21.7 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠορεία διαμαρτυρίας στη Ραφήνα για Μεγάλο Ρέμα και υγροτόπους

Πορεία διαμαρτυρίας στη Ραφήνα για Μεγάλο Ρέμα και υγροτόπους

Δυναμική συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκαν σήμερα στην πλατεία της Ραφήνας, με συμμετοχή παιδιών και νέων κατά του έργου διευθέτησης και του φερόμενου «καθαρισμού» του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και της κατασκευής αντλιοστασίων σε δύο προστατευόμενους υγρότοπους!

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία,  ΑΝΙΜΑ- Σύλλογος προστασίας και περίθαλψης άγριας ζωής, ενώ παρευρέθηκαν ο Κρίτων Αρσένης-ΜΕΡΑ 25, πρώην βουλευτής και ευρωβουλευτής, ο Νίκος Χρυσόγελος-ΠΡΑΣΙΝΟΙ,  δημοτικός σύμβουλος Αθήνας και πρώην ευρωβουλευτής, εκπρόσωποι από τις  περιφερειακές  παρατάξεις: Αντικαπιταλιστική Ανατροπή για την Αττική, Ανυπότακτη Αττική και Οικολογική Συμμαχία, από τις δημοτικές παρατάξεις: Παλλήνης «Εμείς η πόλη μας» και  Νέας Μάκρης Μαραθώνα «Πολίτες εν Δρασει» και από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις: ΡΟΗ- Πολίτες υπέρ των ρεμάτων, Πρωτοβουλία ενάντια στην περιβαλλοντική καταστροφή και την κλιματική αλλαγή, Πράσινη Αττική και ΠΕΡΙΠΟΛΟ Αττικής.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία προς το ποτάμι στο σημείο όπου εκτελείται το έργο διευθέτησης και ο φερόμενος «καθαρισμός» στο πλαίσιο αυτού και στη συνέχεια προς τους υγροτόπους της εκβολής (πλησίον πάρκου Καραμανλή) και των Μαρικών, μέσα στους οποίους η ΕΥΔΑΠ χτίζει αντλιοστάσια αποχέτευσης.

Τα παραπάνω έργα ξεκίνησαν ταυτόχρονα από το Υπουργείο Υποδομών και  την ΕΥΔΑΠ αντίστοιχα, Τρίτη 28/12 και Τετάρτη 29/12. Όλες οι  προστατευόμενες από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία υγροτοπικές περιοχές της Ραφήνας και της Αρτέμιδας καταστρέφονται ή συρρικνώνονται, αφήνοντας την Αττική ακόμα πιο ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή.

Ήδη, στο πλαίσιο του έργου διευθέτησης/καθαρισμού του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας έχει γίνει επέμβαση σε μήκος περίπου 600 m του ποταμού, με αποψίλωση της κοίτης και των πρανών στην καρδιά του προστατευόμενου υγρότοπου Α΄ προτεραιότητας της εκβολής.

Το έργο διευθέτησης του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας πραγματοποιείται παρά:

  • την αίτηση ακύρωσης κατά της οριοθέτησης, που εκκρεμεί από το 2019 στο ΣτΕ (δικάσιμος 20/3/2024)
  • την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στο Μον. Πρ. Αθηνών (δικάσιμος 20/12/2023) πέντε νέων ηλικίας 17-23 ετών από τη Ραφήνα, υπέρ των οποίων έχουν παρέμβει 8 περιβαλλοντικές οργανώσεις, 3 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και 101 κάτοικοι Ραφήνας
  • τις περίπου 000 υπογραφές ευρωπαίων πολιτών, που ζητούν τη ματαίωση του έργου διευθέτησης και επανασχεδιασμό του με λύσεις βασισμένες στην φύση
  • το πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων για τη Θεσσαλία, που προτείνει άνοιγμα των ποταμών και όχι τσιμεντοποίηση και φράγματα στα ποτάμια,
  • την επίσημα εκπεφρασμένη από 17/11/23 θέση της δανείστριας τράπεζας ΕΤΕπ υπέρ των λύσεων βασισμένων στη φύση για αντιπλημμυρική προστασία στην Ελλάδα, ως των μόνων ανθεκτικών στην κλιματική αλλαγή.
  • την ανοικτή τοποθέτηση του συνδικαλιστικού οργάνου των μηχανικών του Δημοσίου Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. Αττικής κατά του έργου διευθέτησης και του φερόμενου «καθαρισμού», όπως υλοποιείται.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ.

ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΒΛΑΒΕΣ.

Την Παρασκευή 8/12, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη Ραφήνα για το Μεγάλο Ρέμα, με συμμετοχή επιστημόνων.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα