31.1 C
Athens
Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΓ. Πατούλης: «Δεσμεύομαι προσωπικά ότι δεν θα γίνει Φυλή το Γραμματικό»

Γ. Πατούλης: «Δεσμεύομαι προσωπικά ότι δεν θα γίνει Φυλή το Γραμματικό»

Την κατασκευή τριών νέων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων μεταξύ αυτών στο Γραμματικό εξήγγειλε για μια ακόμα φορά ο Γ. Πατούλης σήμερα στην ημερίδα παρουσίασης του σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική στο Ζάππειο, όπως και τη δημιουργία και λειτουργία Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων, καταρχήν εντός του χώρου που θα δημιουργηθούν οι νέες Μονάδες Επεξεργασίας, αλλά και νέων ΜΕΒΑ σε κατάλληλους χώρους εντός της Αττικής, διαδημοτικών όπου είναι δυνατόν, που θα μπορούν να φιλοξενήσουν αυτή τη δραστηριότητα, σε συνεργασία πάντοτε με τους Δήμους.

Στην ομιλία του, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ήταν κατηγορηματικός όσον αφορά τη λειτουργία του ΧΥΤ Γραμματικού:

«Δεν πρόκειται να λειτουργήσει ποτέ στο Γραμματικό ΧΥΤΑ, διευκρίνισε, όπως αυτός της Φυλής. Αυτός ήταν ο αρχικός προγραμματισμός, ο οποίος όμως δεν ισχύει πλέον. Η παραπληροφόρηση ότι στο Γραμματικό θα λειτουργήσει μια νέα Φυλή πρέπει να τελειώνει. Είναι προσωπική μου δέσμευση ότι δεν θα γίνει χωματερή στο Γραμματικό. Εκεί θα κατασκευαστεί μια σύγχρονη, ευρωπαϊκών προδιαγραφών πράσινη εγκατάσταση επεξεργασίας των απορριμμάτων, που θα προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή κι όχι από όλη την Αττική».

Αναφερόμενος στην «προίκα» που παρέλαβε στο Γραμματικό απ’ την προκάτοχό του είπε:

«Παραλάβαμε έναν ΧΥΤΥ, στο Γραμματικό, κατασκευασμένο χωρίς να έχει γίνει η δοκιμαστική λειτουργία του και χωρίς να έχει κατασκευαστεί η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και οι υπόλοιπες υποδομές που προβλέπονται στον Περιφερειακό Σχεδιασμό, ώστε να μπορεί ο χώρος να παραλάβει και να επεξεργαστεί υπολειμματικά σύμμεικτα απόβλητα.

Επιπλέον, το σύστημα διαλογής στην πηγή είναι ανεπαρκές, με αποτέλεσμα η ανάκτηση των βιοαποβλήτων και ανακυκλώσιμων στους περισσότερους Δήμους της Περιφέρειας να αποτελεί μονοψήφιο ποσοστό της συνολικής ποσότητας παραγόμενων αποβλήτων.

Η μόνη εν λειτουργία μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων για την ανάκτηση προϊόντων και την εκτροπή αυτών από την ταφή είναι το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης, το ΕΜΑ Λιοσίων. Το οποίο όμως κι αυτό λειτουργεί παράγοντας υψηλό υπόλειμμα και η σύμβαση λειτουργίας του λήγει το επόμενο διάστημα.

Τέλος, τα υφιστάμενα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών είναι τεχνολογικά ξεπερασμένα και δεν επαρκούν ώστε να στηριχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι του ΠΕΣΔΑ, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση πρέπει να επικαιροποιηθούν για να συμβαδίσουν με τις νέες Ευρωπαϊκές Οδηγίες και τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Αποβλήτων».

Καταλήγοντας τόνισε:

Η πράσινη ΜΕΑ Γραμματικού θα κατασκευαστεί ως δημόσιο έργο, με δημοπράτηση ως το τέλος Μαΐου του 2020 και ολοκλήρωση το 2025.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα