22.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Στις 26-27 Οκτωβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη στα πλαίσια της Ιταλικής Προεδρίας, Συνάντηση Προέδρων των επιτροπών Γεωργίας, Ανάπτυξης, Βιομηχανίας και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων των κ-μ της Ε.Ε., όπου συμμετείχε ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής των Ελλήνων κ Γεώργιος Βλάχος.

Σχετικά με το θέμα του Ευρωπαϊκού στόχου για υψηλής ποιότητας τρόφιμα, προστασία της γης, βιολογικής γεωργίας και προστασία των τυπικών προϊόντων, ο κ. Βλάχος επεσήμανε ότι η αγροτική δραστηριότητα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής οικονομίας και κοινωνίας και πρέπει να σταθεί ανταγωνιστικά στο διεθνές περιβάλλον, να ανταποκριθεί στις προκλήσεις, να αξιοποιήσει διαφαινόμενες ευκαιρίες και «να προσφέρει ένα πλαίσιο για το μέλλον, βασισμένο στη σταθερότητα και την ελαστικότητα σε καιρούς κρίσης». Σημείωσε ότι η αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τη βιολογική γεωργία σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελεί κοινή προσπάθεια και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας όλων των κρατών-μελών και των αρμοδίων οργάνων της Ε.Ε. Όσον αφορά στην προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, σημείωσε ότι αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για την Ε.Ε. αλλά και τη χώρα μας, καθώς οι ονομασίες που καταχωρίζονται έχουν ευρύ και συνολικό χαρακτήρα, διασφαλίζουν τα πνευματικά δικαιώματα των κατοίκων μιας ολόκληρης περιοχής και χρησιμοποιούνται ως εργαλεία ανάπτυξης της υπαίθρου.

Ο κ Βλάχος, αναφέρθηκε επίσης, στο μείζον θέμα των Ρωσικών απαγορεύσεων που ήταν αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων της Ε.Ε., τονίζοντας ότι η λήψη μέτρων υπέρ των γεωργών και του γεωργικού τομέα, με κινητοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου πρέπει να θεωρείται δεδομένη, καθώς και όποιες βιώσιμες λύσεις μπορούν να αναζητηθούν, πρωτίστως σε επίπεδο Ε.Ε. θα πρέπει να βασίζονται στην αρχή της αλληλεγγύης.

Σημείωσε, ότι οι Ρωσικές απαγορεύσεις σηματοδοτούν την απώλεια μιας αγοράς που κατακτήθηκε με εξαιρετικά μεγάλη προσπάθεια, ενώ η αναζήτηση εναλλακτικών προορισμών γίνεται εξαιρετικά δύσκολη, λαμβάνοντας υπόψη και την οικονομική συγκυρία.

Τέλος, επεσήμανε ότι οι εμπορικοί εταίροι, που απολαμβάνουν σημαντικές παραχωρήσεις για τα προϊόντα τους στην αγορά της Ε.Ε. πρέπει να αποφεύγουν εμπορικές τακτικές, με στόχο να εκμεταλλευθούν τη συγκυρία για την κατάληψη της θέσης των Ευρωπαϊκών προϊόντων στην αγορά της Ρωσίας.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα