16.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚαιρός: Πού θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες τις επόμενες ώρες

Καιρός: Πού θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες τις επόμενες ώρες

Νωρίτερα η κακοκαιρία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στη Θάσο όπου πλημμύρισαν δρόμοι , σπίτια και επιχειρήσεις.

Η κακοκαιρία που σαρώνει αρκετές περιοχές της χώρας θα συνεχιστεί και τις επόμενες ώρες με κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τις βροχές και καταιγίδες. Νωρίτερα η κακοκαιρία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στη Θάσο όπου πλημμύρισαν δρόμοι, σπίτια και επιχειρήσεις.

Πού θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες

Όπως αναφέρει το meteo σε νεότερη πρόγνωσή του,  σημαντικές βροχοπτώσεις σημειώνονται ήδη από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 09/07 στα ανατολικά και βόρεια τμήματα της χώρας με το μεγαλύτερο ύψος βροχής από την αρχή της ημέρας να έχει σημειωθεί στη Ζαγορά Πηλίου με 102 mm.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 09/07 (διάστημα 00:00 – 11:30). 

Στο υπόλοιπο της ημέρας αναμένονται βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας εκτός από τα δυτικά και νότια νησιωτικά τμήματα. Το αναμενόμενο επεισόδιο βροχόπτωσης είναι Κατηγορίας 3 σύμφωνα με τον Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI) που έχει αναπτυχθεί και εφαρμόζεται επιχειρησιακά στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού κατά  την διάρκεια του Σαββάτου 09/07 είναι:

– οι τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως σε τμήματα της Θεσσαλίας (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων) και της Ανατολικής Στερεάς (κυρίως της Εύβοιας)

– οι βροχές και οι καταιγίδες σε αυτά τα τμήματα είναι πιθανό να έχουν μεγάλη διάρκεια

– βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5-7 μποφόρ στα πελάγη

Στον παρακάτω χάρτη παρουσιάζεται ο αθροιστικός υετός 24ωρου από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 09/07. 

Η κακοκαιρία σάρωσε Θεσσαλονίκη, Πέλλα και Κιλκίς

Η κακοκαιρία πάντως ξεκίνησε χθες, σαρώνοντας περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Συνολικά 340 κλήσεις για παροχή βοήθειας δέχθηκε σε έξι ώρες το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος στην κεντρική Μακεδονία, μετά την κακοκαιρία. Ειδικότερα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κλήθηκαν για άντληση υδάτων και κοπές δέντρων στις περιφερειακές ενότητες Θεσσαλονίκης, Πέλλας και Κιλκίς.

Παράλληλα, μια έκτακτη διαδικτυακή σύσκεψη της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος με όλους τους διοικητές Περιφερειών της χώρας, ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής, με αφορμή τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που έχουν ξεκινήσει από την βόρεια Ελλάδα και αναμένεται να επεκταθούν στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα. 

Επιστρέφουν άρον άρον από τη Χαλκιδική λόγω κακοκαιρίας

Πάντως η κακοκαιρία στη βόρεια Ελλάδα, χάλασε τα σχέδια των εκδρομέων του Σαββατοκύριακου με αποτέλεσμα πολλοί Θεσσαλονικείς αυτή την ώρα να επιστρέφουν άρον άρον στο κλεινόν άστυ, εν μέσω βροχής και καθυστερήσεων στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Μουδανιών.

Σύμφωνα με το grtmes, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών ότι από το απόγευμα της Παρασκευής και μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου θα επικρατήσουν έντονα καιρικά φαινόμενα και ο καιρός δεν θα βοηθάει για μπάνιο κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία, πολλοί έσπευσαν στη Χαλκιδική.

Στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης Μουδανιών στο ρεύμα προς τη Θεσσαλονίκη σημειώνονται καθυστερήσεις λόγω του μεγάλου όγκου των οχημάτων και της βροχής , στην κατηφόρα της Καρδίας, αλλά και στο Λάκκωμα και το Σχολάρι. Στη Χαλκιδική μποτιλιάρισμα παρατηρήθηκε νωρίτερα  προς Θεσσαλονίκη στους φωτεινούς σηματοδότες της Γερακινής, της Νικήτης και του Αγίου Μάμα.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα