμητο Greek Nationality Room

6.Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Pittsburgh, John S. Bowman τιμά τον ευπατρίδη Νικόλαο Καλημεράκη (1941) τότε Πρόεδρο της Επιτροπής του Greek Nationality Room

7.Ο Νικόλαος Καλημεράκης μεσολαβεί για την ενίσχυση της Κρήτης από το Σχέδιο Μάρσαλ (1949)

8.Επιστολή του Ελευθεριου Βενιζέλου, από την αλληλογραφία του με τον Νικόλαο Καλημεράκη (1906)

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα