22.7 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΑΥΛΑΙΑ ΦΕΤΙΝΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΤΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΒΑΛΑΝΕΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ

ΑΥΛΑΙΑ ΦΕΤΙΝΗΣ ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΤΟ ΡΩΜΑΪΚΟ ΒΑΛΑΝΕΙΟ ΡΑΦΗΝΑΣ

Την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου έληξε η φετινή ανασκαφική περίοδος στον αρχαιολογικό χώρο της Ραφήνας επί της Λεωφόρου Φλέμινγκ, όπου έχει βρεθεί ένα ρωμαϊκό λουτρό με αρκετά τμήματά του σε καλή κατάσταση, όπως και διάφορα ευρήματα γεωργικής (ελαιοτριβείο) και επιχειρηματικής (φούρνος κεραμικής) δραστηριότητας, ενώ υπάρχουν ενδείξεις και άλλων κτιριακών εγκαταστάσεων που αποτελούν γρίφο κι αναμένουν να έλθουν μελλοντικά στο φως. 

Φύλακες – άγγελοι της ανασκαφής ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Στέλιος Κατάκης κι ο κ. Βαγγέλης Νικολόπουλος της Β’ Εφορίας αρχαιοτήτων που πρόσφατα μετατάχθηκε στο υπουργείο αλλά παραμένει πιστός στην αγάπη του για την ενεργή συμμετοχή του σε ανασκαφικές έρευνες, σκέπτονται του χρόνου να ξεκινήσουν λίγο νωρίτερα την ανασκαφή αφού φέτος έχασαν αρκετές μέρες λόγω των βροχών του Σεπτεμβρίου.

Τόνισαν μάλιστα την ευαρέσκειά τους  για τη δημοτική αρχή Ραφήνας-Πικερμίου, ιδίως του αντιδημάρχου κ. Βαγγέλη Μπουρνούς, που τους παρείχε αμέριστη βοήθεια σε ότι του ζητήθηκε. Ελπίζουν για του χρόνου η βοήθεια του δήμου να επεκταθεί και στη διάθεση ενός ή δύο εργατών για την απομάκρυνση χωμάτων από παλαιότερες αρχαιολογικές τομές στο χώρο που δεν είχαν απομακρυνθεί και εμποδίζουν το ανασκαφικό τους έργο.

Φέτος παράλληλα με την ανασκαφή, γίνονται έργα συντήρησης των ευρημάτων που έχουν έρθει στην επιφάνεια, κυρίως του βασικού κτίσματος των λουτρών, που ήδη έχει υποστεί κάποιες φθορές απ’ τα πολλά χρόνια που παραμένει ασυντήρητο. Επίσης ενός ελαιοτριβείου που έχει αποκαλυφθεί τα προηγούμενα δυο χρόνια, γύρω απ’ το οποίο βρέθηκαν πλήθος λιοκούκουτσων και τμήμα ενσωματωμένου στο δάπεδο αμφορέα σε μια γωνιά του χτίσματος που φιλοξενούσε το αρχαίο πέτρινο λιοτρίβι, το οποίο φυσικά αφαιρέθηκε για να μεταφερθεί στην ασφάλεια του αρχαιολογικού μουσείου Μαραθώνα.

Συγκίνηση προκαλούν τα αποτυπώματα των χεριών μαστόρων που δούλεψαν στην κατασκευή των κτισμάτων, πάνω στα τοιχία. Αποτυπώματα που έμειναν ανεξίτηλα στο χρόνο, όταν κάποιος μάστορας ακούμπησε το χέρι του πάνω στο εύπλαστο εκείνη την ώρα  υλικό.  

Ο αρχαιολογικός χώρος θα ζωντανέψει ξανά του χρόνου, με τους νεαρούς φοιτητές, μεταξύ των οποίων φέτος κι ένας Γερμανός, να ευελπιστούν να αποκαλύψουν νέες πτυχές των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων στο συγκεκριμένο σημείο. Μακάρι τα νέα ευρήματα να μας εκπλήξουν ευχάριστα.   

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα