18.8 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΕΓΚΛΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟ (ΤΣΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ) ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΑΦΗΝΑΣ

ΕΓΚΛΗΜΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΟ (ΤΣΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ) ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΡΑΦΗΝΑΣ

Εδώ και μια 15ετία το κτίριο του Πνευματικού κέντρου Ραφήνας, φαντάζει είτε σαν γιαπί, είτε σαν εγκαταλελειμμένο οικοδόμημα, σίγουρα πάντως σαν στοιχειό που κόστισε τόσα χρήματα όσα θα έφταναν για την ανέγερση πολυώροφης πολυτελούς πολυκατοικίας, ενώ  εξακολουθεί να τρώει αχόρταγα απ’ το δημοτικό κορβανά απ’ τη μη χρησιμοποίησή του στις πολλές πολιτιστικές ανάγκες του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου.

Ένα στοιχειό, για το οποίο έχουν διαπραχθεί εγκλήματα χωρίς τιμωρία, με το πιο σημαντικό απέναντι στην τοπική κοινωνία που δίχως να φταίει πληρώνει το μάρμαρο, μη μπορώντας να απολαύσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες από ένα τέτοιας σπουδαιότητας και χρησιμότητας έργο.

Προ ημερών στη συνεδρίαση της Τρίτης 17 Μάρτη, μήνες μετά την παραλαβή του πορίσματος για την υπόθεση του εν λόγω έργου, συζητήθηκε η απεμπλοκή του ώστε να παραδοθεί σε εν μέρει χρήση, καθώς το αμφιθέατρο θέλει γενναία επιχορήγηση για να ολοκληρωθεί.

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ

Ένα πόρισμα 92 σελίδων, που ουσιαστικά στις 60 πρώτες, καταλογίζει ευθύνες, παραλείψεις, παρατυπίες και πολλά άλλα στις τότε αρχές, (δημοτική αρχή του παλιού δήμου Ραφήνας, Νομαρχία αν. Αττικής, υποστελεχωμένη τεχνική υπηρεσία του δήμου Ραφήνας), που όμως απαλλάσσει τους πάντες και τα πάντα λόγω παρέλευσης του χρόνου άσκησης οποιασδήποτε δίωξης.

Ένα πόρισμα τέλος που καταλογίζει ευθύνη αμέλειας, στον τέως δήμαρχο Ραφήνας-Πικερμίου κ. Χριστόπουλο, (που σημειωτέο κίνησε διαδικασίες κατά της δημοτικής αρχής του τέως δήμου Ραφήνας προς διερεύνηση των διαδικασιών και κόστους κατασκευής του έργου), ο οποίος δεν έπραξε τα δέοντα για την αποπληρωμή του εργολάβου που εκτέλεσε το έργο.

Όπως φάνηκε σε παρέμβαση της κ. Καστούδα συμβολαιογράφου, δημοτικής συμβούλου της μείζονος,  ο κ. Χριστόπουλος δεν εξέτασε/χρησιμοποίησε σωστές συμβουλές δικηγόρου, (για τους παρατηρητές τούτο οφείλεται μάλλον γιατί αφέθηκε στις υποδείξεις ακατάλληλων και αναρμόδιων συμβουλών εντός και εκτός δήμου), ώστε να έχει αποφύγει τη κατηγορία για αμέλεια αποπληρωμής του αναδόχου και της παραμονής του έργου σε νεκρή κατάσταση.  

Κατόπιν των προαναφερόμενων ο εργολάβος δικαιώθηκε απ’ το δικαστήριο που προσέφυγε για να πάρει τα δεδουλευμένα του, όπου εκτός της αμοιβής του, θα πρέπει να του καταβληθούν κι οι τόκοι που έχουν προκύψει απ’ την καθυστέρηση εξόφλησης των εργασιών που έκανε.

Απ’ την άλλη ο τέως δήμαρχος Ρ-Π κ. Χριστόπουλος, τονίζει ότι έχει προχωρήσει στη προσβολή του εν λόγω πορίσματος, λέγοντας ότι είναι διάτρητο και κατευθυνόμενο, με πιθανή την απαλλαγή του, αφού ουδεμία εμπλοκή είχε με όσα βαρύνουν  τη κατασκευή.

Εν κατακλείδι για το εν λόγω έργο δεν υπάρχουν ένοχοι, ούτε όμως και αθώοι, εξ’ ου και ο τίτλος «έγκλημα χωρίς τιμωρία», κάτι που δεν εκπλήσσει αφού συμβαίνει συνέχεια σε παρόμοιες καταστάσεις, αν και ελπίζεται κάποτε να σταματήσει αυτή η πρακτική.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΡΟΣ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

Η δημοτική αρχή Πιστικίδη, έθεσε προς ψήφιση μια πρόταση που φαίνεται ικανή να επιλύσει το πρόβλημα και να παραδώσει το κτίριο προς χρήση. Το θετικό σ’ αυτή τη πρόταση είναι η συμφωνία που έγινε με τον ανάδοχο να αποκαταστήσει τις φθορές που έχει υποστεί το κτίριο, λόγω του ότι έχει αφεθεί χρόνια έρμαιο στη φθορά και τους βανδαλισμούς που συνήθως υφίστανται τα υπό εγκατάλειψη κτίρια.

Η συμφωνία αυτή εξαφανίζει το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των τόκων που έχει επικυρώσει το δικαστήριο υπέρ του αναδόχου, που ανέρχεται στις 100 και πλέον χιλιάδες ευρώ, μέσω τις αποκατάστασης των ζημιών.

Η πρόταση ψηφίστηκε ομόφωνα ακόμα κι από τον κ. Χριστόπουλο, ο οποίος διατήρησε την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός του.  

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα