19.9 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΗ ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΦΗΝΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΗ ΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ;

Η ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΦΗΝΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΗ ΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ;

Άραγε πόσο ευχαριστημένη μπορεί να είναι μια κοινωνία που κλείνει τα μάτια μπροστά σ’ ένα πρόβλημα όπως η βία κατά των γυναικών; Πόσο ευχαριστημένη μπορεί να είναι όταν αδιαφορεί ακόμα και να ενημερωθεί για ένα θέμα που λίγο ή πολύ υπάρχει ανάμεσά της άσχετα με το βαθμό βαρύτητας που μπορεί να έχει η λεκτική – συναισθηματική βία, έναντι της σωματικής, ακόμα και με αφαίρεση ζωής;

Άραγε πόσο ευχαριστημένη μπορεί να είναι μια κοινωνία όταν η έμφυλη κι η εργασιακή βία κτυπά όλο και περισσότερο όλα τα επίπεδα των ανθρώπινων σχέσεων; Άραγε πόσο ευχαριστημένη μπορεί να είναι όταν ακούει απ’ τα χείλια ειδικών αναλυτών ότι η βία κατά των γυναικών εξελίσσεται σε καρκίνο της ίδιας της κοινωνίας;

Στα ερωτήματα αυτά, αλλά κυρίως στην ενημέρωση ώστε να εξαλειφτεί το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, ήρθε να δώσει απαντήσεις η ενημερωτική εσπερίδα που συνδιοργάνωσαν η δημοτική αρχή Ραφήνας-Πικερμίου, ο ΔΟΠΑΠ κι η ενημερωτική ιστοσελίδα kirkinews.gr χθες Τετάρτη 23 Νοεμβρίου.

«Με αφετηρία τη Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου» είπε ο δήμαρχος Ρ-Π κ. Βασίλης Πιστικίδης, «ας δρομολογηθεί μια πορεία εθνικής στρατηγικής με τη λήψη ουσιαστικών μέτρων που θα στηρίζει όχι μόνο τις γυναίκες αλλά αυτή την ίδια την κοινωνία». Χωρίς να παραλείψει να στηλιτέψει τη αδιαφορία της κοινωνίας, ιδίως των γυναικών, με τη μη συμμετοχή σ’ ένα τόσο σημαντικό θέμα.  Επικαλούμενος δε τη δικαιολογία περί μη ενημέρωσης είπε: «Οι γκρινιάρηδες συμπολίτες μας που επικαλούνται ότι δεν ενημερώθηκαν, ενώ υπήρξε παντοειδής ενημέρωση, έντυπη και διαδικτυακή, αν κάτι πάει στραβά είναι πλήρως ενημερωμένοι απ’ τα ίδια μέσα.

Ακολούθως το θέμα της βίας κατά των γυναικών αναλύθηκε ενδελεχώς απ’ τους ομιλητές που κάλυψαν όλο τα φάσμα των κοινωνικών δομών.

Η κ. Βάσω Κόλλια πρώην Γ.Γ. Ισότητας του ΥΠ.ΕΣ. έδωσε την πολιτική διάσταση του θέματος, με αναλυτικά στοιχεία για τα πεπραγμένα της Πολιτείας στην εξάλειψη του προβλήματος, με την παρουσίαση υπαρχόντων δομών υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών, αναφέρθηκε μάλιστα στον αριθμό 15900 όπου μπορούν να ζητήσουν βοήθεια γυναίκες που υφίστανται βία, ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι το θέμα είναι πολύπλοκο και πολλές φορές καλυμμένο από σιωπή. Μια σιωπή που αν δε σπάσει το πρόβλημα θα διαιωνίζεται.

Η Δρ. Μαίρη Κανελλοπούλου Επίκουρη καθηγήτρια τμήματος Ψυχολογίας  Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, έδωσε απ’ τη δική επιστημονική οπτική γωνία το θέμα, ενώ αναλύοντας τις εικόνες των μαθητών/τριών είπε ότι εκφράζουν ουσιαστικά το…θάνατο.

Ο κ. Δημήτρης Δελτσίδης διοικητής ασφαλείας του Α.Τ. Ραφήνας, έκανε μακροσκελή ανάλυση βάση στοιχείων της αστυνομίας, καθώς ο αστυνόμος είναι ο πρώτος που καλείται να επέμβει όταν έχει ήδη συμβεί η βία κατά της γυναίκας.

Η κ. Σταυρούλα Λαμπροπούλου πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, έφερε στο φως την παγκόσμια διάσταση του φαινομένου και ανέφερε τους νόμους που διέπουν τη βιαιοπραγία. Μάλιστα όταν ρωτήθηκε απ’ το ακροατήριο αν υπάρχει ενημέρωση επί του θέματος, απάντησε ότι: «Ενημερώνουμε εδώ σήμερα. Βλέπετε όμως το ακροατήριο»

Τέλος ο πατέρας Χριστόδουλος Χατζηθανάσης ιερέας-ιατρός, εστίασε στο trafficking γυναικών που ολοένα και αυξάνεται, ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι τελευταία έχει παρατηρηθεί ότι προαγωγοί πλέον είναι και γυναίκες.

Τη συζήτηση συντόνισε η γράφουσα, Αγγελική Ραγκούση.

Συμπεράσματα

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αδιαφορία της τοπικής κοινωνίας, ιδίως των γυναικών, να συμμετάσχουν μαζικά ώστε να ενημερωθούν για το αθέατο τις περισσότερες φορές πρόσωπο μιας σημαντικής μορφής βίας, όπως αυτή κατά των γυναικών στη χθεσινή ενημερωτική εκδήλωση, στην οποία πρωτοπόρησε η δημοτική αρχή Ρ-Π.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ελάχιστη συμμετοχή των δημοτικών συμβούλων και μάλιστα των γυναικών, με μόνες παρουσίες της αντιδημάρχου κ. Δήμητρας Τσεβά και Αμαλίας Τόκα επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, σε μια εκδήλωση του δήμου με υψηλή σημασία όπως η βία κατά των γυναικών, που μάλιστα είναι ο ένας εκ των δύο δήμων που τίμησαν την ημέρα αυτή. Ο άλλος είναι η Παλλήνη.

Επίσης ενδιαφέρον έχει η απουσία εκπροσώπων της εκκλησίας, τόσο με τη προσωπική παρουσία τους, όσο και για το ότι δεν ενημέρωσαν ως όφειλαν τους ενορίτες τους, πολλώ δε μάλλον όταν ένας εκ των ομιλητών ήταν ο Πικερμιώτης ιερέας-ιατρός πατήρ Χριστόδουλος Χατζηθανάσης.

Το ελπιδοφόρο μήνυμα έδωσε η παρουσία μιας παρέας έφηβων κοριτσιών τα οποία παρακολούθησαν με ενδιαφέρον ομιλήτριες/ομιλητές και μετά το τέλος έμειναν για να συνομιλήσουν με την ομιλήτρια Ψυχολόγο του πάνελ Δρ. Μαίρη Κανελλοπούλου. Όπως κι οι πέντε μαθήτριες / μαθητές των Λυκείων Ραφήνας και Πικερμίου που ζωγράφησαν με θέμα τη βία κατά των γυναικών, με συγκλονιστικές εικόνες.

Ίσως το συγκεκριμένο ακροατήριο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και παρακολούθησε τη παρουσίαση αυτού του σχεδόν αθέατου προβλήματος όπως η βία κατά των γυναικών και γενικότερα των αδυνάτων συνανθρώπων μας, να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές την επόμενη φορά που θα παρουσιαστούν θέματα ειδικού ενδιαφέροντος και κάπως πιο βαριού περιεχομένου απ’ ότι είναι συνηθισμένο το πλατύ κοινό.  

Ευχαριστίες

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους πέντε μαθητές/τριες των Λυκείων Ραφήνας και Πικερμίου που ανταποκρίθηκαν και ζωγράφησαν γι’ αυτή τη μέρα μεταφέροντας στο χαρτί ένα δύσκολο όπως κι αν το κάνουμε θέμα. Το Γιώργο Τσαρούχα μαθητή του Λυκείου Ραφήνας και παλαιστή του παλαιστικού συλλόγου Ρ-Π που άφησε την προπόνηση και παρέμεινε στο σχολείο για να μας βοηθήσει στα ηχητικά και το φωτισμό.

Επίσης  τη Λυκειάρχη κ. Αγγελή που διέθεσε το αμφιθέατρο του σχολείου για την εκδήλωσή μας. Τους δυο σπουδαίους συμπολίτες μας και καλούς φίλους που βοήθησαν αφανώς αυτή τη διοργάνωση. Το κ. Σπύρο Κοκκόλη διαφημιστή, που παρά το φόρτο εργασίας του επιμελήθηκε την αφίσα της εκδήλωσης και την κ. Ιφιγένεια-Άννα Βαρδοπούλου υπεύθυνη κοινωνικών θεμάτων αν. Αττικής της γραμματείας γυναικείων θεμάτων της Ν.Δ., που βοήθησε παντοειδώς και με το κάλεσμα δύο ομιλητριών προσωπικών φίλων της. Τέλος το κ. Ηλία Μπούγια που στόλισε τη σκηνή με όμορφες γλάστρες.

Παρουσίες  

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μισοκοίλης, οι αντιδήμαρχοι κα Τσεβά, κοι Παλπατζής και Καλφαντής, η κ. Τόκα δημοτική σύμβουλος ελέσσονος μειοψηφίας, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μαραθώνα κ. Λιβαθινός, ο πολιτευτής κ. Καντερές, ο πρώην αρχηγός Λ.Σ. Αθανάσιος Μπούσιος, η κ. Μπέκα πρόεδρος της ΔΕΑΑΠ, η κ. Αγγελή Λυκειάρχης Ραφήνας, η κ. Παναγιώτου πρόεδρος του Λ.Ε.Ρ., η κ. Φώφη Χαχολάκη διευθύντρια διοικητικών υπηρεσιών του Κ.Υ. Ρ-Π, ο κ. Καϊσερλόγλου πρόεδρος κινηματογραφικής λέσχης Ραφήνας και αρκετοί ψαγμένοι για υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις πολίτες.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα