Το μειωμένο ενδιαφέρον για την επάνδρωση των πολυδιαφημισμένων Τοπικών Μονάδων Υγείας θεωρείται περισσότερο από βέβαιο πλέον ότι θα οδηγήσει μοιραία στην κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), μετά την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας προς τα Κ.Υ. όπου καλούνται οι Γενικοί ιατροί, Παθολόγοι και Παιδίατροι να δεχθούν τις εγγραφές των πολιτών και να τους αναλάβουν ως οικογενειακοί ιατροί! Ηλίου φαεινότερο φυσικά ότι αυτό σημαίνει επί πλέον φόρτο στους ήδη πιεσμένους γιατρούς των Κ.Υ. με αποτέλεσμα την κατάρρευση του όλου εγχειρήματος.
Επί του θέματος ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Υγείας, βουλευτής Αχαΐας, κ. Ιάσων Φωτήλας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Με λύση της τελευταίας στιγμής οι ιατροί των Κέντρων Υγείας βαφτίζονται οικογενειακοί ιατροί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής με τις ΤΟΜΥ».
Πλήρης Δήλωση
«Με εγκύκλιο που εστάλη στα Κέντρα Υγείας, το Υπουργείο Υγείας κάλεσε τους Γενικούς ιατρούς, τους Παθολόγους αλλά και τους Παιδίατρους να δεχθούν τις εγγραφές των πολιτών και να τους αναλάβουν ως οικογενειακοί ιατροί. Η συγκεκριμένη απόφαση βρίσκεται σε πλήρη αντίφαση με την έως τώρα ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική η οποία επιφύλασσε αυτόν το ρόλο για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ). Ως εκ τούτου, ευλόγως τίθενται τα εξής ερωτήματα: Μπορούν οι ιατροί των Κέντρων Υγείας -που επιφορτίζονται με εργατοώρες εφημεριών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στα Νοσοκομεία- να αναλάβουν το ρόλο του οικογενειακού ιατρού για εκατοντάδες πολίτες; Εάν ναι, τότε για ποιον λόγο δημιουργήθηκαν οι ΤΟΜΥ;
Η Νέα Δημοκρατία είχε εγκαίρως επισημάνει τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής με τις ΤΟΜΥ και την εύλογη απροθυμία των ιατρών να συμμετάσχουν στο εγχείρημα που απαξιώνει την εργασία τους. Για να παρακάμψουν αυτά τα εμπόδια, οι κ. Ξανθός και Πολάκης κατέφυγαν σε τεχνάσματα που δεν λύνουν το πρόβλημα και επιτείνουν τη σύγχυση για τους πολίτες και το ιατρικό προσωπικό».





