14.9 C
Athens
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΕΞΟΡΜΗΣΗ ΝΕΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΝΕΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΓΙΑ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ελπίδα για την ποιοτική αλλαγή της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου & δεύτερου βαθμού, δίνει μια μικρή αρχικά ομάδα 12 νέων (και ηλικιακά), αιρετών σε δήμους και περιφέρειες ανά την επικράτεια. Χαράζει η νέα αυγή για την αυτοδιοίκηση; Ίδωμεν!

Πιο κάτω η διακήρυξη της ομάδας με τις υπογραφές των 12 αιρετών: 

«Η ερχόμενη αυτοδιοικητική περίοδος, που θα έχει για πρώτη φορά πενταετή διάρκεια, θα πρέπει να αποτελέσει για τους ΟΤΑ το εφαλτήριο για δημιουργία, μεταρρυθμίσεις και κυρίως να προσφέρει όραμα και προοπτική στις τοπικές κοινωνίες, προβάλλοντας και αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε δήμου. Η ορθή οικονομική διαχείριση αποτελεί τη βάση για την ομαλή λειτουργία ενός σύγχρονου αυτοδιοικητικού οργανισμού, αφού εξαιτίας της πολυπλοκότητας και της δομής, η διαφάνεια καθίσταται σημαντικότερη από ποτέ.

Θα πρέπει να ξεπεραστεί το αυτοδιοικητικό μοντέλο περασμένων ετών, που στήριζε την χρηματοδότηση του δήμου ή της περιφέρειας, καθαρά από το κεντρικό κράτος.

Από τη μία η αισθητή μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και από την άλλη, οι προϋπολογισμοί που βγαίνουν εκτός της αρχικής τους κατάρτισης, δημιουργεί την ανάγκη να περάσουν οι ΟΤΑ σε ακόμη μεγαλύτερη διεκδίκηση πόρων από ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως το ΕΣΠΑ,  για τη δημιουργία έργων υποδομής σε κάθε πόλη και νησί, χωρίς να χρειάζονται τα χρήματα για μια πλατεία ή την ανάπλαση μιας γειτονιάς, να δαπανώνται από τα χρήματα των δημοτών ή από τα δημοτικά τέλη.

Το σωστό και έξυπνο management από τις δημοτικές και περιφερειακές αρχές, αποτελεί τον σημαντικότερο όρο για την επόμενη πενταετία προκειμένου η αυτοδιοίκηση να μην επηρεαστεί ακόμη περισσότερο από την αδυναμία του κεντρικού κράτους να την χρηματοδοτήσει.

Σε κάθε τοπική κοινωνία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που στέκεται αρωγός δίπλα στον πολίτη, σε αντίθεση με το απρόσωπο κεντρικό κράτος, καταλαβαίνει τις ανάγκες του και προσπαθεί να τις επιλύσει, αφού ασχολείται με την καθημερινότητα.

Η παιδεία, ο πολιτισμός, η πρωτοβάθμια υγεία, η ύδρευση και η αποχέτευση όπου αυτή υπάρχει, οι μεταφορές, το οδικό δίκτυο, οι αστικές αναπλάσεις, το σχέδιο πόλης, η καθαριότητα και πολλά άλλα, αποτελούν ενδεικτικά τους τομείς που η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να στέκεται δίπλα στον πολίτη.

Και επειδή ένας δήμος ή μια Περιφέρεια αποτελεί έναν Οργανισμό με έξοδα και ανάγκες, θα πρέπει να αναζητηθούν έσοδα για να μην είναι ζημιογόνος. Νέες πηγές χρηματοδότησης, καθώς και στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας με κίνητρα, που θα φέρουν μακροχρόνια, έσοδα για το δήμο, αλλά και νέες θέσεις εργασίας για τους κατοίκους.

Σημαντικό σκέλος για την επομένη πενταετία θα αποτελέσει και η άσκηση κοινωνικής πολιτικής, με τα κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία, φαρμακεία, τα ΚΕΠ υγείας, καθώς και την μείωση ή ολική απαλλαγή των δημοτικών τελών, σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Για πόλεις προσβάσιμες στα ΑΜΕΑ και σε μητέρες με καροτσάκια, με πεζοδρόμια και πάρκα πρασίνου, με λιγότερο τσιμέντο και περισσότερα δέντρα.

Αναβαθμισμένος θα είναι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όταν θα διεκδικήσει ακόμη περισσότερες αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος και θα τις συνδυάσει με ταυτόχρονη εισροή επιπλέον πόρων από αυτές.

Νέες αρμοδιότητες και νέα έσοδα,  πρέπει να πάνε μαζί. Διεκδικητικός ο ρόλος της, αλλά και αναπτυξιακός για την επόμενη ημέρα, μακριά από σκοπιμότητες συμφερόντων.

Η απαγκίστρωση από τα κόμματα και ο απογαλακτισμός της θα αποτελέσει ένα μεγάλο βήμα για τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να περάσουν πιο ενωτικά στο αύριο.

Η κινητοποίηση των νέων ανθρώπων και η αξιοποίησή τους σε κάθε δήμο ή περιφέρεια, θα φέρει φρέσκες και καινοτόμες ιδέες για πιο έξυπνες και πράσινες πόλεις και θα μπορέσει να φέρει την ελπίδα και την προοπτική στις τοπικές κοινωνίες ότι κάτι καλύτερο γίνεται».

Συνυπογράφουν 12 περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι από διαφορετικά μέρη της Ελλάδας:

Νεκτάριος Καλαντζής, Οικονομολόγος-Κοινωνιολόγος, δημοτικός σύμβουλος δήμου Παλλήνης

Θεώνη Λειβαδάρου, Οικονομικά,  Έπαρχος Σαντορίνης, περιφερειακή σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου

Ανατολή Κωνσταντινίδου, Εκπαιδευτικός, δημοτική σύμβουλος δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη

Σταυρούλα Αθανασάκου, Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ, δημοτική σύμβουλος δήμου Ανατολικής Μάνης

Μανώλης Μάκαρης, Ιατρός-Καρδιολόγος, δημοτικός σύμβουλος δήμου Καλαμάτας

Ειρήνη Λελέκη, Κοινωνιολόγος, δημοτική σύμβουλος δήμου Καστελλορίζου-Μεγίστης

Βανέσσα Μαυροειδή, Φιλόλογος-Νομικός, δημοτική σύμβουλος δήμου Μεγαρέων

Αναστασία Παππά, Δικηγόρος, δημοτική σύμβουλος δήμου Μαραθώνα

Μαρία Καζαντζάκη, Δικηγόρος, δημοτική σύμβουλος δήμου Σύρου

Καλλιόπη (Κέλλυ) Καραμάνη, Οικονομολόγος, περιφερειακή σύμβουλος Ηπείρου

Ιορδάνης Μπάντης, Οικονομολόγος, δημοτικός σύμβουλος δήμου Αμυνταίου

Ευαγγελία Τσέλιου-Παναγοδήμου, Υπάλληλος ΤΕΙ, δημοτική σύμβουλος δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα