17.6 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΔΙΟΝΥΣΟ: ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΙ, ΠΡΟΤΕΙΝΩ, ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΟ ΔΙΟΝΥΣΟ: ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΙ, ΠΡΟΤΕΙΝΩ, ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ

Από τη Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου ξεκινά στο δήμο Διονύσου η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Τοπικής Δημοκρατίας. Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εκδηλώσεων και δράσεων που υλοποιεί η δημοτική αρχή μέσα στις πρώτες 100 μέρες ανάληψης των καθηκόντων της, περιμένοντας προτάσεις και ιδέες των τοπικών κοινωνιών των δημοτικών διαμερισμάτων που απαρτίζουν τον καλλικρατικό δήμο Διονύσου. Η συμμετοχή αναμένεται ενδιαφέρουσα καθώς κανένας πολίτης δεν πρέπει να χάσει αυτή τη μοναδική ευκαιρία. 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΡΑΣΕΩΝ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

  • Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου, ώρα 10.00-12.00: «Η ώρα των ερωτήσεων» – ραδιοφωνική εκπομπή στον Gingeradio (www.gingeradio.gr)

Εκπρόσωποι της Τοπικής Δημοτικής Αρχής απαντούν στις ερωτήσεις των μαθητών.

  • Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου, ώρα 18.00-20.30: ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ – ανοιχτή συζήτηση δημιουργικού διαλόγου (ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ, οδός Πεντζερίδη 3)

Προτείνουμε τα στοιχεία εκείνα της φυσιογνωμίας της περιοχής μας που θα θέλαμε να δούμε να αξιοποιούνται στρατηγικά και να αποτυπώνονται στο πενταετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου.

  • Τρίτη 2 Δεκεμβρίου, ώρα 09.00-12.00: Συνάντηση δημιουργικού διαλόγου των εργαζομένων του Δήμου Διονύσου (ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ, οδός Πεντζερίδη 3)

Μοιραζόμαστε τις σκέψεις μας για «το ρόλο της συμμετοχικής δημοκρατίας στον εργασιακό χώρο».

  • Τρίτη 2 Δεκεμβρίου, ώρα 11.00-12.00: «Η ώρα των ερωτήσεων» – ραδιοφωνική εκπομπή στο VP Radio (www.vpradio.gr)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ, μαθητές από το 1ο Δημοτικό Αγίου Στεφάνου και εκπρόσωποι της τοπικής Δημοτικής Αρχής συζητούν για το φαινόμενο της περιθωριοποίησης.

  • Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, ώρα 17.00-20.00: Εγκαίνια του «Ανοιχτού Χώρου Συνάντησης» της Τράπεζας Χρόνου Δήμου Διονύσου (ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΟΙΞΗΣ, οδός Κανάρη 3)

Στόχος του «Ανοιχτού Χώρου Συνάντησης» είναι να λειτουργήσει ως ένα σημείο αναφοράς για τα μέλη της Τράπεζας Χρόνου Δήμου Διονύσου και να βοηθήσει στο «χτίσιμο» μιας κοινότητας που θα τους δώσει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν, να δικτυωθούν με την τοπική κοινωνία, να εκπαιδευτούν και να αξιοποιήσουν τις δεξιότητες και τα ταλέντα τους.

  • Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου, ώρα 12.00-13.00: Ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας, το ΚΑΠΗ Κρυονερίου αναβιώνει την παράδοση, φτιάχνει και κερνάει λουκουμάδες. (ΚΑΠΗ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ, Πλ. Μικράς Ασίας)
  • Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου, ώρα 10.00-12.00: «Η ώρα των ερωτήσεων» – ραδιοφωνική εκπομπή στο Voreini Radio (www.voreini.gr)

Εκπρόσωποι της Τοπικής Δημοτικής Αρχής απαντούν στις ερωτήσεις των μαθητών.

  • Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, ώρα 18.00-20.30: Εσπερίδα με θέμα: «Καλλιεργώντας τις μικρο-δεξιότητες της δημοκρατίας» (ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΟΙΞΗΣ, οδός Κανάρη 3)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού, γνωρίζουμε το Έργο της εθελοντικής ομάδας «ΜΕΤΑΠΛΑΣΙΣ» (www.metaplasis.org) που έχει ως στόχο την «ειρηνική» επίλυση διαφορών και επιχειρούμε τα πρώτα μας βήματα στη Μη-Βίαιη Επικοινωνία με ομιλίες και βιωματικά εργαστήρια (www.non-violence.gr).

  • Σάββατο 6 Δεκεμβρίου, ώρα 09.30-16.00: Προσομοίωση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από μαθητές Λυκείου, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων -Μέρος 1ο– (ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ-ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ, οδός Πεντζερίδη 3)

Οι νέοι του Δήμου μας, μέσα από μια ξεχωριστή εμπειρία, αλληλεπιδρούν, μαθαίνουν και επεξεργάζονται τις προκλήσεις και τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην Ευρωβουλή και εμβαθύνουν στα ευρωπαϊκά ιδεώδη.

  • Κυριακή 7 Δεκεμβρίου, ώρα 16.00-17.30: Προσομοίωση Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από μαθητές Λυκείου, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων -Μέρος 2ο– (ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ, Λεωφ. Κρυονερίου 3)
    • Κυριακή 7 Δεκεμβρίου, ώρα 18.30-20.00: ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ

      –      18.00-18.30: Προσέλευση

      –      18.30: Έναρξη εκδήλωσης

      –      Καλωσόρισμα-χαιρετισμοί

      –      Προβολή βίντεο με τίτλο «Πολίτης Νηπιαγωγείου», από το Νηπιαγωγείο Ροδόπολης

      –      Απολογισμός Εβδομάδας

      –      Βράβευση «Ευρωβουλευτών»

      –      Χορωδία Διονύσου ΣΕΜΕΛΗ

      –      Ομιλία με θέμα «Δημοκρατία και Δημοψήφισμα», Διονύσης Αλεξόπουλος, εκπρόσωπος Πρωτοβουλίας «Βήματα προς τη Δημοκρατία»

      –      ‘Ενα ποίημα και τρεις εικόνες για τη δημοκρατία, Όμιλος Ρητορικής Ροδόπολης

      –      Ομιλία με θέμα «Συνεργατικοί Σχηματισμοί για την Ταυτότητα Τόπου και Συμμετοχή Πολιτών: διερευνώντας νέες διαδικασίες λήψης αποφάσεων σε θέματα τοπικής και εθνικής κλίμακας», Μαίρη Καρατζά, Strategic Designer, Place Identity ΑΜΚΕ

      –      Παιδική Χορωδία Δήμου Διονύσου ΟΝΑΠ «Θέσπις»

      –      20.00: Λήξη εκδήλωσης

      Στο χώρο της εκδήλωσης θα φιλοξενείται Έκθεση Ζωγραφικής με θέμα «Ζωγραφίζουμε για τη Δημοκρατία». 

      • Στην Έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι εξής φορείς και σχολεία:

      –      Εικαστικό εργαστήρι (παιδικό και ενηλίκων) του Συλλόγου Γυναικών Ροδόπολης «Εστία»

      –      Δημοτικό Σχολείο Άνοιξης

      –      3ο Δημοτικό Σχολείο Διονύσου

      –      Δημοτικό Σχολείο Δροσιάς

      –      3ο Νηπιαγωγείο Κρυονερίου

      –      Νηπιαγωγείο Ροδόπολης

      –      Νηπιαγωγείο Σταμάτας

      ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

      • Συγκρότηση ομάδας πολιτών (citizen panel) και ομάδας νέων (youth panel) που θα συμμετέχουν σε έρευνες και διαβουλέυσεις σχετικά με ποικίλα ζητήματα της τοπικής κοινωνίας.
      • Οι μαθητές γράφουν «Ένα γράμμα για τον Δήμαρχο»
      • Οι «Μικροί Δημοσιογράφοι» του Δήμου Διονύσου επισκέπτονται το Δημαρχείο και παίρνουν συνέντευξη από τους αιρετούς.

       

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα