19.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠιλοτική εφαρμογή του προγράμματος "xenios" στο φαράγγι της Σαμαριάς (video)

Πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος “xenios” στο φαράγγι της Σαμαριάς (video)

H ερευνητική ομάδα του έργου Xenios, μετά τη δεύτερη πιλοτική εφαρμογή του έργου στο φαράγγι της Σαμαριάς, συμμετείχε σε μια ενημερωτική ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (MAIX), την Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021.

Τόσο στο πεδίο, όσο και στην παρουσίαση του έργου στην ενημερωτική ημερίδα, οι τελικοί χρήστες είχαν την δυνατότητα να δουν στην πράξη τις υπηρεσίες, που έχουν αναπτυχθεί σε ερευνητικό επίπεδο, τόσο για το Φαράγγι της Σαμαριάς, όσο και για το Αρχαιολογικό Πάρκο του Δίου Πιερίας.

Οι υπηρεσίες που παρέχονται από την πλατφόρμα Xenios στους διαχειριστές των χώρων, όπως η συνεχής καταγραφή του αριθμού των επισκεπτών που βρίσκονται στο χώρο, μέσω του συστήματος έκδοσης εισιτηρίων (ticketing system) και η καταγραφή της διασποράς στο χώρο, καθώς και η δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας με τους επισκέπτες, μέσω του κέντρου επικοινωνίας (call center), είναι μερικά μόνο από τα πολύτιμα εργαλεία στα χέρια των διαχειριστών ανοικτών, αλλά και κλειστών χώρων που υποδέχονται επισκέπτες.

Πιο συγκεκριμένα, το να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή, πόσος κόσμος βρίσκεται μέσα στο φαράγγι και να έχουμε μια ενδεικτική εικόνα της διασποράς του, βοηθά σημαντικά την καθημερινότητα των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτό κι έχουν τη βαριά ευθύνη να ελέγχουν καθημερινά, εάν όλοι οι επισκέπτες έχουν βγει από το χώρο του φαραγγιού την κατάλληλη ώρα.

Επιπλέον, η έγκαιρη ενημέρωση των διαχειριστών του χώρου για πιθανή εκδήλωση φαινομένων, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν καταστροφές και να θέσουν σε κίνδυνο τους επισκέπτες του χώρου και το προσωπικό, η οποία επίσης παρέχεται από την πλατφόρμα Xenios, είναι ιδιαίτερα σημαντική για ένα χώρο σαν το φαράγγι της Σαμαριάς.

Τέλος, η εφαρμογή κινητού, που έχει επίσης αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου, εκτός από το πολύ ενδιαφέρον  τουριστικό περιεχόμενο που παρέχει στους επισκέπτες, παρέχει και την ιδιαίτερα σημαντική υπηρεσία της άμεσης και σε πραγματικό χρόνο επικοινωνίας του επισκέπτη με τους διαχειριστές σε περίπτωση ανάγκης. Στο χώρο του φαραγγιού, λόγω του ιδιαίτερου ανάγλυφου, πολύ συχνά μπορεί κάποιος από τους επισκέπτες να τραυματιστεί ή να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα, που να απαιτεί άμεση βοήθεια. Αν το περιστατικό αυτό δεν συμβεί κοντά σε κάποιο φυλάκιο, ώστε να ειδοποιηθεί σύντομα ένας φύλακας,  είναι πολύ δύσκολο το περιστατικό να αντιμετωπιστεί στο χρόνο που απαιτείται. Αν όμως ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα με το δικό του κινητό, να ειδοποιήσει το κέντρο διαχείρισης και να αναφέρει το πρόβλημα, δίνει στο προσωπικό του φαραγγιού την δυνατότητα να αντιμετωπίσει άμεσα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κάθε περιστατικό.

Την ημερίδα κάλυψε τηλεοπτικά η ΝΕΑ Τηλεόραση Κρήτης, με ρεπορτάζ στο Δελτίο Ειδήσεων στις 11/10/2021 και το οποίο μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ:

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα