21.4 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΗ "ΔΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ" ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΗ, ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ & ΑΝΔΡΕΣ

Η “ΔΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ” ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΗ, ΓΙΑ ΓΥΝΑΙΚΕΣ & ΑΝΔΡΕΣ

Την Καλαμάτα επισκέφθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, συνοδευόμενη από τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Θ. Σχινά.

Την Παρασκευή 18-12 το απόγευμα, η Περιφερειάρχης πήρε μέρος στην παρουσίαση του βιβλίου «Γυναίκες και λιτότητα – Η οικονομική κρίση και το μέλλον της ισότητας των φύλων». Το συλλογικό έργο επιμελήθηκαν η Μαρία Καραμεσίνη, καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διοικήτρια του ΟΑΕΔ, και η Jill Rubery, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ. «Η ‘δύση των δικαιωμάτων’ είναι κοινή, για γυναίκες και άνδρες. Όπως κοινό είναι και το πεδίο δράσης εναντίον της – από την Ιρλανδία ως την Ελλάδα, από τη βόρεια Αμερική ως την Ευρώπη», τόνισε η Περιφερειάρχης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη ‘να ξαναδώσουμε απελευθερωτικό νόημα στην ισότητα των φύλων’, παράλληλα με τις απαραίτητες ευρύτερες κοινωνικο-οικονομικές μεταρρυθμίσεις για την υπέρβαση της κρίσης με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης».

Το Σάββατο το πρωί, η Περιφερειάρχης επισκέφθηκε το Δημαρχείο Καλαμάτας και συναντήθηκε με τον Δήμαρχο της πόλης, Παναγιώτη Ε. Νίκα, με τον οποίο συνομίλησε, μεταξύ άλλων, και για το κρίσιμο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Ενώ αργότερα είχε συνάντηση, στο μητροπολιτικό μέγαρο, με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας, Χρυσόστομο.

Βασικά σημεία της ομιλίας της Περιφερειάρχη κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Γυναίκες και λιτότητα»:

“Η ‘δύση των δικαιωμάτων’ είναι κοινή, για γυναίκες και άνδρες”

  • Ο συλλογικός αυτός τόμος επιτελεί σημαντικό έργο. Βάζει τα θεμέλια για μια σοβαρή μελέτη σχετικά με τις έμφυλες συνέπειες μιας οικονομικής κρίσης που παρατείνεται και λαμβάνει ποικίλες μορφές.
  • Ένα πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει διαβάζοντας τα κείμενα του τόμου, τα οποία αφορούν διαφορετικές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές πραγματικότητες, έχει να κάνει με μια μεθοδολογική ανάγκη. Εκείνη του εκσυγχρονισμού των αναλυτικών μας εργαλείων.
  • Δεύτερο συμπέρασμα επιβεβαιώνει μια παράδοξη διαπίστωση: ότι δηλαδή ναι μεν μειώθηκαν οι έμφυλες ανισότητες στην αγορά εργασίας αλλά αυτό δεν αποτελεί θετική εξέλιξη αλλά “σαρωτική κοινωνική οπισθοδρόμηση”.
  • Το τρίτο συμπέρασμα, απόρροια των παραπάνω, αφορά στην ακύρωση μίας πάγιας προσέγγισης της γυναικείας απασχόλησης που ταυτιζόταν με έναν “εφεδρικό στρατό εργασίας”, τη δήθεν “βαλβίδα ασφαλείας” σε περιόδους ύφεσης.
  • Στην Ελλάδα – πειραματόζωο των περιοριστικών δημοσιονομικών πολιτικών – πολιτικών που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν παταγωδώς – η οπτική του φύλου αποτελεί όχι μόνο ένα απαραίτητο εργαλείο ανάλυσης. Αλλά και τη sine qua non προϋπόθεση προκειμένου η κρίση να ξεπεραστεί με όρους ισότητας των φύλων.
  • Ο αγώνας κατά των πολιτικών της εσωτερικής υποτίμησης, της σκληρής λιτότητας, των τυφλών δημοσιονομικών περιορισμών, περνάει μέσα από τον αγώνα κατά των δομικών διακρίσεων σε βάρος των γυναικών, οι οποίες γνωρίζουν πλέον πολλές μορφές φτωχοποίησης ως απόρροια των πολιτικών λιτότητας.
  • Ο συλλογικός αυτός τόμος λοιπόν, δεν αποτελεί απλά μια άρτια ανάλυση. Αλλά συνιστά κι ένα εργαλείο δουλειάς και αγώνα. Ένα βιβλίο χρήσιμο για γυναίκες και άνδρες, γιατί η αλλαγή της οπτικής του φύλου είναι υπόθεση κοινή. Υπόθεση κοινωνικής και πολιτικής απελευθέρωσης, κοινό πρόταγμα ενός αγώνα που οφείλουμε να δώσουμε σήμερα για το αύριο της κοινωνίας μας.

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα