18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣΤΟ ΛΙΚΝΟ ΣΠΟΥΔΑΙΩΝ ΑΡΣΑΚΕΙΑΔΩΝ, ΠΕΡΙΗΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΡΑΦΗΝΑΣ

ΣΤΟ ΛΙΚΝΟ ΣΠΟΥΔΑΙΩΝ ΑΡΣΑΚΕΙΑΔΩΝ, ΠΕΡΙΗΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΡΑΦΗΝΑΣ

Σε ένα από τα εμβληματικότερα κτήρια στην  ιστορία της γυναικείας εκπαίδευσης, το ίδρυμα της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας  Αρσακείου στο Ψυχικό, μέλη και φίλοι του Λυκείου των Ελληνίδων Ραφήνας , περιηγηθήκαμε το πρωινό του Σαββάτου 21.3.2015.                                            

Στα χνάρια των αρσακειάδων, διεισδύσαμε στην ιστορία του σχολείου «της  Εταιρείας», που, σχεδόν συνώνυμο με το νεοσύστατο ελληνικό κράτος, το 1836, μόρφωσε φτωχά κορίτσια και γαλούχησε γενιές Ελληνίδων, μητέρων και δασκάλων.                                          

Δύο μεγάλοι Έλληνες του εξωτερικού, ο Απόστολος Αρσάκης  από τη Ρουμανία και ο Μιχαήλ Τοσίτσας από την Αίγυπτο σφράγισαν με τις δωρεές τους αυτό το όραμα, που ανέδειξε τη γυναίκα και προσέδωσε νέα διάσταση στο ρόλο της  μέσα στην οικογένεια και  την κοινωνία.                                                                                                          

Οι απόφοιτες Αρσακειάδες δασκάλες  όργωσαν και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του μείζονος ελληνισμού και, με αντίξοες συνθήκες, δίδαξαν την ελληνική παιδεία. Ανάμεσά τους και η μαχητική Καλλιρρόη Παρρέν, ιδρύτρια του Λυκείου των Ελληνίδων.                                                                                     

Η φιλόλογος  κ. Ατσαβέ, καθηγήτρια του Αρσακείου, με βαθιά γνώση όλων των πτυχών της μακραίωνης πορείας  του ιδρύματος, μας υποδέχθηκε φιλόξενα και,  βήμα – βήμα,  μας  γύρισε στο χρόνο. Ξετύλιξε τις ανάγκες, που ευνόησαν και επέβαλαν αυτή την πρωτοπορία, τις αρχές και τις αξίες  πάνω στις οποίες στηρίχτηκε ο μύθος των αρσακειάδων.                                  

Μαζί, περπατήσαμε στα  επιμέρους κτήρια, την ιστορική κατοικία του πρωθυπουργού Α. Μιχαλακόπουλου, όπου στεγάζονται τα γραφεία της Διοίκησης, το ναό της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας, το θέατρο, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, τη βιβλιοθήκη του Αρσακείου.

Καταλήξαμε στο εντευκτήριο των διδασκόντων, όπου, ευγενικές κοπέλες μας προσέφεραν ζεστό καφέ, τσάι, χυμούς και βουτήματα, ως ολοκλήρωση του κύκλου της φιλοξενίας.                                                                                                                                                     

Η Νίκη Γρηγορίου, μέλος του Λ.Ε.Ρ. και συνέφορος Χορού, εκπαιδευτικός και απόφοιτος του Αρσακείου,  επιμελήθηκε την ξενάγηση, με πλούσιο ιστορικό υλικό, αφηγηματική γλαφυρότητα και εύλογη συγκινησιακή φόρτιση.                                                                                                

Ευχαριστούμε θερμά τον πρόεδρο, Γ. Μπαμπινιώτη  και το Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας , για τη μοναδική δυνατότητα που μας έδωσαν, να γνωρίσουμε το ιστορικό ίδρυμα, κινητοποιώντας, εκτός προγράμματος, το μηχανισμό του σχολείου. 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα