18 C
Athens
Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ1ο ΚΛΙΝΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΑΝΙΟ ΝΟΣΗΜΑ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ ΣΤΟ Κ.Υ....

1ο ΚΛΙΝΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΑΝΙΟ ΝΟΣΗΜΑ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ ΣΤΟ Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το 1ο κλινικό σεμινάριο γιατρών και νοσηλευτών πρώτης γραμμής που βλέπουν για πρώτη φορά ασθενείς με το σπάνιο νόσημα της Πνευματικής Υπέρτασης, στο αμφιθέατρο του Κ.Υ. Ραφήνας σήμερα Δευτέρα 27 Νοεμβρίου. Στόχος του σεμιναρίου ήταν η προστασία του Έλληνα πάσχοντα με Π.Υ, η αποφυγή άσκοπων καθυστερήσεων στη διάγνωσή του και η άμεση συνεργασία όλων των ιατρών της πρώτης γραμμής με τα ειδικά κέντρα της νόσου.  

Το 1ο κλινικό σεμινάριο εκπονήθηκε από τον σύλλογο ασθενών με Π.Υ. ξεκίνησε απ’ το Κ.Υ. Ραφήνας, θα συνεχίσει τις συνεδρίες σε κέντρα υγείας, ιατρεία ΠΕΔΥ – ΕΟΠΥΥ, μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ανατολικής Αττικής, ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχες κλινικές εκπαιδεύσεις σε όλη τη χώρα (ανά περιοχή), έχοντας πάντα στο επίκεντρο τον ασθενή με Π.Υ και την προστασία της έγκαιρης και έγκυρης διάγνωσης του.

Ομιλητές ήταν ειδικοί γιατροί της νόσου, εξειδικευμένοι με την διαχείριση ασθενών με Π.Υ, που εξήγησαν διεξοδικά την ασθένεια της πνευμονικής υπέρτασης, τα νέα δεδομένα αυτής, και τη σημαντικότητα διαχείρισης των πασχόντων από γιατρούς και κέντρα με εμπειρία στην ασθένεια.

Για την νόσο και τα κλινικά της συμπτώματα που όσο πιο νωρίς αναγνωριστούν και παραπεμφθούν στα ειδικά προς τούτο κέντρα, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η παράταση ζωής του ασθενούς, αναφέρθηκε ο πρώτος ομιλητής  κ. Στυλιανός Ορφανός Καθηγητής Εντατικής Θεραπείας – Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Διακλινικό Ιατρείο Πνευμονικής Υπέρτασης, Π.Γ.Ν. «Αττικόν».

Ακολούθησε η κ. Ευτυχία Δεμερούτη, Καρδιολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ωνάσειο», που ασχολήθηκε με τη προσέλευση του ασθενούς στα νοσοκομεία της πρώτης γραμμής, τονίζοντας τα συμπτώματα που οδηγούν σε έλεγχο για Π.Υ. κάτι που πρέπει να προσέξουν ιδιαιτέρως οι γιατροί καθώς η νόσος δύσκολα αναγνωρίζεται στο αρχικό της στάδιο που είναι και το πιο σημαντικό για την αντιμετώπιση της νόσου.

Για τις εξετάσεις που πρέπει να γίνονται από τα νοσοκομεία της πρώτης γραμμής και τη σημασία των απεικονιστικών εξετάσεων για τη διαχείριση του ασθενούς μίλησε η κ. Όλγα Καραπαναγιώτου, Ακτινολόγος, Επιμελήτρια Α’, «Ωνάσειο», δείχνοντας ταυτόχρονα στο video wall πολλές ακτινογραφίες ώστε να συνηθίζει το μάτι του ακτινολόγου στη διάγνωση της νόσου.

Η παραπομπή του ασθενούς στα ειδικά κέντρα Π.Υ. καθώς είναι απαγορευτική η κράτηση του πάσχοντα στα νοσοκομεία πρώτης γραμμής, όπου δεν μπορούν να του παράσχουν την ειδική αγωγή που χρειάζεται ώστε να αντιμετωπιστεί η ιδιαίτερη αυτή πάθησή του, τονίστηκε απ’ τον κ. Αθανάσιο Μαγγίνα, Διευθυντή Καρδιολογικού Τμήματος & Τμήματος Επεμβατικής Καρδιολογίας, «Mediterraneo Hospital».

Η κ. Στυλιανή Μπρίλη Διευθύντρια, Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, Γ.Ν.Α. «Ιπποκράτειο», μίλησε για τη διάγνωση απ’ τα κέντρα Π.Υ. και τη συνεργασία με νοσοκομεία πρώτης γραμμής και νοσηλευτικό προσωπικό.

Συνεχίζοντας η κ. Σοφία Γκιοβάσο νοσηλεύτρια στο «Ωνάσειο», μίλησε για τους νοσηλευτές υψηλής φροντίδας για τους ασθενείς με Π.Υ., που λειτουργούν σωτήρια μεταξύ ασθενών και ιατρών, για την εύκολη κατανόηση των πρώτων του τρόπου θεραπευτικής αντιμετώπισης των οδηγιών των γιατρών που τους κουράρουν.

Το αντικείμενο της εισήγησης της κ. Αναστασίας Άνθη, Διευθύντριας Ε.Σ.Υ. Πνευμονολόγου – Εντατικολόγου, Β΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας & Ιατρείο Πνευμονικής Υπέρτασης, Π.Γ.Ν. «Αττικόν», ήταν η σπουδαιότητα μιας ημιτελούς ή και κακούς διάγνωσης της Πνευμονικής Υπέρτασης & του χαμένου χρόνου για τον ασθενή με Π.Υ.

Τέλος ο κ. Παναγιώτης Καρυοφύλλης, Επεμβατικός Καρδιολόγος, BPA Expert, Επιστημονικός συνεργάτης «Ωνάσειο», ανέλυσε τις θεραπευτικές επιλογές για όλους τους τύπους Π.Υ. που υπάρχουν στη φαρέτρα των γιατρών τα τελευταία χρόνια με απτά αποτελέσματα τη παράταση του προσδόκιμου ζωής των πασχόντων.

Το σεμινάριο έκλεισε η κ. Ιωάννα Αλυσανδράτου Πρόεδρος του συλλόγου «H.P.H» και  Αντιπρόεδρος του αντίστοιχου ευρωπαϊκού συλλόγου «PHA Europe», με ιστορίες διαγνώσεων από τους ίδιους τους ασθενείς.

Κύριο συμπέρασμα ότι η Πνευμονική Υπέρταση είναι μια σπάνια νόσος, που η διάγνωσή της δυστυχώς δεν γίνεται σε πρωταρχικό στάδιο, εκτός κι αν αυτό προκύψει τυχαία, κι ως εκ τούτου ο ασθενής έχει χάσει πολύτιμο χρόνο στην αντιμετώπιση μιας ασθένειας με μοιραία δυστυχώς κατάληξη.

Άρα η ενημέρωση των γιατρών ώστε να αναγνωρίζουν όσο το δυνατό γρηγορότερα τα συμπτώματα της νόσου κι η παραπομπή των νοσούντων στα ειδικά κέντρα Πνευμονικής Υπέρτασης, αποδεικνύεται σωτήρια για τη παράταση της ζωής τους.

Γιατί ο χρόνος μετρά όταν έχεις Πνευμονική Υπέρταση!  

Το σεμινάριο παρακολούθησαν με αμέριστο ενδιαφέρον γιατροί και νοσηλευτές του Κ.Υ. αλλά και ιδιώτες γιατροί, ενώ παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Ρ-Π κ. Μπουρνούς, ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μώρος (γιατρός), ο Γ.Γ. του δήμου κ. Πιστικίδης (πρώην δήμαρχος), ο γραμματέας του Δ.Σ. κ. Βουδούρης (γιατρός), ο πρώην δήμαρχος Ρ-Π κ. Χριστόπουλος (γιατρός), ο αναπληρωτής διοικητής του Σπηλιοπούλειου (Αγία Ελένη) κ. Φαφούτης, η δημοτική σύμβουλος κ. Τόκα, ο πρώην δημοτικός σύμβουλος κ. Μαυρουδής (γιατρός), η πρόεδρος της ΕΣΤΙΑΣ κ. Προκοπάκη, η γραμματέας του συλλόγου «Μελτέμι» κ. Βαρδοπούλου κ.α.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα