19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗ ΡΑΣΤΩΝΗ ΤΑ…ΠΡΟΣΤΙΜΑ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΥΓΟΥΣΤΙΑΤΙΚΗ ΡΑΣΤΩΝΗ ΤΑ…ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Μετά την χαλάρωση των διακοπών, για όσους έκαναν διακοπές βέβαια, φθάνουν οσονούπω στους ΟΤΑ πρόστιμα που θα επιβληθούν κατά τα φαινόμενα απ’ το Ευρωδικαστήριο για χωματερές και λύματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής:

«Πολλοί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πίστεψαν ότι επρόκειτο για απειλή. Όμως η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να «περάσει» στους δήμους τα πρόστιμα που θα επιβάλλει μέσα στο επόμενο διάστημα το Ευρωδικαστήριο για χωματερές και λύματα, τιμωρώντας την απροθυμία της Αυτοδιοίκησης να βάλει το κοινό καλό πάνω από το όποιο πολιτικό κόστος επί δεκαετίες. Προ ημερών καθορίστηκε η διαδικασία επιμερισμού των προστίμων, τα οποία θα μειώνονται ανάλογα με την ύπαρξη ή την πορεία δρομολογημένης λύσης και θα παρακρατούνται απευθείας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ)».

Η πανταχούσα για δήμους της ανατολικής Αττικής

«Τι συνεπάγεται η απόφαση; Κατ’ αρχήν, δεν θα χρειαστεί να επιβαρυνθούν όλοι οι φορολογούμενοι, αλλά μόνο οι υπαίτιοι φορείς. Βέβαια, η περικοπή της τακτικής χρηματοδότησης κάποιων δήμων (ΚΑΠ) ειδικά αυτή την περίοδο είναι δεδομένο ότι θα τους οδηγήσει σε οικονομική ασφυξία. Αν όμως κάποιος δήμος «βάλει λουκέτο» ή μετακυλήσει το πρόστιμο στους δημότες, τότε θα ανοίξει ο δρόμος ώστε οι δημότες να κινηθούν με τη σειρά τους νομικά εναντίον συγκεκριμένων δημοτικών αρχόντων, που επί σειρά ετών μπλόκαραν ή απέφευγαν να δρομολογήσουν τις λύσεις.

Όσον αφορά τον τρόπο καταλογισμού των προστίμων, οι μεγάλοι δήμοι που δεν έχουν προχωρήσει καθόλου στη δρομολόγηση λύσης, θα κληθούν να καταβάλουν το μεγαλύτερο μέρος του προστίμου. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι οι δήμοι Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας, που δεν έχουν προχωρήσει στο ελάχιστο τη δημιουργία δικτύου αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή τους, επειδή αντιδρούν στην προτεινόμενη χωροθέτηση, θα πληρώσουν πολύ περισσότερα από άλλους δήμους της Αττικής, που έχουν δρομολογήσει τα αντίστοιχα έργα, έστω και προ ενός ή δύο ετών (λ.χ. Μαρκόπουλο, Κορωπί).

Η επιβολή της απόφασης είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσει αρκετούς δήμους σε οικονομική ασφυξία. Ας μην ξεχνάμε ότι Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει για την υπόθεση των χωματερών την επιβολή κατ’ αποκοπή προστίμου 7.786 ευρώ ανά ημέρα για το διάστημα από την πρώτη καταδίκη μέχρι τη δεύτερη (ή τη συμμόρφωση). Και χρηματική ποινή 71.193 ευρώ για κάθε ημέρα που περνάει από τη δεύτερη καταδίκη μέχρι την πλήρη συμμόρφωση της χώρας (σήμερα η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει περί τις 80 χωματερές σε λειτουργία, περί τις 30 στην Πελοπόννησο, περί τις 25 σε νησιά και οι υπόλοιπες διάσπαρτες στη χώρα).

Παράλληλα, για την απουσία αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόστιμο έως και 11,5 εκατ. ευρώ, αλλά και χρηματική ποινή 47.762 ευρώ την ημέρα, καθώς δεν έχει συμμορφωθεί πλήρως με την προηγούμενη καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου, το 2007. Η αρχική καταδίκη αφορούσε 23 πόλεις, κωμοπόλεις και οικισμούς και σε 17 περιπτώσεις το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί» .

Η ώρα των δημοτών πλησιάζει

Με όσα προαναφέρονται η μόνη ικανοποίηση για τους δημότες, που θα υποστούν τις οικονομικές συνέπειες της άφρονης πολιτικής των τοπαρχών τους κατά της χωροθέτησης των απαιτούμενων έργων υποδομής, είναι η προσφυγή στη δικαιοσύνη εναντίον τους για τη σημερινή κατάντια.

Φθάνει ότι κολυμπάνε στα βοθρολύματα. Φτάνει ότι πνίγονται στο σκουπίδι. Τώρα θα υποστούν κι ένα ακόμα χαράτσι εξ αιτίας της ‘’μαγκιάς’’ κάποιων – ιδίως στην ανατολική Αττική – που θεωρούν ότι τα απόβλητά τους θα πρέπει να τα υποστούν άλλοι δήμοι και όχι να προβλέψουν οι ίδιοι για τη επεξεργασία τους.

Ουαί κι αλίμονο τι περιμένει τις νέες δημοτικές αρχές των υπό δίωξη δήμων, που λυσσαλέα πάλεψαν εναντίον της χωροθεσίας των αναγκαίων υποδομών προστασίας ανθρώπων και περιβάλλοντος.

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα