23.7 C
Athens
Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΣΧΟΛΙΑΡΑΦΗΝΑ-ΠΙΚΕΡΜΙ: 3 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΙ ΟΜΩΣ…

ΡΑΦΗΝΑ-ΠΙΚΕΡΜΙ: 3 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΙ ΟΜΩΣ…

Τρία χρόνια απομένουν μέχρι την επόμενη εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη των νέων δημοτικών αρχών κι όμως στο δήμο Ραφήνας-Πικερμίου ο προεκλογικός πυρετός έχει ανέβει αισθητά. Οι συνεντεύξεις στα τοπικά έντυπα μέσα, όσα έχουν απομείνει φυσικά, δίνουν και παίρνουν με αντιδημάρχους κυρίως, αλλά και επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας να δηλώνουν παρόντες.

Βασίλης Πιστικίδης δήμαρχος Ρ-Π

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εν λόγω καταιγιστική δράση συνεντευξιαζόμενων, ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Βασίλης Πιστικίδης έχει μικρή έως αμελητέα παρουσία, παραμένοντας για πολλούς απλός παρατηρητής γεγονότων που διαδραματίζονται εντός και εκτός δημαρχιακού μεγάρου.

Τίποτε πιο αναληθές τούτου, καθώς ο κ. Πιστικίδης, ο οποίος έχει κερδίσει τις εντυπώσεις ως άτομο πράο που παρακολουθεί με ευθύνη και σοβαρό, αλλά τελείως δικό του τρόπο τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τη τοπική κοινωνία, είτε αφορούν χρονίζοντα (ΚΕΛ, Λιμάνι, συγκοινωνιακό κομφούζιο κλπ.), είτε μόλις εμφανιζόμενα όπως το μεταναστευτικό.

Η στάση του αυτή προβληματίζει δημοτικούς συμβούλους, αλλά και πολίτες που εκνευρίζονται απ’ τον ήρεμο – αδιάφορο για κάποιους – τρόπο που φαίνεται να δέχεται φίλια και μη πυρά χωρίς να αντιδρά παρορμητικά και πολλές φορές βίαια, κάτι που αρέσει στη μεγάλη μάζα του πληθυσμού.  

Στις πλείστες των περιπτώσεων αφορούν τη συμπαράστασή του απέναντι στον συνάδελφό του δήμαρχο Σ-Α Δημήτρη Μάρκου στο θέμα του ΚΕΛ, όπου υπήρξαν μεγάλες κόντρες τόσο με το δημοτικό σύμβουλο της ελάσσονος Βαγγέλη Μαυρουδή υπέρμαχο της λύσης με κατασκευή-λειτουργία ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι, όσο και με την Αμαλία Τόκα επικεφαλής ελάσσονος μειοψηφίας υπέρμαχης για την παροχέτευση των λυμάτων στο ΚΕΛ Ψυττάλειας.

Όπως και στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει σχεδόν απ’ την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων του καθ’ ύλη υπεύθυνου αντιδημάρχου διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του δήμου Βαγγέλη Μπουρνούς, μεταξύ του ιδίου και των υπαλλήλων του δήμου, που κορυφώθηκε προ μηνός με την κατάθεση έγγραφων καταγγελιών, σύσσωμων των υπαλλήλων, αλλά και του σωματείου τους. Ιστορία που αποσιωπήθηκε με τη σιωπηρή συναίνεση του δημάρχου, κάτι που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως.

Σύμφωνα με εκτίμηση της πολιτικής ανάλυσης ο κ. Πιστικίδης παραμένει δέσμιος της προεκλογικής συμφωνίας με τον αντιδήμαρχο κ. Μπουρνούς, περί παράδοσης της έδρας του δημάρχου στα 2,5 χρόνια δημαρχιακής θητείας, που τον εμποδίζει να δράσει δυναμικά επεμβαίνοντας στα κακώς κείμενα και μόνο ένας από μηχανής θεός μπορεί να τον πείσει να ανακαλέσει. Σενάριο που αποτελεί ελπίδα όσων πιστεύουν κι είναι πολλοί, ότι ο κ. Μπουρνούς ως δήμαρχος θα είναι περισσότερο καταστροφικός, απ’ όσο ως αντιδήμαρχος.

Περιττό να σημειώσουμε ότι αυτός ο από μηχανής θεός υπάρχει. Το ζητούμενο είναι αν προλάβει να δράσει εγκαίρως, δηλαδή πριν τη λήξη του χρόνου διαδοχής που θα την καταστήσει εκ των πραγμάτων αδύνατη, απαλλάσσοντας συνάμα τον κ. Πιστικίδη απ’ το λόγο που έδωσε περί τούτου.    

Βαγγέλης Μπουρνούς αντιδήμαρχος (συνδήμαρχος ουσιαστικά)

Ο αντιδήμαρχος Βαγγέλης Μπουρνούς περιμένει εναγωνίως την παραλαβή της δημαρχιακής σκυτάλης σε ένα χρόνο, με την πεποίθηση ότι έχει κερδίσει τις εντυπώσεις μιας νέου τύπου διοίκησης, που βασίζεται στη τυφλή υπακοή πάντων στις εντολές του, καθώς πιστεύει ότι είναι άριστος γνώστης της δημοτικής διοικητικής μηχανής, αφού επί χρόνια υπηρέτησε δημοτικός υπάλληλος και ως εκ τούτου μπορεί να ρεγουλάρει την εργασιακή αντοχή και απόδοση στο μέγιστο του υπαλληλικού προσωπικού του δήμου.

Σ’ αυτή την προσπάθειά του ξεχνά ότι έχει να κάνει με ανθρώπους κι όχι με μηχανές, ξεσηκώνοντας εναντίον του όλους τους υπαλλήλους παρά τις καλές προθέσεις που πιθανά  αμφότεροι να έχουν.

Έτσι ο κ. Μπουρνούς κουβαλά στην πλάτη του ενστάσεις, έγγραφες αναφορές και καταγγελίες εις βάρος του, που ίσως ενεργοποιήσουν τον από μηχανής θεό που προαναφέραμε, με αποτέλεσμα να ανατραπούν τα σχέδια του, που συνοψίζονται στην ανάληψη τις δημαρχίας για 2,5 χρόνια και την μοναχική κάθοδό του ως υποψήφιος δήμαρχος Ρ-Π στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Άλλωστε μικρή ρεβάνς των ικανοτήτων του να χειραγωγεί εκλογές και να κερδίζει απέναντι στους αντιπάλους του, απέδειξε με την ενεργό ανάμιξή του στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ., ελπίζοντας ότι όταν έλθει η ώρα θα ενεργοποιήσει την ΔΗΜ.Τ.Ο. Ν.Δ. Ρ-Π υπέρ των επιδιώξεών του ως υποψήφιος πλέον δήμαρχος Ρ-Π.

Αντώνης Παλπατζής αντιδήμαρχος      

Η τύχη χαμογέλασε στον Αντώνη Παλπατζή μετά από 24 χρόνια αιρετής παρουσίας του στη μειοψηφία,  αναδεικνύοντάς τον επιτέλους αντιδήμαρχο, πλάι στο Βασίλη Πιστικίδη με τον οποίο τον συνδέει κοινή μικρασιατική καταγωγή.

Αποτελεί τον πλέον αμφιλεγόμενο κρίκο στην δημοτική αλυσίδα, καθώς δεν ακολουθεί σταθερή στρατηγική σχετικά με τα μελλοντικά του σχέδια. Αν και δηλώνει ικανοποιημένος απ’ την σημερινή κατάσταση που δικαίωσε τις προσδοκίες του, άρα θα αποστρατευτεί κάνοντας χώρο στη νεότερη γενιά, όσοι τον γνωρίζουν καλά αμφισβητούν τη καλή του πρόθεση και τον βλέπουν ξανά σ’ ένα νέο υποψήφιο σχηματισμό, χωρίς κανείς να βάζει το χέρι στη φωτιά με ποιον θα είναι τελικά.

Γιώργος Κοκκόλης αντιδήμαρχος Πικερμίου 

Ο Γιώργος Κοκκόλης είναι ένας νέος πολιτικός, με ορμή και όραμα, που μπήκε δυναμικά στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και μάλιστα σε θέση ευθύνης ως αντιδήμαρχος, ενώ παράλληλα έχει και πολιτικές επιδιώξεις. Εν σχέση με όσους ξεκίνησαν στο παρελθόν επίσης από πολύ νεαρή ηλικία την αυτοδιοικητική τους πορεία και σήμερα είναι εν δυνάμει δημοτικοί σύμβουλοι, ο νεαρός κ. Κοκκόλης παίζει μπάλα σε πολλά και διαφορετικά τερέν και όπως φάνηκε στην πρόσφατη συνέντευξή του, είναι αρκετά διπλωμάτης, τόσο που το πολιτικό μέλλον του διαγράφεται ευοίωνο.

Χαρακτηριστικό ότι στη συνέντευξή του εξυμνεί και τους δύο, «μέντορες» τους αποκαλεί, το δήμαρχο κ. Πιστικίδη και τον αντιδήμαρχο κ. Μπουρνούς, κρατώντας μια ισορροπία, την οποία διαμορφώνει  υπογραμμίζοντας ότι θα κατέβει με το ίδιο σχήμα, υπονοώντας τη διαρχία, ως υπ. δημοτικός σύμβουλος. Στη πρόθεσή του αυτή βέβαια αγνοεί(;) ή θέλει να εξοστρακίσει τη βούληση αυτόνομης καθόδου του ενός ή και των δύο προαναφερόμενων;

Θανάσης Αδαμόπουλος – Γιώργος Χριστόπουλος επικεφαλής μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας αντίστοιχα

Οι δύο επικεφαλής της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας, Θανάσης Αδαμόπουλος και Γιώργος Χριστόπουλος τ. δήμαρχος Ρ-Π επίσης, που είχαν κονταροχτυπηθεί προεκλογικά παραβλέποντας ότι άφηναν τεράστιο χώρο ανάπτυξης της ιδιότυπης διαρχίας που σχηματίστηκε στο παρά ένα της εκλογικής αναμέτρησης και νίκησε τελικά καταποντίζοντάς τους,  θεωρούνται από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ότι βρίσκονται ήδη εκτός διαδικασίας εκ νέου διεκδίκησης του δημαρχιακού θώκου το 2019.

Τούτο διότι ο μεν κ. Αδαμόπουλος με την εν γένει στάση του, δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο για την επιχειρηματική του δραστηριότητα παρά με τη δημοτική. Άλλωστε η παρουσία του στα δημοτικά συμβούλια και στις διάφορες δημοτικές εκδηλώσεις είναι υποτονική, κάτι που ενθαρρύνει τις ως άνω προβλέψεις, αν και στο Πικέρμι φαίνεται να ελέγχει ακόμα μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων.

Απ’ την άλλη ο τέως δήμαρχος κ. Χριστόπουλος παρότι στη τελευταία συνέντευξή του δήλωνε παρών στη νέα εκλογική αναμέτρηση για το δήμο, δήλωση που έδωσε λαβή για την άγρια κόντρα που δέχτηκε απ’ τον κ. Μπουρνούς κατά τις εσωκομματικές εκλογές ανάδειξης τοπικών οργανώσεων του κόμματος της Ν.Δ. που ουσιαστικά τον έβγαλε εκτός παιδιάς και μάλιστα στο δικό του γήπεδο, φαίνεται να έχει στραμμένη την προσοχή του στις εθνικές εκλογές ως υπ. βουλευτής, τουλάχιστον επί του παρόντος.

Ανδρέας Βασιλόπουλος επικεφαλής ελάσσονος μειοψηφίας γραμματέας του Δ.Σ.

Ο Ανδρέας Βασιλόπουλος ποτέ δεν έκρυψε τις βλέψεις του για το δημαρχιακό θώκο και μάλιστα θεωρείται απ’ τους κερδισμένους αφού διεκδίκησε το δήμο ως υποψήφιος δήμαρχος μόλις ελάχιστους μήνες πριν τις εκλογές και κατόρθωσε να αποσπάσει το ποσοστό που του επέτρεψε να μπει στο δήμο ως επικεφαλής παράταξης και να ψηφιστεί στη θέση του γραμματέα του Σώματος.

Κινείται μεθοδικά με σχέδιο και παρότι σχεδόν όλοι οι αντίπαλοί του τον θεωρούν ακίνδυνο, εν τούτοις θα είναι εξαιρετικά υπολογίσιμος αν καταφέρει να κάνει τις κατάλληλες συμμαχίες.

Οι μέθοδοι που ακολουθεί ο κ. Βασιλόπουλος προσομοιάζουν με τις μεθόδους του κ. Μπουρνούς, για όσους τουλάχιστον ξέρουν να παρατηρούν και να συγκρίνουν. Και μόνο αυτό θα πρέπει να προβληματίσει όσους τον θεωρούν μη υπολογίσιμο αντίπαλο. 

Δαμιανός Φαφούτης και Αμαλία Τόκα τα αουτσάιντερς

Ο Δαμιανός Φαφούτης, δημοτικός σύμβουλος της μείζονος, που ‘‘παίζει’’ ως αντικαταστάτης του κ. Αδαμόπουλου στις συνεδριάσεις του Σώματος όταν είναι απών και τούτο συμβαίνει πολλές φορές, έμπειρος αυτοδιοικητικός, αφού από πολύ νέος ασχολήθηκε με τα κοινά πλάι στο θείο του βετεράνο δήμαρχο Ανδρέα Κεχαγιόγλου, παρακολουθεί, καταγράφει και βρίσκεται σε θέση αναμονής, χωρίς ωστόσο να έχει ανοίξει τα χαρτιά του.

Είναι μια σοβαρή παρουσία χωρίς δημόσιες εμφανίσεις μέσω συνεντεύξεων, αλλά με μεγάλη διείσδυση στη τοπική κοινωνία και των δύο ενοτήτων, Ραφήνας και Πικερμίου. Ζητούμενο πως θα κινηθεί εν ευθέτω χρόνω. 

Η Αμαλία Τόκα είναι επίσης μια ενδιαφέρουσα παρουσία, με έντονη αυτοδιοικητική εμπειρία και έντονη επίσης δραστηριότητα σε κινηματικά κυρίως αιτήματα, που δίνουν άλλη διάσταση στους προβληματισμούς της τοπικής κοινωνίας.

Η δράση της μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, με συνεχείς παρεμβάσεις που πολλές φορές φέρνουν έντονη δυσφορία στους διοικούντες, καθώς επιμένει να ζητά εξηγήσεις σε κάθε μεγάλο θέμα, αλλά και στην οικονομική επιτροπή όπου είναι έντονα καταγγελτική για ‘’παρασπονδίες’’ της δημοτικής αρχής, την καθιστούν το μήλο της Έριδος για πολλούς ‘’μνηστήρες’’ της εξουσίας.

Εν τούτοις η κ. Τόκα δεν μπορεί να θεωρείται απόκτημα κανενός και μάλιστα τόσο πρόωρα. Αν ακολουθήσουμε την οξεία όραση ολίγων παρατηρητών της τοπικής πολιτικής σκηνής, Αμαλία Τόκα και Δαμιανός Φαφούτης αποτελούν εν πολλοίς ένα φοβερό δίδυμο, που κάνει  μια ουσιαστική αντιπολίτευση στα όσα πράττει η δημοτική αρχή και κυρίως ο αντιδήμαρχος κ. Μπουρνούς, επί σκηνής ή εκτός αυτής, που καταγράφονται και θα αξιοποιηθούν όταν και όπως πρέπει. 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα