Η Παντοβασίλισσα Ραφήνας γιορτάζει τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης. Ο Μ. Εσπερινός εψάλη σήμερα 20/9 στο ομώνυμο εκκλησάκι που βρίσκεται μπροστά στο ναό.
Ο εορτασμός του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Ραφήνα, καθώς η πλειοψηφία των Μικρασιατών προσφύγων που βρήκαν τη νέα τους πατρίδα στα χώματά της, προέρχονται απ’ την Τριγλία Βιθυνίας στην οποία γεννήθηκε ο Άγιος Χρυσόστομος Σμύρνης, γιορτάζουν δηλαδή ένα δικό τους Άγιο και φιλοξενούν στο Ναό τους εκτός άλλων κειμηλίων, το ιερό Ευαγγέλιο του Αγίου, το οποίο ο παπά Δημήτρης ευλαβικά απόθεσε στο προσκυνητάρι απέναντι απ’ την εικόνα του Αγίου, πριν κατέβει εν πομπή να λειτουργήσει στο ομώνυμο παρεκκλήσι.
Μέλη του συλλόγου Τριγλιανών με παραδοσιακές Τριγλιανές φορεσιές, κρατώντας σημαίες – σύμβολα εκκλησιαστικής και πολιτισμικής ιστορίας, με περήφανο σημαιοφόρο λιλιπούτειο Τριγλιανό, στέκονταν παραστάτες της στολισμένης με λουλούδια εικόνας του Αγίου Χρυσοστόμου

Ανδρέας Κεχαγιόγλου Τριγλιανός βετεράνος δήμαρχος (δεξιά) η σύζυγός του Φωτεινή, ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μπουρνιάς, η δημαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Δήμητρα Τσεβά κι ο αντιδήμαρχος Σωτήρης Σκούφος. Παραβρέθηκαν επίσης ο αντιδήμαρχος Θωμάς Μαυρογόνατος, ο Ευάγγελος Μπουρνούς τ. δήμαρχος, ο Βασίλης Πιστικίδης π. δήμαρχος, ο Τοπικός Σύμβουλος Ραφήνας Παναγιώτης Ζέρβας και πολλοί κάτοικοι.
Ακολούθησε λιτανεία της Ιερής εικόνας την οποία κρατούσαν μέλη του συλλόγου Τριγλιανών και τιμητική φρουρά με παραδοσιακές φορεσιές. Ακολουθούσαν οι ιερείς, με την πομπή να καταλήγει στο λαογραφικό μουσείο “Το σπίτι της Τρίγλιας” όπου έγινε αρτοκλασία και κέρασμα απ’ το σύλλογο.
Μετά το πέρας της τελετής ο καθηγητής κ. Αντώνης Κλάψης μίλησε για τον Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομο και το κίνημα της μικρασιατικής άμυνας, επί παρουσίας του κ. Φίλιππου Καβουνίδη απογόνου του εφολπιστή παππού του, που διέθεσε τα καράβια του και έσωσε εκατοντάδες Τριγλιανούς – μεταξύ αυτών και τους προγόνους των εδώ Τριγλιανών – που άλλως θα είχαν γίνει “μάρτυρες” της καταστροφής.






