17.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΈργο πνοής για τον Μαραθώνα - Υπεγράφη η σύμβαση για κατασκευή δικτύου...

Έργο πνοής για τον Μαραθώνα – Υπεγράφη η σύμβαση για κατασκευή δικτύου αποχέτευσης λυμάτων

Μετά από δεκαετίες προσμονής των πολιτών, ένα εμβληματικό έργο με ισχυρό περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα, ξεκινάει άμεσα φέρνοντας την Ανατολική Αττική πιο κοντά στην επίλυση του σοβαρού ζητήματος της διαχείρισης των λυμάτων της, με την υπογραφή της σύμβασης έναρξης των έργων κατασκευής αποχετευτικού δικτύου ακαθάρτων στον Δήμο Μαραθώνα.

Η υπογραφή πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου, από τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ, Α. Τόσιο και τους Εκπροσώπους της αναδόχου κοινοπραξίας, παρουσία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Μ. Γραφάκου, του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Θ. Αυγερινού, του Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών Ν. Πέππα, του Δημάρχου Μαραθώνα Σ. Τσίρκα, και της Γενικής Διευθύντριας Μεγάλων Έργων της ΕΥΔΑΠ Γ. Στεφανάκου, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων τοπικών φορέων.

Ο προϋπολογισμός της σύμβασης του έργου ανέρχεται στα 56.063.812 ευρώ (προ ΦΠΑ) και οι εργασίες θα ξεκινήσουν εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος. Προβλέπεται να κατασκευαστούν 178 χλμ. αγωγών δικτύου ακαθάρτων σε Μαραθώνα, Άγιο Παντελεήμονα, Νέα Μάκρη, Ζούμπερι, Αγία Μαρίνα και Νέο Βουτζά,  το οποίο θα συνδέεται με το πρότυπο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων που θα κατασκευαστεί παράλληλα στον Δήμο Μαραθώνα.

Το έργο χρηματοδοτείται σε ποσοστό 89,66% από το Ταμείο Συνοχής (ΕΣΠΑ 2014-2020), με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», που τελεί υπό τη διαχείριση της Περιφέρειας Αττικής και της Διαχειριστικής Αρχής στο πλαίσιο σχετικής εκχώρησης. Πέραν του δικτύου αποχέτευσης, περιλαμβάνει και την κατασκευή των ιδιωτικών συνδέσεων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων με το δίκτυο, χωρίς καμία επιβάρυνση για τους πολίτες. Η κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου, θα συνδέσει 7.000 και πλέον ακίνητα στον Δήμο Μαραθώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά το έργο της αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Μαραθώνα, μετά από συντονισμένες ενέργειες της Περιφέρειας Αττικής και της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, εγκρίθηκε ως «Μεγάλο Έργο» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 3/5/2021 με την CCI2018GR16CFMP006 απόφασή της.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης μεταξύ άλλων επισήμανε :

«Χωρίς χρονοτριβές συμβάλλουμε στην επίλυση μιας εκκρεμότητας δεκαετιών που μας εξέθετε διεθνώς και επιβάρυνε το περιβάλλον. Με προσεκτικά και στοχευμένα βήματα, Περιφέρεια Αττικής, ΕΥΔΑΠ και Δήμος Μαραθώνα, συνεργαστήκαμε με υποδειγματικό τρόπο, αποδεικνύοντας ότι όταν υπάρχει βούληση, τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά και επωφελή για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ως Διοίκηση της μεγαλύτερης Περιφέρειας της Χώρας, δεσμευόμαστε πως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τους ίδιους γρήγορους ρυθμούς, για να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και παθογένειες δεκαετιών, αλλά και να δώσουμε λύσεις, μέσα από συνεργασίες, συνέργειες και αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Στη σπουδαιότητα του έργου και τη σημασία του για το περιβάλλον αλλά και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της Ανατολικής Αττικής αναφέρθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θ. Αυγερινός τονίζοντας ότι:

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για τους κατοίκους της Ν. Μάκρης και του Μαραθώνα. Έχει προηγηθεί η Παλλήνη, ο Γέρακας και η Ραφήνα. Δουλεύουμε καθημερινά για να βελτιώσουμε την εικόνα της Ανατολικής Αττικής με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον, στη γραμμή που έχει χαράξει και ο Περιφερειάρχης μας Γ. Πατούλης. Όλοι εμείς στην Περιφέρεια Αττικής θα συνεχίσουμε να επενδύουμε σε πράσινες πολιτικές προς όφελος των πολιτών».

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα