18.7 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΑΙΤΗΜΑ ΔΟΥΡΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΕΔΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

ΑΙΤΗΜΑ ΔΟΥΡΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΠΕΔΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Συνάντηση με το Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) είχε σήμερα στα γραφεία της Ένωσης, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, συνοδευόμενη από τους αντιπεριφερειάρχες, Κεντρικού Τομέα Ερμίνα Κυπριανίδου, Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη και Οικονομικών Χρήστο Καραμάνο.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την ανάγκη ύπαρξης στενής συνεργασίας α’ και β’ βαθμού αυτοδιοίκησης, ειδικά σε ό,τι αφορά στην Αττική, που έχει ποικίλα προβλήματα, όπως ανεργία, ανθρωπιστική κρίση, πυκνή δόμηση, κ.α. Επίσης υπογραμμίστηκε η ανάγκη να ξεκινήσει μια νέα εποχή συνεργασίας της ΠΕΔΑ με την Περιφέρεια, στη βάση ίσων ευκαιριών, αντικειμενικότητας και ιεράρχησης των προβλημάτων μεταξύ των δήμων.

Συμφωνήθηκε με πρωτοβουλία της ΠΕΔΑ και την ουσιαστική στήριξη της Περιφέρειας να διοργανωθούν θεματικές ημερίδες, συνέδρια για το πράσινο, για τα αντιπλημμυρικά έργα, τα απορρίμματα, τις συγκοινωνίες, κ.α., έτσι ώστε να ακουστούν όλες οι απόψεις και να διαμορφωθεί μια κοινή αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων.

Στην τοποθέτησή της η Περιφερειάρχης, τόνισε μεταξύ άλλων:

Η νέα Περιφερειακή Αρχή, όπως ήδη έχει δείξει ακόμη και πριν αναλάβει τη διοίκηση της Περιφέρειας, με τις συναντήσεις που είχε στη διάρκεια του καλοκαιριού με όλους τους νεοεκλεγέντες και τους επανεκλεγέντες δημάρχους της Περιφέρειας, επιδιώκει την εγκαθίδρυση μίας νέας φιλοσοφίας στις σχέσεις Περιφέρειας και δήμων. Μια σχέση ισότιμη, μια σχέση αμοιβαιότητας προς όφελος των πολιτών και του περιβάλλοντος.

Η σχέση αυτή αποτελεί την πρώτη και απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου Περιφέρεια και Δήμοι να συστήσουν ένα αποτελεσματικό μέτωπο έναντι της κεντρικής εξουσίας, η οποία δεν κρύβει τις επεκτατικές της τάσεις – για παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό το πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για την «ενίσχυση της ανακύκλωσης και βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων».

Σήμερα περισσότερο ίσως από ποτέ, χρειάζονται τα τρία «σίγμα» στις σχέσεις ΠΕΔΑ και Περιφέρειας Αττικής: συνεργασία, συναντίληψη, συντονισμός στις ενέργειες και τις αποφάσεις. Έτσι ώστε να διαμορφώσουμε ουσιαστική πρόταση έναντι της κεντρικής διοίκησης και να τεθεί συγκεκριμένη ατζέντα με τις προτεραιότητές μας.

Αυτή η συμπόρευση δεν είναι κάτι που επιβάλλεται από έναν θεσμό σε έναν άλλον, αλλά μια αναγκαιότητα που εκπορεύεται από τις σημερινές πιεστικές ανάγκες, π.χ. σοβούσα ανθρωπιστική κρίση και παράλληλα τις συνέπειες των πολιτικών λιτότητας, οι οποίες πλήττουν ευθέως τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σήμερα για παράδειγμα, δήμοι και περιφέρειες δυσκολεύονται να λειτουργήσουν, να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, λόγω της αποδυνάμωσης – αποψίλωσής τους από πόρους και προσωπικό. Και αυτό δεν έτυχε, πέτυχε. Με την έννοια ότι αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή της συγκυβέρνησης, ακριβώς γιατί επιφυλάσσει στην ΤΑ το ρόλο του άβουλου εκτελεστή των πολιτικών λιτότητας.

Ενωμένοι μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερα, περισσότερα και αποτελεσματικότερα, είτε πρόκειται για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είτε για τον αναγκαίο ευρύτερο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό της Περιφέρειας. Ή ακόμη και για τις αναπτυξιακές πολιτικές.

Αυτή τη σχέση συνεργασίας πρέπει να τη δούμε και υπό το πρίσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Του κάθε είδους δηλαδή θεσμού όπου θα μεταφέρουμε τις εμπειρίες μας και από τον οποίο θα μάθουμε αλλά και θα διεκδικήσουμε. Πρόσφατα, στις 20 και 21 Νοεμβρίου,  η ΠΕΔΑ πήρε μέρος στην 4η ετήσια συνέλευση για την αντιμετώπιση της   φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στις Βρυξέλλες. Αυτού του είδους τις ευρωπαϊκές εμπειρίες και γνώσεις πρέπει από κοινού να αξιοποιήσουμε.

Η Περιφέρεια Αττικής θα βρίσκεται στο πλευρό των δήμων, για το καλό των πολιτών, της κοινωνίας, του περιβάλλοντος. Στην πρώτη γραμμή των αγώνων και των διεκδικήσεων έναντι της κεντρικής εξουσίας, όλων εκείνων που δικαιούται από το Σύνταγμα η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τέλος, η Περιφερειάρχης πρότεινε, πρώτον, τη σύσταση  μίας μόνιμης επιτροπής Συνεργασίας μεταξύ της ΠΕΔΑ και της Περιφέρειας με σκοπό να αντιμετωπιστούν όλα τα τρέχοντα προβλήματα του λεκανοπεδίου. Και δεύτερον, ζήτησε από την ΠΕΔΑ να παίξει το ρόλο «φίλτρου», έτσι ώστε να ιεραρχηθούν τα προβλήματα της Αττικής για να μπορέσει η Περιφέρεια να ιεραρχήσει καλύτερα τις επιλογές των λύσεων.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα