15.8 C
Athens
Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΒΟΥΛΗ: ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ. Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ»

ΒΟΥΛΗ: ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ. Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ»

Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βιβλιοθήκης της Βουλής Γιώργος Πάντζας στα εγκαίνια της έκθεσης  «Ιωάννης Καποδίστριας. Η πορεία του στο χρόνο», η τέλεση των οποίων έγινε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Στην έκθεση, παρουσιάζονται χειρόγραφα και έγγραφα, έντυπες εκδόσεις και εφημερίδες, κειμήλια και έργα τέχνης. Παράλληλα, εκτίθενται ποικίλα τεκμήρια, που έχουν παραχωρηθεί ευγενικά από δημόσιους φορείς και ιδιώτες.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως το καλοκαίρι του 2017 και θα είναι ανοικτή στο κοινό κάθε Σάββατο και Κυριακή. Οι ενδιαφερόμενοι για να την επισκεφτούν, θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσουν με το Ίδρυμα της Βουλής ή να αποστείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση [email protected]  προκειμένου να ενταχθούν σε σειρά ξενάγησης.​

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ  ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΝΤΖΑ 

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής,

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι Βουλευτές και εκπρόσωποι των κομμάτων,

Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

Έχουν περάσει σχεδόν δύο αιώνες από την Επανάσταση του 1821, όταν το ελληνικό έθνος εξεγέρθηκε ενάντια στην κυριαρχία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με ζητούμενο την ίδρυση ενός ανεξάρτητου αλλά και ευνομούμενου, κατά τα σύγχρονα πρότυπα, ελληνικού κράτους.

Εμβληματικές προσωπικότητες όπως ο Ιωάννης Καποδίστριας και ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο σε αυτή την ιστορική εξέλιξη αλλά και στην εξέλιξη της ίδιας της Ευρώπης.  Συνέβαλαν τα μέγιστα μέσα από την δράση τους και την πορεία τους στην έκβαση της επανάστασης και στην μετέπιπτα ανάπτυξη του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Είναι αυτοί που μαζί με τον Ιωάννη Βαρβάκη, ο οποίος ήδη από τα Ορλωφικά χρόνια,  συνέδεσαν τον ελληνισμό με τον ρωσικό κόσμο.

Από τότε και στη νεώτερη ιστορία, Ελλάδα και Ρωσία, συνδέονται με ισχυρούς, ιστορικούς, φιλικούς και διπλωματικούς δεσμούς. Είναι στρατηγικοί εταίροι που αναδεικνύουν επί δεκαετίες τώρα την σύγχρονη και δυναμική εικόνα των δύο χωρών στους τομείς του Πολιτισμού, της Τέχνης, της Έρευνας, της Επιστήμης, του Τουρισμού, καθώς και του Εμπορίου τουλάχιστον μέχρι και πριν μερικά χρόνια.

Το Αφιερωματικό Έτος 2016 στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ρωσία, αποτελεί ευκαιρία για την επισήμανση της σπουδαιότητας αυτών των μακρών και στενών διμερών μας σχέσεων. Καθορίζεται ως χρήσιμο εργαλείο για την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας, και καλλιεργεί την ουσιαστική αλληλεπίδραση σε μία σειρά από τομείς και πεδία προνομιακά στην ιστορία, τον πολιτισμό και το ήθος των δυο λαών.

Στο πλαίσιο αυτό, εγκαινιάζουμε σήμερα την έκθεση που είναι αφιερωμένη στη ζωή, το έργο και την πορεία του Ιωάννη Καποδίστρια. Μία έκθεση που αναδεικνύει την προσωπικότητα ενός χαρισματικού ηγέτη, μέσα από τα πλούσια ιστορικά τεκμήρια και τις συλλογές που κατέχει η Βιβλιοθήκη της Βουλής. Αναδεικνύει τις μεγάλες διπλωματικές ικανότητές του μέσα από 18 ρωσικά έγραφα που έρχονται στο φώς από το Αρχείο Παλαιών Εγγράφων του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Κυρίως όμως, η έκθεση αυτή, κατά την γνώμη μου, έχει μεγάλη αξία ακριβώς επειδή θέτει ιστορικά ερωτήματα που αποτελούν αντικείμενο ερευνητικού ενδιαφέροντος και ανάλυσης. Αποτελεί πύλη νέων στοιχείων και πληροφοριών. Παρουσιάζει την πρόσληψη του έργου του και της πορείας του στο χρόνο, και κατά πόσο αυτό έχει επηρεάσει τον σύγχρονο κόσμο στα πεδία της διπλωματίας, της πολιτικής, του πολιτισμού και ούτω κάθε εξής.

Όλα αυτά είναι τόσο σημαντικά και αξίζουν συγχαρητήρια στο επιστημονικό προσωπικό και τους ανθρώπους της Βιβλιοθήκης της Βουλής, που δουλεύουν αρκετούς μήνες για την έκθεση αυτή. Ένα επιπλέον λιθαράκι, μια ακόμα δράση, στο μεγάλο και μοναδικό έργο της Βιβλιοθήκης, ειδικά όταν αυτό επιτελείται σε καιρούς που το πολιτιστικό στοιχείο συρρικνώνεται στην συνείδηση και στην καθημερινότητα των πολιτών, λόγω της οικονομικής συγκυρίας που σήμερα βρίσκεται η χώρα μας.

Σας ευχαριστώ             

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα