33.4 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΜΕΣΑ ΑΠ’ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ‘’ΜΑΤΑΙΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ’’»

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ ΜΕΣΑ ΑΠ’ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ‘’ΜΑΤΑΙΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝ’’»

O Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου σε συνεργασία με τις εκδόσεις “Εύμαρος” παρουσίασαν, χθες Παρασκευή 22 Μαΐου, στην αίθουσα του ΚΑΠΗ Ραφήνας, το βιβλίο του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Αθηνών και τέως Δημάρχου Καισαριανής, Σπύρου Τζόκα, «Ο κύκλος των “μάταιων” πράξεων», που βρίσκεται ήδη στη γ’ έκδοση. Συντονιστής της πετυχημένης αυτής  εκδήλωσης ο δημοσιογράφος Περικλής Καπετανόπουλος.

Το βιβλίο είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα με θέμα του τη ζωή του Ναπολέοντα Σουκατζίδη (1909-1944). Ο Σουκατζίδης ήταν κομμουνιστής, συνδικαλιστής και ένας από τους 200 αγωνιστές που εκτελέστηκαν στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την 1η Μαΐου του 1944. Ήταν γεννημένος στην Τρίγλια Βιθυνίας, μητέρα του η Τριγλιανή δασκάλα Μαρία Ραφαηλίδη,  και μετά την  Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης. Ήταν πολύγλωσσος, ήξερε Ρωσικά, Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά καθώς και Τούρκικα. Ως κρατούμενος στο Χαϊδάρι και επειδή μιλούσε Γερμανικά εκτελούσε χρέη διερμηνέα στο στρατόπεδο. Λόγω της ιδιότητας του διερμηνέα και ενώ το όνομά του ήταν μεταξύ των διακοσίων που επρόκειτο να εκτελεστούν  σε αντίποινα για την επίθεση του ΕΛΑΣ κατά του υποστράτηγου Κρέχ  στους Μολάους, ο διοικητής του στρατοπέδου,  όταν ο Σουκατζίδης διάβασε και το δικό του όνομα στην λίστα των μελλοθάνατων, του είπε να παραμείνει στη θέση του. Τότε ο Σουκατζίδης τον ρώτησε αν θα εκτελούσαν κάποιον άλλο αντί για τον ίδιο και όταν Γερμανός Διοικητής απάντησε ότι έχει εντολή να εκτελέσει 200 από τους κρατούμενους δεν δέχθηκε να εκτελεστεί κάποιος άλλος στη θέση του και ο ίδιος να γλυτώσει, οπότε και εκτελέστηκε με τους υπόλοιπους 199 κρατούμενους.

Ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Βασίλης Πιστικίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής Πέτρος Φιλίππου, ο Βουλευτής της Περιφέρειας Αττικής Πάνος Σκουρολιάκος και ο επίσης Βουλευτής Αττικής και Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος πριν τη παρουσίαση του βιβλίου απεύθυναν χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους.

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, καλωσόρισε τον συγγραφέα Σπύρο Τζόκα καθώς και όλους τους  προσκεκλημένους. Αναφέρθηκε στην ζωή του Ναπολέοντα Σουκατζίδη και της οικογενείας του, στον πρώτο διωγμό των Τριγλιανών στη Προύσα -από το 1915 μέχρι το 1918- ανέφερε ιστορικές λεπτομέρειες για τον ήρωα του βιβλίου, την ζωή στη Τρίγλια, στη μέρα του διωγμού τον Αύγουστο του 1922 με τα καράβια του Φίλιππου Καβουνίδη καθώς και στο ότι οι Τριγλιανοί της Ραφήνας δεν τον ξέχασαν αφού από το 1986  υπάρχει δρόμος στη Ραφήνα με το όνομα του. Στη συνέχεια διάβασε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο που αναφερόταν στον άλλο μεγάλο Τριγλιανό τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης και παραλλήλισε το τέλος τους, αφού και δύο είχαν την επιλογή να σωθούν αλλά δεν δίστασαν μπροστά στον ηρωικό θάνατο. Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε τον συγγραφέα υπογραμμίζοντας: «σ ευχαριστούμε που μας έδωσες με μοναδική γραφή μια συγκλονιστική ιστορία».

Το βιβλίο παρουσίασαν η διδάκτωρ Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Βασιλική Λάζου, η συμπολίτισσα μας φιλόλογος κα Κατερίνα Οικονομάκη και ο συγγραφέας Σπύρος Τζόκας. Επιλεγμένα αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε με πραγματικά εξαίρετο τρόπο ο γνωστός ηθοποιός Νίκος Βερλέκης.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα