17.2 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΤι αλλάζει για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης – Γιατί αντιδρούν...

Τι αλλάζει για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης και Αποχέτευσης – Γιατί αντιδρούν δήμαρχοι

Ένας νέος χάρτης θα διαμορφωθεί για τις ΔΕΥΑ με νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται.

Με έκτακτη γενική συνέλευση της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης στις 14 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, ξεκινάει και επίσημα ο «γύρος» των επίσημων τοποθετήσεων για το προωθούμενο νομοσχέδιο για τις ΔΕΥΑ από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in, το νομοσχέδιο θα προβλέπει την απορρόφηση ΔΕΥΑ από τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, αλλά και την δημιουργία 13 νέων περιφερειακών επιχειρήσεων. Ειδικότερα οι πληροφορίες θέλουν την ΕΥΔΑΠ να ενσωματώνει ΔΕΥΑ από την Αττική, την Βοιωτία και άλλες κοντινές περιοχές, και η ΕΥΑΘ αντίστοιχα στην Βόρεια Ελλάδα.

Παράλληλα, αναμένεται να δημιουργηθούν 13 περιφερειακές επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης. 13 όσες και οι Περιφέρειες της χώρας.

Αυτό που έχει σημασία είναι τι θα γίνει με τις οφειλές κάποιων δημοτικών επιχειρήσεων, οι οποίες λόγω αύξησης του ενεργειακού κόστους και ληξιπρόθεσμων οφειλών από δημότες βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Οι εκκλήσεις εδώ και πολλούς μήνες από όργανα της Αυτοδιοίκησης για έξτρα χρηματοδότηση για την κάλυψη του ενεργειακού κόστους καλύφθηκε σε ένα μέρος εξ όσων γνωρίζουμε, με συνέπεια πολλές ΔΕΥΑ να αντιμετωπίζουν το φάσμα της πτώχευσης. Και αν πτωχεύσουν οι ΔΕΥΑ, επί της ουσίας «πτωχεύει» και ο Δήμος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται η λύση άτοκου δανείου προς τις υπερχρεωμένες ΔΕΥΑ, το οποίο θα παρακρατείται από τους Κεντρικούς Αυτοτελής Πόρους. Αν ισχύσει αυτό και προστεθεί και το τέλος ταφής, γίνεται αντιληπτό πως τα έσοδα των Δήμων θα μειωθούν αισθητά.

Αντίδραση Δημάρχου Καλαμάτας

Μιλώντας στο messinialive, ο Δήμαρχος Καλαμάτας ζητάει να παραμείνει αυτόνομη η ΔΕΥΑ Καλαμάτας που έχει αποθεματικό 9 εκατομμυρίων ευρώ και τεχνικό πρόγραμμα περίπου 50 εκατ. Ευρώ. Μάλιστα χαρακτήρισε άδικο το γεγονός να μην παραμείνει αυτόνομη, ενώ παραδέχθηκε ότι άλλες ΔΕΥΑ χρωστούν πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα