28.7 C
Athens
Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤΟ “ΜΑΘΗΜΑ ΣΟΛΦΕΖ” ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΠΛΕΟΝ ΣΤΑ ΟΥΡΑΝΙΑ Η ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΟΛΗ

ΤΟ “ΜΑΘΗΜΑ ΣΟΛΦΕΖ” ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΠΛΕΟΝ ΣΤΑ ΟΥΡΑΝΙΑ Η ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΟΛΗ

Νικημένη απ’ την επάρατο νόσο έφυγε στους ουράνιους τόπους η αγαπημένη ηθοποιός και τραγουδίστρια Μαριάννα Τόλη. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την συμμετοχή της στη Γιουροβίζιον το 1977 με το τραγούδι του Χατζηνάσιου «Μάθημα Σολφέζ»;

Σπούδασε ιστορία της Τέχνης στο πανεπιστήμιο του Κεντάκι στην Αμερική και κλασικό και μοντέρνο χορό στο Λονδίνο. Στην Ελλάδα ακολούθησε κλασικό τραγούδι και τέλειωσε τη δραματική σχολή του Εθνικού. Από εκεί άρχισε την καριέρα της συμμετέχοντας στη «Λυσιστράτη» στην Επίδαυρο.

Έπαιξε σε πολλά μιούζικαλ, όπως στα «Άννυ», «Ίρμα», «Σικάγο». Υπήρξε η αντικαταστάτρια της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο «Εβίτα», ενώ πρωταγωνίστησε στις ταινίες «Γλυκιά ζωή» του Μιχάλη Κακογιάννη και «Ρόδινα ακρογιάλια» του Ευθύμιου Χατζή.
Η Μαριάννα Τόλη είχε ιδιαίτερη σχέση με τα παιδιά και το παιδικό θέατρο. Το «κύκνειο άσμα» της ήταν η «Πεντάμορφη και το Τέρας», παράσταση της οποίας είχε αναλάβει τη διασκευή και τη σκηνοθεσία, ερμηνευμένο από την ομάδα της Παιδικής Σκηνής του Νέου Θεάτρου Βασιλάκου.

Στις αρχές του έτους, μιλώντας στο protothema.gr για το παιδικό θέατρο και τον «Μολυβένιο Στρατιώτη» που σκηνοθετούσε εκείνη την περίοδο, είχε εξηγήσει πώς μπορεί να επηρεάσει ένα παιδί η επαφή του με το θέατρο. 

«Το έχω αναφέρει ξανά γιατί το βρίσκω υπέροχο. Κάποτε ένα παιδάκι περιμένοντας να αρχίσει η παράσταση και να ανοίξει η αυλαία είπε: “Τώρα που θα ανοίξει η αυλαία θα είμαι εκεί και θα περιμένω να έρθει να με βρει η αγάπη η έστω και λίγη από αυτή”. Τι να προσθέσω εγώ σε αυτό. Η τέχνη μέσα από το θέατρο έχει τη δύναμη να αλλάζει ζωές και να μετουσιώνει τα γήινα σε ουράνια, τα αόρατα σε ορατά. Είναι η αγάπη όλων των συντελεστών που το καταφέρνει αυτό. Αρχέγονες εμπειρίες πάθους του συγγραφέα, του σκηνοθέτη, των συντελεστών και των ηθοποιών. Εμείς που υπηρετούμε το θέατρο είμαστε πέρα για πέρα τυχεροί», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η Μαριάννα Τόλη ήταν παντρεμένη με τον Γιώργο Χάινε, ο οποίος έφυγε  από τη ζωή το 2007, ενώ είχε έναν γιο 22 ετών

Συγκινητικός αποχαιρετισμός απ’ την καρδιακή φίλη της Σεμίνα Διγενή στη σελίδα της στο fb, όπου γνωτοποίησε το θάνατό της:

«Έφυγε ένα σπάνιο πλάσμα. Από τους καλύτερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει στη ζωή μου. Η πολύτιμη φίλη μου. Η χαρούμενη γειτόνισά μου. Η έντιμη και υποδειγματκή συνεργάτις επί χρόνια. Η πιο τρυφερή, η πιο ειλικρινής, η πιο αισιόδοξη, η πιο ευγενική κι η πιο γενναιόδωρη.

Η αγαπημένη μου Μαριάνα Τόλη ταξιδεύει στους υπέροχους παραδείσους, που ονειρευόταν και που μετέφερε ολοζώντανους στα παραμύθια που ανέβαζε στη σκηνή. 

Αυτή τη φορά η “Πεντάμορφη” δεν τα κατάφερε με το “Τέρας”…
Καληνύχτα αγάπη μου, θα σ αγαπάω και θα σε σκέφτομαι πάντα».  

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα