15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΠΡΩΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

ΠΡΩΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ

Στη μαγευτική Ιεράπετρα, τη πρωτεύουσα του ομώνυμου δήμου, τη νοτιότερη πόλη της Ελλάδας και κατ’ επέκταση της Ευρώπης, θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως 19 Αυγούστου, το 1o Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που επαξίως φέρει το όνομά της.

Η Ιεράπετρα θα φιλοξενήσει μία εμβληματική και αντιπροσωπευτική κιβωτό από πρωτοεμφανιζόμενα και μη ντοκιμαντέρ, με σκοπό να ταξιδέψει τους θεατές σε ένα συναρπαστικό κόσμο εμπειριών και γνώσεων.

Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας φιλοδοξεί να γίνει ο προπομπός μιας ετήσιας εκδήλωσης διεθνούς βεληνεκούς με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού στην μοναδική και πολυδιάστατη τέχνη του Ντοκιμαντέρ.

Βασικός στόχος του Φεστιβάλ είναι η προαγωγή και διάδοση της παραγωγής ντοκιμαντέρ, καθώς και η συνεργασία και η ανάπτυξη πνεύματος φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους δημιουργούς.

Το πολιτιστικό μας ταξίδι θα ξεκινήσει με μία φαντασμαγορική έναρξη στις 16 Αυγούστου σε κεντρικό σημείο της Ιεράπετρας η οποία θα περιλαμβάνει την παρουσίαση μιας ιστορικής αναδρομής του τόπου μας με αναφορές στους Μινωίτες, τους Ρωμαίους, τους Ενετούς, του Βυζαντινούς, τους Μικρασιάτες και τους σύγχρονους Κρήτες με τη συμμετοχή της Μινωικής Αυλής, πολιτιστικών συλλόγων και σπουδαίων καλλιτεχνών. Στη συνέχεια θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ «Χρυσή» σκηνοθεσίας Ε. Βλάσση και «Οι Νύμφες του Hindu Kush» σκηνοθεσίας Ανέττας Παπαθανασίου.

Στις 17 και 18 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί προβολή επιλεγμένων ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο με παράλληλες προβολές εντός δύο ημερών σε δύο αίθουσες (7 προβολές/αίθουσα), 3 εξωτερικά σημεία της πόλης, που θα διαμορφωθούν για τις ανάγκες προβολής (2 προβολές /σημείο), και 2 προβολές ντοκιμαντέρ σε χωριά του Δήμου.

Στο Πανόραμα του Φεστιβάλ θα προβληθούν διεθνώς βραβευμένα ντοκιμαντέρ παραγωγής από το 2010 έως 2014, τα οποία έχουν συμμετάσχει σε Φεστιβάλ ανά το

κόσμο. Στο Διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ θα συμμετάσχουν δέκα ντοκιμαντέρ με θεματικές ενότητες: Ανθρώπινα Δικαιώματα (Human Rights), Καταγραφή Μνήμης (Recordings Of Memory), Δραματοποιημένα Ντοκιμαντέρ (Docudrama), Εικόνες του Κόσμου (Views of the World ), Αληθινές Ιστορίες (True Stories), Ελληνικό Πανόραμα (Greek Panorama), Ανθρώπινα Οδοιπορικά (Human Journeys), Ανθρώπινα Πορτραίτα (Ηuman Portraits), Ντοκιμαντέρ Νέων Δημιουργών (Young Directors).

Στις 19 Αυγούστου θα γίνει η λήξη του Φεστιβάλ όπου και θα απονεμηθούν τα βραβεία των ντοκιμαντέρ που θα συμμετάσχουν στο διαγωνιστικό μέρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας και θα προβληθεί το Ντοκιμαντέρ 1ου βραβείου. Ευτυχής συγκυρία για όσους τυχερούς βρίσκονται στο νησί και θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα που έχουν επιμεληθεί οι οργανωτές.

 

Ποιοι απαρτίζουν τη φιλόδοξη ομάδα

Η ομάδα, που έχει δημιουργήσει τη Χρυσέα (AΜΚE) και απαρτίζεται από ανθρώπους με αγάπη και πολυετή εμπειρία στο χώρο του Ντοκιμαντέρ, με μόνη  φιλοδοξία την προσέλκυση του ενδιαφέροντος του ευρύτερου κοινού στη μοναδική αυτή τέχνη αποτύπωσης του παγκόσμιου πολιτισμού των λαών και την  ανάδειξη της Ιεράπετρας, νοτιότερης πόλης της Ευρώπης, η οποία αποτελούσε ανέκαθεν το σταυροδρόμι των πολιτισμών και των ηπείρων .

Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Ιεράπετρας είναι η κα Ελένη Βλάσση η οποία είναι δημοσιογράφος και σκηνοθέτης . Έχει σκηνοθετήσει πολλές σειρές ντοκιμαντέρ και έχει συμμετάσχει επανειλημμένως με τα ντοκιμαντέρ της στα Διεθνή Φεστιβάλ ανά τον κόσμο.

Ποιοι πλαισιώνουν την προσπάθεια

Η ομάδα και η κριτική επιτροπή του διαγωνιστικού μέρους του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας στηρίζεται από το Φεστιβάλ των Κανών, το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης καθώς και από άτομα με μεγάλη πορεία στο χώρο του Ντοκιμαντέρ, και όχι μόνο.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

Κος Ruard Wallis de Vries, Freelance Publisher, Festival Organizer

Κα Ανέττα Παπαθανασίου Σκηνοθέτης

Κος Α. Κόκκινος Σκηνοθέτης

Κος Ε. Ραυτόπουλος Δημοσιογράφος, εταιρία media – διαφημιστική

Κος Ι. Σολδάτος Καλλιτεχνικός Διευθυντής & Υπεύθυνος του Κέντρου Κινηματογράφου

Κος Ι. Σμαραγδής Σκηνοθέτης

Κος Α. Καλογερόπουλος Δ/ντης Φωτογραφίας

Κος Γ. Γεωργόπουλος Σκηνοθέτης

Κος Κ. Νικολόπουλος Δ/ντης Φωτογραφίας

Kος Η. Ιωσηφίδης Σκηνοθέτης

Κος Π. Κυπαρίσσης Σκηνοθέτης,Ηθοποιός

Κος Φ. Δούσκος Κινηματογραφιστής

Κος Σ. Ιωάννου Καλλιτεχνικός Διευθυντής Διεθνούς Φεστιβάλ Χαλκίδας

Κος Σ. Θεοδωρόπουλος Καλλιτεχνικός Διευθυντής Κέντρο Κιν/φου. Καλαμάτας

Κα Ε. Βλάσση Δημοσιογράφος , Σκηνοθέτης & Καλλιτεχνικός Διευθυντής του 1ου Διεθνούς

 

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επισκεφθείτε τις σελίδες μας

www.festivalierapetra.gr 

και

www.facebook.com/festivalierapetra

Με τιμή,

Ο Υπεύθυνος Τύπου του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα