23.8 C
Athens
Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑΠΟΗΧΟΣ & ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠ’ ΤΗΝ ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ

ΑΠΟΗΧΟΣ & ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠ’ ΤΗΝ ΕΣΠΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ

Μια μέρα μετά την επιτυχημένη ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με την υποδοχή προσφύγων στη κατασκήνωση του δήμου Ζωγράφου στα Περιβολάκια Ραφήνας, μπορούμε ως διοργανωτές, με όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική ματιά να αποτυπώσουμε τον απόηχο και τα συμπεράσματα της εσπερίδας «ΥΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ/ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΜΕ» που κατά γενική ομολογία πέτυχε απόλυτα το στόχο της, που ήταν η ενημέρωση όσων πολιτών τουλάχιστον έδειξαν ενδιαφέρον και παραβρέθηκαν.

Ήταν μια εκδήλωση υψηλού ρίσκου λόγω των αντιδράσεων που παρατηρούνται σε πολλές περιοχές που υποδέχονται πρόσφυγες-μετανάστες, συγχρόνως όμως τολμηρή, που δικαιώνει την επιλογή τόσο της διοργάνωσης απ’ τη ηλεκτρονική εφημερίδα kirkinews.gr που τέθηκε άμεσα υπό την αιγίδα του αντιπεριφερ/χη αν. Αττικής κ. Πέτρου Φιλίππου και του δημάρχου Ρ-Π κ. Βασίλη Πιστικίδη, όσο κι απ’ τους καθ’ ύλη υπευθύνους ομιλητές το Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βασίλη Παπαδόπουλο και το Σμήναρχο Δημήτρη Παντελάτο Διευθυντή του Κεντρικού Επιχειρησιακού Οργάνου Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΥΕΘΑ.

Κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί πλέον ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ & Β΄ βαθμού κι οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς κρύβουν το πρόβλημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού κάτω απ’ το χαλί, αφού ήταν δημόσια παρόντες να ενημερώσουν, να δεχτούν ερωτήσεις και να δώσουν απαντήσεις που στη συγκεκριμένη περίπτωση καθησύχασαν και αποφόρτισαν το τεταμένο κλίμα, που λόγω άγνοιας αναπόφευκτα προκάλεσε αβάσιμους φόβους.  

Τούτο διότι:

Ο δήμαρχος Ρ-Π κ. Πιστικίδης έθεσε υπόψη των δημοτών του, τις διαβεβαιώσεις που πήρε απ’ τον αναπληρωτή Υπουργό ΥΕΘΑ κ. Βίτσα, ότι:

1ον δεν θα υπάρξει άλλο Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων στη Ραφήνα

2ον το λιμάνι λόγω τουριστικής αξίας και περιορισμένης έκτασης δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως αποβατικό λιμάνι.

3ον οι πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν στη Ραφήνα είναι μονογονεϊκές οικογένειες και ανήλικα παιδιά κάτω των 18 ετών.  

Ο αντιπεριφερειάρχης αν. Αττικής κ. Φιλίππου διευκρίνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής στέκεται αρωγός σ’ όλες τις δραστηριότητες των Κέντρων Φιλοξενίας. Ειδικότερα έκανε αναφορά στα τρία κέντρα φιλοξενίας που λειτουργούν στην Ανατολική Αττική (σε Λαύριο, Μαλακάσα, Νέα Μάκρη), στα οποία φιλοξενούνται 2.100 περίπου άτομα, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά. Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, στέκεται όλο αυτό το διάστημα εμπράκτως στο πλευρό των προσφύγων με τη δημιουργία Κέντρου Διαχείρισης, Αποθήκευσης και Εφοδιασμού Ειδών Πρώτης Ανάγκης των σημείων διαμονής των προσφύγων στον Ολυμπιακό Πόλο Φαλήρου, δίπλα στις εγκαταστάσεις του ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ, στον χώρο «Εσπλανάδα», με στόχο τη ασφαλή αποθήκευση, τη σωστή καταγραφή αλλά και το έγκαιρο εφοδιασμό των σημείων όπου παραμένουν πρόσφυγες.    

Ο Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βασίλης Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε ότι στη Ραφήνα θα φιλοξενηθούν μονογονεϊκές οικογένειες και ανήλικα παιδιά κάτω των 18 ετών, που θα αγγίζουν τα 160 με 180 άτομα. Απαντώντας σε ερωτήσεις που τέθηκαν απ’ το ακροατήριο είπε με κάθε ειλικρίνεια ότι δεν γνωρίζει για πόσο καιρό θα παραμείνουν οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες στη Ραφήνα.

Ότι τα όποια οφέλη προκύψουν, απευθύνονται στο δήμο που διατηρεί το Κέντρο Φιλοξενίας κι όχι σ’ αυτόν που παραχώρησε την έκταση, όπως έχει συμβεί και σε άλλη περίπτωση που δε θέλησε να κατονομάσει.

Ότι θα υπάρξουν ενισχύσεις τόσο στο Κ.Υ. όσο και το αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Ιδιαιτέρως τόνισε ότι πλέον οι αντιδράσεις έχουν περιοριστεί καθώς οι αφίξεις έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, κυρίως δε ανέφερε ότι ο αριθμός των 50+ χιλιάδων ανθρώπων – προσφύγων και μεταναστών – που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα μας, είναι διαχειρίσιμος αν διασπαρθεί σωστά σ’ όλες τις περιοχές της χώρας, ώστε να μην υπάρχουν υπερφορτωμένες περιοχής και μη.

Ωστόσο δήλωσε αναρμόδιος στο θέμα του δασικού που απασχολεί έντονα τους κατοίκους της περιοχής Περιβολάκια και τέθηκε σε συνάρτηση με την αποψίλωση από συνεργεία του στρατού της κατασκήνωσης.

Ο  Σμήναρχος Δημήτρης Παντελάτος Διευθυντής του Κεντρικού Επιχειρησιακού Οργάνου Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΥΕΘΑ, που διαθέτει τεράστια πείρα επί του ζητήματος καθώς έχει επισκεφτεί και απασχοληθεί με όλα τα κέντρα φιλοξενίας ανά την Επικράτεια, αλλά και της αλλοδαπής, διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχει έλεγχος εισόδου και εξόδου μόνο των φιλοξενουμένων προσφύγων στο εν λόγω κέντρο, το οποίο θα παραμένει κλειστό μετά τις 10 το βράδυ για την ασφάλεια των ενοίκων του. Ακόμα διαβεβαίωσε ότι γίνονται ενέργειες για μεταφορά του ΕΚΑΒ στη Ραφήνα, ώστε να υπάρχει ασθενοφόρο στη περιοχή. Όσο δε για την ασφάλεια υπογράμμισε ότι δεν έχει παρατηρηθεί αύξηση της εγκληματικότητας σε περιοχές που διαθέτουν φυλασσόμενα Κέντρα Φιλοξενίας. Ακόμα κι ο κίνδυνος πυρκαγιάς έχει ελαχιστοποιηθεί αφού τα 46 στρέμματα της εγκαταλελειμμένης κατασκήνωσης έχουν πλέον καθαριστεί απ’ τα πούσια που αποτελούσαν εν δυνάμει εστίες φωτιάς.

ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ & ΑΝΑΤΠΟΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ      

Παρά την εξαιρετικής σπουδαιότητας εκδήλωση, να σημειωθεί ότι η προσέλευση του κόσμου δεν ήταν μαζική όπως περιμέναμε σε σχέση με το μέγεθος του θέματος που συζητιόταν, που υποδηλώνει και υπογραμμίζει την αδιαφορία των πολιτών για κάτι που δεν αγγίζει τα στενά όρια της δικής του περιοχής, ακόμα κι αν αγγίζει όλο το δήμο και τη πατρίδα γενικότερα, καθώς οι περισσότεροι παραβρισκόμενοι προέρχονταν απ’ τους όμορους της κατασκήνωσης οικισμούς.  

Σύμφωνα με άλλη εκτίμηση, ο κόσμος δεν ανταποκρίθηκε μαζικά γιατί θεωρούσε ότι κι η συγκεκριμένη εκδήλωση θα ακολουθούσε την πεπατημένη ότι δηλ. θα ακούσουν τα ίδια και τα ίδια χωρίς να έχουν λόγο οι ίδιοι. Μάλιστα αυτό φάνηκε απ’ την ανυπομονησία κάποιων σχεδόν με την έναρξη, όπου παρατηρήθηκε και μια επιθετική τάση, εναντίον όσων θεωρούνταν υπεύθυνοι για το ζήτημα που προέκυψε, όπως η δήμαρχος Ζωγράφου που παραχώρησε την κατασκήνωση ιδιοκτησίας του δήμου της χωρίς προηγουμένως να έχει την ευθιξία να ενημερώσει το συνάδελφό της δήμαρχο, που εκδηλώθηκε με φωνασκίες όταν θελήσαμε ως συντονιστές να αναγνώσουμε το χαιρετισμό της, που όμως αποσοβήθηκε άμεσα.

Εντύπωση προκάλεσε ωστόσο η ίδια αντιμετώπιση που δέχτηκε πολύ αργότερα κι ενώ ήδη είχαν απαντηθεί οι ερωτήσεις του κοινού απ’ τον Γ.Γ. του Υπουργείου κ. Παπαδόπουλο που αποχώρησε λόγω άλλης ανειλημμένης υποχρέωσής του, ο δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Δημήτρης Λουκάς καθώς στο δήμο του υπάρχει απ’ το 1952 κέντρο υποδοχής προσφύγων που ζητούν άσυλο και πρόσφατα η παιδική εξοχή του υπουργείου Γεωργίας στο Σούνιο παραχωρήθηκε για τη φιλοξενία προσφύγων και ήδη λειτουργεί με 400 φιλοξενουμένους. Ο κ. Λουκάς ανέφερε ότι και στη δική του περιοχή υπάρχουν τα ίδια προβλήματα με αυτά που εξέφρασαν οι κάτοικοι σχετικά με το δασικό χαρακτήρα των όμορων οικισμών του Κ.Φ.Π. κι ενώ τους εξηγούσε πως αντιμετωπίστηκε εκεί το πρόβλημα που αρχικά αντιμετώπισε κι εκεί πολλές αντιδράσεις, για κάποιο ανεξήγητο λόγο δέχτηκε φραστικές επιθέσεις απ’ το ακροατήριο στις οποίες απάντησε σε έντονο ύφος, τονίζοντας ότι δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο σεβασμό σ’ ένα προσκαλεσμένο αιρετό, που το μόνο που θέλει είναι να μεταφέρει την εμπειρία του επί του συγκεκριμένου θέματος που κι αυτός βιώνει.

Εξ’ αιτίας τούτου ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου κ. Πιστικίδης πήρε για δεύτερη φορά το λόγο και φορτισμένος συναισθηματικά διαβεβαίωσε μετ’ επιτάσεως ότι το θέμα του αποχαρακτηρισμού των οικισμών είναι μέλημά του, το οποίο παλεύει και θα εξακολουθήσει να μάχεται μέχρι να δικαιωθούν οι δημότες του. Τα λόγια του ακολούθησε έντονο χειροκρότημα.

Επίσης ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας και πρόεδρος της ΠΕΔΑ κ. Γκότσης τόνισε ότι όσο περίεργο κι αν φαίνεται αντιμετωπίζει κι ο ίδιος πρόβλημα δασικού στο δήμο του, σε περιοχές πλήρως δομημένες.

Εντυπωσίασαν επίσης οι τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων της ελάσσονος μειοψηφίας του δήμου, Ευάγγελου Μαυρουδή, Αμαλίας Τόκα και Ανδρέα Βασιλόπουλου, που μίλησαν από καρδιάς για το πρόβλημα των προσφύγων που απ’ τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκαν αποκομμένοι απ’ τα πατρώα εδάφη, αναζητώντας μια φιλόξενη γωνιά να κρύψουν τη δυστυχία τους και ν’ αρχίσουν τη ζωή τους ξανά. Αξιοσημείωτη η παρατήρηση του κ. Βασιλόπουλου ως επιβράβευση της όλης προσπάθειας, ότι παρόμοιες εκδηλώσεις θα πρέπει να γίνονται για κάθε σοβαρό θέμα που απασχολεί την τοπική κοινωνία. Η ηχηρή υποστηρικτική παρουσία τους στο δήμαρχο Ρ-Π Βασίλη Πιστικίδη αποτελεί ελπίδα ότι ο δήμος Ρ-Π παραμένει ευαίσθητος σε θέματα προσφυγιάς, παρά τις όποιες αντιθέσεις υπάρχουν μεταξύ των παρατάξεων της μειοψηφίας και της δημοτικής αρχής.

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ & ΗΧΗΡΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ

Η βουλευτής Αττικής της Ν. Δημοκρατίας κ. Γεωργία Μαρτίνου ήταν από νωρίς παρούσα, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Ρ-Π κ. Δημήτρης Μισοκοίλης, οι αντιδήμαρχοι κοι & κα Δήμητρα Τσεβά, Αντώνης Παλπατζής, Βαγγέλης Μπουρνούς, Παναγιώτης Καλφαντής και Γιώργος Κοκκόλης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ρ-Π Γιώργος Παροικάκης, Βαγγέλης Μαυρουδής, Αμαλία Τόκα, Ανδρέας Βασιλόπουλος κι η τοπική σύμβουλος Ραφήνας κ. Μαρία Γλέζου, η επιστημονική υπεύθυνη του Κ.Υ. Ρ-Π κ. Αντωνία Δημητρίου, ο διοικητής ασφαλείας του Α.Τ. Ραφήνας κ. Δελτσίδης, ο δημοτικός σύμβουλος Μαραθώνα κ. Αστρινάκης συνοδευόμενος απ’ τους συντοπίτες του κ. Δελαγραμμάτικα με τη κόρη του Ελισάβετ, ο πρώην αντιδήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδας κ. Θανάσης Μαργέτης, ο πρόεδρος του ΔΟΠΑΠ κ. Δουβίτσας, η πρόεδρος του Λ.Ε.Ρ. κ. Παναγιώτου, ο κ. Δημήτρης Μακρής, ο πρόεδρος της Τ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ κ. Θανάσης Χαλιώτης, μια ολιγόλεπτη παρουσία έκανε η πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο. Ρ-Π κ. Γκικάκη συνοδευόμενη απ’ το μέλος του Δ.Σ. κ. Δεληγιάννη, ο Δ.Σ. Παλλήνης κ. Νεκτάριος Καλαντζής, οι κοι Δημήτρης και Γιώργος Γιάννακας, οι πρόεδροι των συλλόγων Αγίας Τριάδας Αντώνης Τζιτζικαλάκης με το μέλος κα Βιργινία Τζαγάκη, Προφήτη Ηλία Βαγγέλης Συρεγγέλας, Αγ. Μαγδαληνής Γερβάσιος Παπαδόπουλος, Καλλιτεχνούπολης κα Ειρήνη Σαρηκώστα, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου «Μελτέμι» κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος με τη γραμματέα κα Ιφιγένεια Βαρδοπούλου, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου «Αιολίς» κος Σπύρος Κοκκόλης, ας μας συγχωρεθεί αν εκ παραδρομής ξεχάστηκε κάποιος.

Η εκτενής αναφορά στους παρόντες για να φανεί ακόμα περισσότερο η ηχηρή απουσία των βουλευτών Αττικής, ιδίως κατοίκων του δήμου, κάποιοι έλειπαν εκτός Αττικής που προσκλήθηκαν και όχι μόνο δεν προσήλθαν αλλά δεν έστειλαν έστω ένα χαιρετισμό, όπως έκανε ο κ. Κικίλιας υπεύθυνος μεταναστευτικού-προσφυγικού της Ν.Δ. που βρισκόταν στη Γερμανία, ο οποίος και αναγνώστηκε.

Ακόμα πιο ηχηρή η απουσία δημοτικών συμβούλων πλειοψηφίας, αλλά κυρίως της μείζονος μειοψηφίας και μάλιστα των επικεφαλής, που αγνόησαν αυτή την ιδιαίτερου βάρους εσπερίδα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

«Ουδέν κακόν αμιγές καλού» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, που αποδεικνύεται εν τοις πράγμασι στη συγκεκριμένη περίπτωση της υποδοχής προσφύγων στη Ραφήνα, που δεν θα ξεπερνούν τον αριθμό των ανθρώπων που παραβρέθηκαν στην εσπερίδα, δηλαδή κάτω από 200 άτομα, που θα είναι μονογονεϊκές οικογένειες και ανήλικα παιδιά κάτω των 18 ετών. Πόσο κακό επιτέλους μπορούν να κάνουν αυτές οι δυστυχισμένες ψυχές;

Αντίθετα τα οφέλη που θα προκύψουν για τη τοπική κοινωνία του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου είναι πολλαπλά και άμεσα εμφανίσιμα όπως:

Η ολοήμερη λειτουργία του Κ.Υ. Ραφήνας-Πικερμίου με ενισχυμένη εφημερία τα Σαββατοκύριακα και η περαιτέρω αναβάθμισή του με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Η ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος Ραφήνας, ο φωτισμός της οδού Τζον Κένεντι, η υπόσχεση για τοποθέτηση του ΕΚΑΒ στον ενδεδειγμένο προς τούτο χώρο στο Κ.Υ. Ραφήνας-Πικερμίου με ασθενοφόρο, οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν όπως ακριβώς στο δήμο Λαυρεωτικής και στο Μαραθώνα όπου λειτουργούν ήδη παρόμοια Κέντρα Υποδοχής Προσφύγων, η χρηματοδότηση δημοτικής συγκοινωνίας και άλλα που θα φανούν εν καιρώ.

Το μεγαλύτερο όφελος όμως είναι η αρχή που έγινε σε ανοικτές δημόσιες συζητήσεις για σοβαρά θέματα που απασχολούν τη τοπική κοινωνία. Με αυτή την εκδήλωση ο δήμος Ραφήνας-Πικερμίου αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, όχι μόνο για το θάρρος που επέδειξε καλώντας τη κοινωνία σε δημόσια συζήτηση, αλλά και για τον τρόπο διεξαγωγής της συζήτησης που δεν ήταν μονοδιάστατη, αλλά ανοικτή στο διάλογο και τις αντιρρήσεις που πάντα υπάρχουν.

Θεωρούμε ότι την επόμενη φορά που θα υπάρξει παρόμοιο κάλεσμα η συμμετοχή του κόσμου θα είναι απείρως μεγαλύτερη, γιατί πλέον οι κάτοικοι έχουν πειστεί ότι δεν θα πρόκειται περί μονολόγου προς άγρα ψήφων, αλλά για ένα ουσιαστικό διάλογο, απ’ τον οποίο κερδισμένοι βγαίνουν οι παρόντες κι όχι όσοι κρύβονται πίσω απ’ τις απουσίες.

 Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ

Εν κατακλείδι η εσπερίδα «ΥΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ / ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΜΕ» στέφτηκε από απόλυτη επιτυχία, με κερδισμένους όσους παραβρέθηκαν και πήραν θέση επί του θέματος και χαμένους όσους, κυρίως αιρετούς, φοβήθηκαν να συμμετέχουν μη τυχόν εκτεθούν και χάσουν ψήφους.

ΤΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ

Ακόμα κι αυτοί που αρχικά παραβρέθηκαν με στόχο τη διαμαρτυρία, όχι μόνο έφυγαν ενθουσιασμένοι και καθησυχασμένοι, αλλά:

Θα είναι οι πρώτοι αλληλέγγυοι στις ανάγκες των φιλοξενουμένων προσφύγων.

Θα είναι αυτοί που θα τρέξουν με μια σακούλα ειδών πρώτης ανάγκης κοντά τους. Θα είναι οι πρώτοι που θα κανακέψουν τα παιδιά για να διώξουν απ’ τη τρυφερή καρδιά τους το τρόμο του πολέμου και του θανάτου που αντίκρυσαν.

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΣΤΟ Α.Τ. ΡΑΦΗΝΑΣ

Θεωρούμε ότι το μεγαλύτερο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ μας ανήκει στο διοικητή του Α.Τ. Ραφήνας κ. Παναγιώτη Αλεξανδρόπουλο και τους υφισταμένους του που στάθηκαν άγρυπνοι φρουροί της εκδήλωσης με την ισχυρή παρουσία τους, που δεν άφηνε κανένα περιθώριο για οποιεσδήποτε παράτολμες σκέψεις και ενέργειες εναντίον της καλοστημένης από κάθε άποψη εκδήλωσης.  

 

   

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα