15.9 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΤο FBI έπιασε τον άνθρωπο που έκλεψε τα διάσημα παπούτσια του Wizard...

Το FBI έπιασε τον άνθρωπο που έκλεψε τα διάσημα παπούτσια του Wizard Of Oz

Οι κλεμμένες γόβες παραμένουν στην κατοχή του FBI.

Εισαγγελείς των ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες κατά άνδρα, που φέρεται να έκλεψε τις διάσημες κόκκινες γόβες που φορούσε η Ντόροθι -κατά κόσμον Τζούντι Γκάρλαντ– στην ταινία του 1939, Ο Μάγος του Οζ. Τα πολύτιμα παπούτσια βρέθηκαν μετά από επιχείρηση του FBI – αφού κλάπηκαν από ένα μουσείο τον Αύγουστο του 2005 – αλλά δεν είχαν γίνει συλλήψεις εκείνη τη δεδομένη στιγμή.

Την Τρίτη, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες στον Τέρι Μάρτιν, 76 ετών από τη Μινεσότα, για την κλοπή ενός σημαντικού έργου τέχνης, δηλαδή του ζευγαριού παπουτσιών από την διάσημη ταινία.

Οι γόβες που ανακτήθηκαν είναι ένα από τα τέσσερα ζευγάρια που υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, παρμένα από τα γυρίσματα της ταινίας. Τα παπούτσια κλάπηκαν από το Μουσείο Τζούντι Γκάρλαντ στο Γκραντ Ράπιντς της Μινεσότα, ο κλέφτης είχε σπάσει ένα παράθυρο στην πίσω πόρτα του κτηρίου για να μπει μέσα.

Κανένα δακτυλικό αποτύπωμα δεν έμεινε πίσω και κανένας συναγερμός δεν σήμανε, σύμφωνα με το CBS News. Βρέθηκαν όμως σε μια επιχείρηση που ξεκίνησε από την ομάδα του FBI για τα εγκλήματα τέχνης. Την υπόθεση χειρίστηκαν ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στη Βόρεια Ντακότα και το τμήμα της Μινεάπολης του FBI.

Τα κόκκινα παπούτσια παίζουν κεντρικό ρόλο στο The Wizard of Oz και είναι μέρος μίας από τις πιο κλασικές σκηνές στην ιστορία του κινηματογράφου. Όταν η Ντόροθι βγάζει τα κόκκινα γοβάκια της και λέει «δεν υπάρχει μέρος σαν το σπίτι», μεταφέρεται αυτόματα πίσω στο Κάνσας.

Τα έγγραφα κατηγοριών που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τρίτη δεν περιείχαν πληροφορίες για το τι στοιχεία οδήγησαν στη σύλληψη του Μάρτιν. Την Τετάρτη, ο Μάρτιν είπε σε δημοσιογράφο της Minneapolis Star Tribune: «Πρέπει να πάω σε δίκη. Δεν θέλω να κάνω κάποια δήλωση». Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο κ. Μάρτιν ζει περίπου 12 μίλια από το μουσείο, το οποίο βρίσκεται στο παιδικό σπίτι της Τζούντι Γκάρλαντ.

Η εκτελεστική διευθύντρια του μουσείου Janie Heitz είπε ότι δεν πιστεύει ότι ο ύποπτος ήταν ποτέ υπάλληλος του μουσείου. Τα πολύτιμα παπούτσια εκτιμήθηκαν σε 3,5 εκατομμύρια δολάρια (2,8 εκατομμύρια λίρες), δήλωσε ο Εισαγγελέας των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Βόρειας Ντακότα, προσθέτοντας ότι ήταν ασφαλισμένα για 1 εκατομμύριο δολάρια όταν τα έκλεψαν πριν από σχεδόν 18 χρόνια.

Ένα άλλο ζευγάρι από τις κόκκινες γόβες βρίσκονται στο Smithsonian Institution στην Ουάσιγκτον DC και ένα άλλο ζευγάρι αποκτήθηκε το 2012 από την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών. Οι κλεμμένες γόβες παραμένουν στην κατοχή του FBI.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα