35.5 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΑΣΤΙΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΩΣ ΛΙΜΑΝΙ ΛΑΥΡΙΟΥ

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΑΣΤΙΚΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΩΣ ΛΙΜΑΝΙ ΛΑΥΡΙΟΥ

Οριστικοποιήθηκε η επέκταση του Προαστιακού Σιδηρόδρομου από το Κορωπί έως το λιμάνι του Λαυρίου, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Πέμπτη 10 Ιουλίου στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

Η σύγκλιση της Επιτροπής, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση σχετικά με την επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Αττικής έως το λιμάνι του Λαυρίου, από τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τους συνεργάτες του, έγινε με πρωτοβουλία του Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, βουλευτή Περιφέρειας Αττικής, κ. Γεωργίου Βλάχου.

Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρυσοχοϊδης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Θεοφανοπούλος και ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΟΣΕ Γρηγόρης Σαμπατακάκης, στις τοποθετήσεις τους εξήγγειλαν την επέκταση του Προαστιακού από τον σταθμό στο Κορωπί μέχρι το λιμάνι του Λαυρίου. Το έργο αναμένεται να δημοπρατηθεί εντός του 2015, ώστε να έχει ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει το 2020. Ο υπουργός εξήγγειλε επίσης και την αναβάθμιση της Λεωφόρου Λαυρίου καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο σύνδεσης της Αττικής Οδού με το Λαύριο.

Η διαδρομή του Προαστιακού προς το Λαύριο θα είναι 32 χιλιόμετρα, διπλής κατεύθυνσης σε όλο το μήκος της. Θα περιλαμβάνει 10 στάσεις και δύο σταθμούς (θέσεις πάρκινγκ) σε Κορωπί και Λιμάνι Λαυρίου. Ο χρόνος που θα χρειάζεται ο επιβάτης για τη μετακίνησή του από το Κορωπί ως το Λαύριο θα είναι 17 λεπτά.

Ο κ. Βλάχος κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή, στάθηκε για ακόμη μια φορά στην αναγκαιότητα υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, τονίζοντας παράλληλα πως θα πρέπει να είναι ένα έργο σύγχρονο, ολοκληρωμένο, που θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και θα αναβαθμίσει το λιμάνι του Λαυρίου. Επεσήμανε ότι το συγκεκριμένο έργο θα πρέπει να διαθέτει διπλή σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων, με νέα χάραξη όδευσης όπου κριθεί απαραίτητο, αλλά και με τη δημιουργία ανισόπεδων διαβάσεων.

Επιπλέον τόνισε την ανάγκη οριοθέτησης των περιοχών γύρω από κάθε σταθμό στις οποίες θα μπορούν να γίνουν χώροι στάθμευσης, τόσο για τους υπάρχοντες (πχ Κορωπί, Παλλήνη κλπ) όσο και για τους νέους, ενώ ζήτησε από τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, να καταθέσει προς το ΥΠΕΚΑ, προτάσεις αλλαγής χρήσεων γης γύρω από τους σταθμούς, εν όψει τελικής συζήτησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής – Θεσσαλονίκης.

Τέλος o κ. Βλάχος, έκανε αναφορά στην δημιουργία της εξόδου 19 της Αττικής οδού, πάγιο αίτημα του Δήμου Παιανίας, ανακουφίζοντας με τον τρόπο αυτό, τον πολεοδομικό ιστό και την γύρω οικιστική περιοχή, εξυπηρετώντας παράλληλα και τις δύο βιομηχανικές περιοχές Κορωπίου και Παιανίας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στην συγκεκριμένη συνεδρίαση.

Πρώτη σειρά

Από δεξιά: Γιώργος Βλάχος βουλευτής, οι δήμαρχοι Γιώργος Σοφρώνης Σαρωνικού, Σωτήρης Μεθενίτης Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Δημήτρης Λουκάς Λαυρεωτικής και Πέτρος Φιλίππου αντιπεριφερειάρχης αν. Αττικής

Δεύτερη σειρά

Από αριστερά: οι δήμαρχοι Δημήτρης Κιούσης Κρωπίας, Δημήτρης Μάρκου Σπάτων-Αρτέμιδας και Ισίδωρος Μάδης επικεφαλής μείζονος μειοψηφίας δήμου Παιανίας 

Στην συνεδρίαση της Επιτροπής προσεκλήθησαν όλοι οι Αυτοδιοικητικοί παράγοντες της Ανατολικής Αττικής και παρευρέθηκαν: ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Πέτρος Φιλίππου, ο περιφερειακός σύμβουλος ανατολικής Αττικής κ. Πάρις Ευαγγελίου, οι επανεκλεγέντες δήμαρχοι Κορωπίου Δημήτριος Κιούσης, Μαρκοπούλου Μεσογαίας Σωτήρης Μεθενίτης, οι νέοι Δήμαρχοι, Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς, Σπάτων – Αρτέμιδας Δημήτρης Μάρκου, Σαρωνικού Γεώργιος Σωφρόνης, ο απερχόμενος Δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Κώστας Λεβαντής, ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Δήμου Παιανίας-Γλυκών Νερών Ισίδωρος Μάδης, ο αντιδήμαρχος Λαυρεωτικής Σταύρος Ρόζης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λαυρεωτικής κα. Αρετούσα Μακρή και ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Λαυρεωτικής κ. Ιωάννης Ξεφτέρης.

Ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δεσμεύτηκε στην Επιτροπή, το επόμενο διάστημα να καλέσει όλους τους πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς παράγοντες της περιοχής, για αναλυτική ενημέρωση της πορείας του έργου.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη έμειναν ικανοποιημένοι από τις ανακοινώσεις του υπουργού και των εκπροσώπων του ΟΣΕ, καθώς το νέο έργο αναμένεται να δώσει νέα πνοή και τροχιά ανάπτυξης σε όλες τις περιοχές από όπου θα διέρχεται. 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα