33.4 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟ ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ρ-Π Β. ΠΙΣΤΙΚΙΔΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΣΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ ΑΠ’ ΤΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ...

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ Ρ-Π Β. ΠΙΣΤΙΚΙΔΗΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ ΣΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ ΑΠ’ ΤΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Σερί πρωτοποριών σημειώνει ο δήμαρχος Ρ-Π κ. Βασίλης Πιστικίδης σε  διάστημα ολίγων ημερών καθώς, όχι μόνο είναι ο μοναδικός δήμαρχος της αν. Αττικής υπό την αιγίδα του οποίου συζητιέται σε ανοιχτή εκδήλωση προς ενημέρωση των πολιτών το θέμα της υποδοχής προσφύγων στην περιοχή του «ΥΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ/ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΥΠΑΡΧΟΥΜΕ» ΣΤΗ ΡΑΦΗΝΑ, αλλά είναι και ο πρώτος που έθεσε δημόσια το θέμα των ανταποδοτικών οφελών απ’ την αξιοποίηση του Ελληνικού σύμφωνα με το νόμο 2338/1995 άρθρο 9ο, αμέσως μόλις έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ Κυβέρνησης και επενδυτών για την εν λόγω αξιοποίηση ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΤΩΝ ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ ΑΠ’ ΤΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Σήμερα με την εξώδικη δήλωση – πρόσκληση των Δήμων Κρωπίας, Μαρκοπούλου Μεσογαίας, Παιανίας – Γλυκών Νερών, Ραφήνας – Πικερμίου και Σπάτων – Αρτέμιδας, προς τον Πρόεδρο του Δ.Σ. του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. (Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ.), κο Στέργιο Πιτσιόρλα, σχετικά με την διεκδίκηση των αντισταθμιστικών οφελών τους, από την πώληση του 100% των μετοχών της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.», καθίσταται πλέον και με τη βούλα η διεκδίκηση των ανταποδοτικών αυτών με τους ετέρους όμορους του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» επισήμως.

Όπως αναφέρεται στην εξώδικη δήλωση – πρόσκληση που έχει ανατεθεί απ’ τους ως άνω δήμους στη Δικηγορική Εταιρεία Απ. Παπακωνσταντίνου – Ν.Κ. Χλέπας & Συνεργάτες:

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε.

Κατόπιν της υπογραφής την 7η Ιουνίου 2016 του Μνημονίου Συναντίληψης (MoU) μεταξύ του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. και της LAMDA DEVELOPMENT για την επικαιροποίηση της σύμβασης αγοραπωλησίας του 100% των μετοχών της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.», σας υπενθυμίζουμε τα εξής:

1. Με το άρθρο ένατο του ν. 2338/1995 Κύρωση Σύμβασης Ανάπτυξης του νέου Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας στα Σπάτα, ίδρυση της εταιρίας “Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.”, έγκριση περιβαλλοντικών όρων και άλλες διατάξεις») προβλέφθηκε ότι ποσοστό τουλάχιστον δέκα τοις εκατό (10%) των εσόδων που προκύπτουν από την πάσης μορφής αξιοποίησης της εκτάσεως του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού «διατίθεται για τη δημιουργία σύγχρονης υποδομής και δικτύων ποιότητας ζωής, καθώς και για την παροχή αντισταθμιστικών οφελών στην ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων με αιχμή τα Σπάτα στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου χωροταξικού οικιστικού και αναπτυξιακού σχεδιασμού της περιοχής». Καθίσταται σαφές ότι με την εν λόγω διάταξη, θεμελιώνεται υπέρ των Δήμων των Μεσογείων αξίωση επί συγκεκριμένου ποσοστού (τουλάχιστον 10%) από τα έσοδα αξιοποίησης της εκτάσεως του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Πρόκειται για μορφή οικονομικού αντισταθμίσματος έναντι των δραστικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών συνεπειών που επάγεται η εγκατάσταση και η λειτουργία στην περιοχή των Μεσογείων του Διεθνούς Αεροδρομίου «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ», αλλά και αντάλλαγμα για τις δεσμεύσεις δεκάδων χιλιάδων στρεμμάτων προκειμένου να εξυπηρετηθούν ανάγκες του Αεροδρομίου. Η ως άνω ρύθμιση θεσπίζει, επομένως, συγκεκριμένη και λεπτομερώς καθορισμένη «παροχή αντισταθμιστικών οφελών» υπέρ των Δήμων μας, προκειμένου να κατασκευαστούν από τους ίδιους υποδομές και δίκτυα ποιότητας ζωής στις διοικητικές περιφέρειες της ευθύνης τους. Όπως είναι, εξάλλου, γνωστό, το εν λόγω οικονομικό αντάλλαγμα για τις δραστικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες του νέου διεθνούς Αεροδρομίου αποτέλεσε καθοριστικό στοιχείο προκειμένου οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οι δημότες των Μεσογείων να συναινέσουν στην κατασκευή και λειτουργία του, η οποία μετέβαλε ολοσχερώς τα εν γένει κοινωνικά χαρακτηριστικά των οικισμών μας.

2. Με το άρθρο 42 του ν. 3943/2011 «Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στελέχωση των Ελεγκτικών Υπηρεσιών και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών» (ΦΕΚ τ. Α΄ αριθμ. 66/31.03.2011) προβλέφθηκε η σύσταση ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» και με διακριτικό τίτλο «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε». Με τις διατάξεις του άρθρου αυτού δεν καταργείται, ασφαλώς, η προαναφερόμενη ειδική πρόβλεψη του άρθρου ενάτου του ν. 2338/1995 για την υποχρεωτική διάθεση ποσοστού τουλάχιστον 10% από την αξιοποίηση της εκτάσεως του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού για τους προαναφερόμενους σε αυτό σκοπούς. Εξάλλου, τυχόν απόπειρα κατάργησης της προβλέψεως αυτής θα προσέκρουε ευθέως στα άρθρα 17 Συντ. και 1 ΠΠ της ΕΣΔΑ, καθώς και σε διατάξεις του πρωτογενούς ενωσιακού δικαίου, αφού θα οδηγούσε σε ματαίωση ενός προστατευόμενου από τις διατάξεις αυτές ενεργού δικαιώματος, υπέρ των Δήμων των Μεσογείων, νομίμου προσδοκίας περιουσιακής φύσεως.

3. Παρά τις ανωτέρω σαφείς ρυθμίσεις του ν. 2338/1995 η Κεντρική Διοίκηση ουδέποτε απέδωσε στους Δήμους μας τα προβλεπόμενα αντισταθμιστικά οφέλη από την πάσης μορφής αξιοποίηση της εκτάσεως του Ελληνικού. Για τον λόγο αυτό, οι Δήμοι μας αναγκάστηκαν να ασκήσουν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας αιτήσεις ακυρώσεως, με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί η άρνηση της Κεντρικής Διοίκησης να εφαρμόσει τις εν λόγω σαφείς νομοθετικές ρυθμίσεις. Οι αιτήσεις ακυρώσεως συζητήθηκαν ενώπιον της μείζονος συνθέσεως του Ε΄ Τμήματος του Δικαστηρίου κατά τη δικάσιμο της 4ης Μαρτίου 2015, αναμένεται δε η έκδοση των αποφάσεών του.

4. Αξίζει εξάλλου να σημειωθεί εν προκειμένω ότι οι Δήμοι μας δεν εισπράττουν από την εταιρεία Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. και τις εταιρείες που μισθώνουν από αυτήν χώρους στο «ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ» τους δημοτικούς φόρους και τα δημοτικά τέλη (όπως λ.χ. τέλη οχλήσεως, διελεύσεως, καθαριότητας, φωτισμού κ.ά.) διότι η Κεντρική Διοίκηση δεν έχει εκδώσει έως σήμερα την προβλεπόμενη στο άρθρο 10 παρ. 2 του ν. 3631/2008 Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία θα καθορίζεται η επιβολή και η είσπραξη ανταποδοτικών και άλλων δημοτικών επιβαρύνσεων, φόρων και τελών. Για τον λόγο αυτό οι Δήμοι μας έχουν προσφύγει επίσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί η παράλειψη της Διοίκησης να εκδώσει την ανωτέρω Κ.Υ.Α.

5. Καθίσταται από τα ανωτέρω σαφές ότι η Κεντρική Διοίκηση αποδείχθηκε έως σήμερα κραυγαλέα ανακόλουθη στις δεσμεύσεις της απέναντι στους δημότες των Δήμων μας, αρνούμενη μάλιστα να συμμορφωθεί με ρητές νομοθετικές ρυθμίσεις. Πρόκειται για στάση που συνιστά, δίχως υπερβολή, πρόκληση για την κοινωνία των Μεσογείων. Είναι προφανές ότι οι Δήμοι μας δεν μπορούν να ανεχθούν την προκλητική αυτή αδιαφορία εκ μέρους της Κεντρικής Διοίκησης. Είναι υποχρεωμένοι να αντιδράσουν με κάθε νομικό μέσο που διαθέτουν.

6. Με αφορμή την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης (MoU) μεταξύ του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. και της LAMDA DEVELOPMENT για την επικαιροποίηση της σύμβασης αγοραπωλησίας του 100% των μετοχών της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.», που επιβεβαιώνει την πρόθεση του κράτους για την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην Αεροδρομίου, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε, για μια ακόμη φορά, τις προαναφερόμενες υποχρεώσεις του για τη διάθεση στους Δήμους μας μέρους των ποσών που θα προκύψουν από την αξιοποίηση αυτή ως αντισταθμιστικών οφελών και για τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών και δικτύων, που θα βελτιώσουν δραστικά την ποιότητα ζωής των δημοτών μας. Σας καλούμε για τον λόγο αυτό να ληφθούν υπόψη οι ανωτέρω αξιώσεις των Δήμων μας κατά την τελική διαπραγμάτευση για την οριστικοποίηση της συμφωνίας με την εταιρεία LAMDA DEVELOPMENT.

 

Για τους εξωδίκως δηλούντες Δήμους

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΔΡ.Ν. -ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ’ ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ

ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΙΩΑΚΕΙΜ 30-32

ΑΘΗΝΑ, τηλ. 210-72220072007    

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα