23.8 C
Athens
Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΠΕΔΥ Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ: ΤΟ ‘’ΔΙΑΜΑΝΤΙ’’ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ 1ης ΥΠΕ

ΠΕΔΥ Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ: ΤΟ ‘’ΔΙΑΜΑΝΤΙ’’ ΣΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ 1ης ΥΠΕ

Ένα μοναδικό Κ.Υ. πρότυπο πανελλαδικά διαθέτει η 1η ΥΠΕ στο δήμο Ραφήνας-Πικερμίου. Το ΠΕΔΥ Κ.Υ. Ραφήνας-Πικερμίου με εντολή της υποδιοικήτριας της 1ης ΥΠΕ κ. Χρυσάνθης Κισκήρα, μπήκε σε 24ωρη λειτουργία απ’ τη 1η Ιουνίου και με αυξημένη εφημερία από Παρασκευή έως Κυριακή, που σημαίνει ότι τα υπερσύγχρονα εργαστήρια που διαθέτει (ακτινολογικό, υπέρηχοι, πλήρες μικροβιολογικό κλπ.) παραμένουν σε λειτουργία, ενώ εφημερεύουν εκτός παθολόγου και γενικού ιατρού, ακτινολόγος, καρδιολόγος και οδοντίατρος.

Τρεις μήνες μετά την 24ωρη λειτουργία του Κ.Υ. Ρ-Π τα επείγοντα περιστατικά στις εφημερίες παρουσιάζουν μεγάλης κλίμακας αυξητική τάση μήνα το μήνα, καθώς αρχίζει να γίνεται γνωστή η εν λόγω δραστηριότητα, με τα θετικά σχόλια των χρηστών να παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας. 

Ήδη οι χρήστες πρωτοβάθμιας και (πολλές φορές) όχι μόνο υγείας, αφού μπορούν να αντιμετωπίσουν στο Κ.Υ. Ρ-Π προβλήματα π.χ. ορθοπεδικά που άλλως θα τους έστελναν σε κεντρικές μονάδες όπου θα υφίσταντο τρομερή ταλαιπωρία, εκφράζονται γραπτώς όπως η πρόσφατη ανάρτηση του κ. Κουλούρη ΤΟ Κ.Υ. ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΜΕΡΑ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΝ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ ΤΩΝ ΧΡΗΣΤΩΝ ΥΓΕΙΑΣ.

Τα κολακευτικά σχόλια τόσο για το μεγάλο ευεργέτη κ. Θανάση Μαρτίνο που αναβάθμισε το εν λόγω κέντρο, όσο και για την 1η ΥΠΕ που έδωσε σε χρήση όλο το 24ωρο αυτό το μοναδικό Κ.Υ. που δίνει ανάσα ζωής σε χιλιάδες χρήστες πρωτοβάθμιας δημόσιας υγείας στην ευρύτερη περιοχή της ΒΑ Αττικής και μάλιστα σε τόσο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, κυριαρχούν στους διαδρόμους αναμονής αυτού του υπερσύγχρονου κέντρου.

Τι χρειάζεται ακόμα ώστε το Κ.Υ. Ρ-Π να ξεπεράσει τα στενά όρια της Π.Φ.Υ.;

Όπως το παιδί που μεγαλώνει χρειάζεται περισσότερη φροντίδα για να αναπτύξει τις ιδιαίτερες αρετές του, έτσι και το Κ.Υ. Ρ-Π χρειάζεται ακόμα κάποιες επεμβάσεις, άλλοτε μικρές κι υλοποιήσιμες άμεσα, άλλοτε μεγαλύτερες κι υλοποιήσιμες μόνο κατόπιν ενεργειών του από μηχανής θεού.

Στις απλές ενέργειες περιλαμβάνεται η ονοματοθεσία του κέντρου, όπως προβλέπει η πρόσφατη ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ραφήνας-Πικερμίου ως ΠΕΔΥ Κ.Υ. Ρ-Π «ΜΑΡΙΝΗΣ & ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΑΡΤΙΝΟΥ», ελπίζοντας ότι η 1η ΥΠΕ και ο δήμος σύντομα θα υλοποιήσουν τη σχετική απόφαση, που θα δώσει την ευκαιρία να αναδείξει ακόμα περισσότερο το μονόπετρο που κοσμεί την δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Η ονοματοθεσία θεωρείται αναγκαία ώστε να αποκτήσει οντότητα το κέντρο, που στερείται σχετικής ταμπέλας, όπως και μια φωτεινή επιγραφή που να δείχνει ότι εφημερεύει, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα νοσοκομεία. Πολύ περισσότερο καθώς βρίσκεται σε μια σχετικά αραιοκατοικημένη περιοχή, αν και πολύ κοντά στη Λεωφόρο Μαραθώνος.  

Στις πιο δύσκολες περιλαμβάνεται η ανακατασκευή-αναβάθμιση της τρίτης πτέρυγας που βρίσκεται συνεχόμενη της πτέρυγας των ιατρείων-εργαστηρίων, με τη δημιουργία επιπλέον ιατρείων, δωματίων εφημερίας και βραχείας νοσηλείας ασθενών, που κρίνονται απαραίτητα λόγω των αυξημένων αναγκών του κέντρου, καθώς έχει εμπλουτιστεί με γιατρούς ειδικοτήτων απ’ τη 1η ΥΠΕ που αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται απ’ το ίδιο ιατρείο με ότι αυτό συνεπάγεται. Η αυξημένη εφημερία με γιατρούς ειδικοτήτων απαιτεί επί πλέον δωμάτια εφημερίας απ’ όσα υπάρχουν ήδη και η δυνατότητα αντιμετώπισης ελαφρών περιστατικών που ωστόσο χρειάζονται ολιγόωρη παραμονή του ασθενή σ’ αυτό επιβάλλει την ύπαρξη κρεβατιών βραχείας νοσηλείας.  

Αν αυτή η επιπλέον πτέρυγα μπορεί να αναβαθμιστεί, λέγεται ότι υπάρχουν ευνοϊκές προϋποθέσεις προς τούτο αφού η σχετική άδεια οικοδομικών εργασιών βρίσκεται ακόμα εν ισχύ, το Κ.Υ. Ρ-Π θα αναδειχθεί σ’ ένα μικρό νοσοκομείο.

Οι οραματιστές επίσης συζητούν  ότι είναι δυνατή η μεταφορά κλινικών προς αποφόρτιση μεγάλων Νοσοκομείων που αν γίνουν θα προσφέρουν τεράστια αναβάθμιση στις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας στην ευρύτερη περιοχή της αν. Αττικής, απολύτως απαραίτητες στη σημερινή συγκυρία.

Κι αν κάποιοι σκεπτικιστές κουνούν με δυσπιστία τα κεφάλι, να υπενθυμίσουμε ότι όλα τα μεγάλα επιτεύγματα πραγματοποιήθηκαν από κάποιους ρομαντικούς που μάχονται για το γενικό καλό, ακόμα και στο θέμα της υγείας. Άλλωστε το Κ.Υ. Ραφήνας-Πικερμίου αποτελεί το υπαρκτό παράδειγμα προς επιβεβαίωση των προαναφερομένων.

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα