21.8 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΕΔΥ: ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

ΠΕΔΥ: ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ

Περί το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται η πολυπόθητη ολοκλήρωση του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), στο οποίο εντάσσονται τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ και τα Κ.Υ. ανά την επικράτεια, που θα αναβαθμίσει – τουλάχιστον αυτή την προσδοκία έχουν χιλιάδες ασφαλισμένοι και μη – την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και θα αποσυμφορήσει τα κεντρικά νοσοκομεία, τα οποία θα δέχονται πλέον μόνο τα περιστατικά που χρειάζονται εξειδικευμένη νοσηλεία.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές του Υπουργείου Υγείας, στην τελική φάση βρίσκεται η πρόσληψη 900 επικουρικών γιατρών που θεωρείται αναγκαία για την πλήρη κάλυψη των αναγκών του ΠΕΔΥ, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τέλους Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου το αργότερο.

Στο ΠΕΔΥ έχουν ενταχθεί 2,5 χιλιάδες μόνιμοι και άλλοι 2,5 συμβασιούχοι γιατροί, στους οποίους θα προστεθούν και οι προαναφερόμενοι 900 επικουρικοί. Με την ολοκλήρωση στελέχωσης θα τεθούν σε πιλοτική λειτουργία 24ώρης εφημερίας με όλες τις ιατρικές ειδικότητες και πλήρη εργαστηριακή κάλυψη, τρία Κ.Υ. στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκη.
Ειδικότερα στην Αττική θα λειτουργήσει ένα Κ.Υ. 24ώρης εφημερίας στο κέντρο της Αθήνας και δύο στην Περιφέρεια Αττικής. Τα Κ.Υ. που θα ενταχθούν στην πιλοτική λειτουργία θα επιλεγούν με αυστηρά κριτήρια ως προς την καταλληλότητα των δομών τους. Τούτο σημαίνει να έχουν πλήρη και πιστοποιημένα εργαστήρια (ακτινολογικά, μικροβιολογικά κ.α.), ιατρεία όλων των ειδικοτήτων και δωμάτια βραχείας νοσηλείας για ελαφρά περιστατικά που αντιμετωπίζονται σ’ αυτά.

Σκοπός του Υπουργείου Υγείας είναι αφ’ ενός η αναβάθμιση των δομών πρωτοβάθμιας υγειονομικής φροντίδας και αφ’ ετέρου η αποσυμφόρηση των κεντρικών νοσοκομείων. Εντός του Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης, εικάζεται ότι θα είναι έτοιμος για βαρυσήμαντες δηλώσεις επί του θέματος.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα