24 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

ΑρχικήFEATUREDΟ δήμος Ραφήνας-Πικερμίου μεταξύ των 10 που δεν απομάκρυναν την καύσιμη ύλη

Ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου μεταξύ των 10 που δεν απομάκρυναν την καύσιμη ύλη

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μεταξύ των δέκα δημάρχων που δέχθηκαν τις συστάσεις του υπουργού Βασίλη Κικίλια, είναι ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Βαγγέλης Μπουρνούς!

Φέτος το συνολικό κονδύλι που δόθηκε από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους στους Δήμους της Χώρας και σε Συνδέσμους Δήμων για την εκτέλεση προληπτικών δράσεων πυροπροστασίας ήταν αυξημένο και έφτασε τα 25 εκατ. ευρώ, έναντι 18,4 εκατ. ευρώ το 2022. Η έγκρισή του υπεγράφη στα τέλη Μαρτίου με όλους τους δήμους να παίρνουν το ποσό που τους αντιστοιχεί εντός Απριλίου.

Περίπου ένα μήνα μετά, στις 3 Ιουλίου, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας, συγκαλεί σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία με 25 δημάρχους οι περιοχές των οποίων κρίνονται ως ευάλωτες και ευπαθείς, για την εκδήλωση πυρκαγιών μεγάλης κλίμακας, σε Βόρεια, Δυτική και Νότια-Νοτιοανατολική Αττική.

Ο υπουργός είχε ήδη μια εικόνα του τι συμβαίνει σε συγκεκριμένες περιοχές της Αττικής, βάσει των αναφορών που έχουν δώσει τα κλιμάκια της Πολιτικής Προστασίας αλλά και της Πυροσβεστικής, και διαπιστώθηκε ότι τουλάχιστον 10 δήμοι από τους 25 ήταν σε κακό επίπεδο σε αυτό το κομμάτι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι δέκα δήμαρχοι που δέχθηκαν τις συστάσεις του υπουργού είναι οι:

  1. Ωρωπού
  2. Μάνδρας- Ειδυλλίας
  3. Διονύσου
  4. Αχαρνών
  5. Κηφισιάς
  6. Βύρωνα
  7. Σαρωνικού
  8. Λαυρεωτικής
  9. Φυλής
  10. Ραφήνας-Πικερμίου

Σημειώνεται πως η βαρύτητα της καύσιμης ύλης στις αστικές και περιαστικές περιοχές είναι μεγάλη.

Όπως έλεγε στην «Κ» πριν από λίγες ημέρες ο πυρομετεωρολόγος και ειδικός εντεταλμένος συνεργάτης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θοδωρής Μ. Γιάνναρος: «Από τους τρεις παράγοντες που καθορίζουν τη συμπεριφορά και την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς (καιρός, τοπογραφία, καύσιμη ύλη), η καύσιμη ύλη αποτελεί τον μοναδικό που ο άνθρωπος μπορεί να ελέγξει. Ιδιαίτερα σε ζώνες μίξης, σε περιοχές δηλαδή όπου το αστικό περιβάλλον “μπλέκεται” με το φυσικό/δασικό περιβάλλον, είναι εξόχως σημαντικό να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα απομάκρυνσης/διαχείρισης της καύσιμης ύλης, ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης και εξάπλωσης της φωτιάς».

πηγή: Καθημερινή

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα