23.7 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΣΤΗΝ 4Η Π.Ε. Ν. ΜΑΚΡΗΣ

ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΩΝ ΑΞΙΩΝ ΣΤΗΝ 4Η Π.Ε. Ν. ΜΑΚΡΗΣ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών με θέμα «Καθορισμός αντικειμενικών αξιών στην 4η Π.Ε. Ν. Μάκρης» κατέθεσε η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου, όπως αναλυτικά ακολουθεί:

Με το από 5.4/27.5.2002 π.δ. (Δ’ 433) εγκρίθηκε το πολεοδομικό σχέδιο και ο πολεοδομικός κανονισμός της 4ης Πολεοδομικής ενότητας του δήμου Νέας Μάκρης, δεν ακολούθησε όμως υπαγωγή της στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των περιλαμβανόμενων σε αυτήν ακινήτων.

Μετά την ακύρωση της ΠΟΛ. 1131/5-6-2013 κατά το μέρος που αφορούσε στον καθορισμό τιμών στα οικόπεδα της ως άνω Πολεοδομικής Ενότητας (ΣτΕ 3833/2014), εκδόθηκε η νεότερη ΠΟΛ 1239/2015 που προσδιορίζει νέα τιμή για την εν λόγω περιοχή στο ύψος των 300 ευρώ/τ.μ.

Η ως άνω 4η Π.Ε. Ν. Μάκρης είναι όμορη με τις Π.Ε 3, 5 και 6, καθώς και τους οικισμούς «Λιβίσι» και «Εφημεριδοπώλες», όπου εφαρμόζεται αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων. Η προκύπτουσα τιμή οικοπέδων στις εν λόγω περιοχές κατ΄ εφαρμογή του αντικειμενικού συστήματος (βλ. τον οικείο πίνακα της υπ΄ αριθμ. 1020564/487/00ΤΥ/Δ’/27-2-2007 απόφασης του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Β’ 269) ανέρχεται σε ύψος υποπολλαπλάσιο της καθορισθείσας με την νέα απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού τιμής (λχ. για οικόπεδο 500 τ.μ: 227 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στην 6η Π.Ε., 274 στην 5η Π.Ε., 203,75 στην 3η Π.Ε., 184,5 στον οικισμό «Εφημεριδοπώλες»). Επομένως, η νέα τιμή επιβαρύνει δυσανάλογα τους ιδιοκτήτες της 4ης Π.Ε., καθότι εξακολουθεί να είναι σημαντικά υψηλότερη των ομόρων πολεοδομικών ενοτήτων.

Πράγματι, ο Υπουργός Οικονομικών, κατά την άσκηση της κανονιστικής του αρμοδιότητας προς έκδοση αποφάσεως περί καθορισμού της φορολογητέας αξίας των οικοπέδων σε περιοχές που δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα, όπως εν προκειμένω, οφείλει να λαμβάνει υπόψη κατά ν. 3842/2010 αφ’ ενός την «κατώτερη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου του δήμου», και αφ’ ετέρου να συνεκτιμά τις φορολογητέες αξίες των ακινήτων ομόρων περιοχών στις οποίες εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα, τις οποίες (αξίες) ο ίδιος έχει προηγουμένως κανονιστικά καθορίσει. Και τούτο, για λόγους φορολογικής ισότητας, ώστε να αποφεύγονται περιπτώσεις ευρείας απόκλισης μεταξύ των πραγματικών αγοραίων αξιών ακινήτων που βρίσκονται στον ίδιο ευρύτερο χώρο εξαιτίας της παράλληλης εφαρμογής δύο διαφορετικών συστημάτων (με και χωρίς αντικειμενικό προσδιορισμό) που, αμφότερα, απολήγουν στον κανονιστικό προσδιορισμό των φορολογητέων αξιών των ακινήτων εκ μέρους του ιδίου Υπουργού.

Επειδή μεταξύ των αξιών που καθορίστηκαν βάσει των δύο διαφορετικών συστημάτων παρουσιάζεται ευρεία απόκλιση, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για όμορες περιοχές.

Επειδή ο νεότερος διοικητικός καθορισμός της τιμής των οικοπέδων ανά τετραγωνικό μέτρο στις περιοχές της 4ης ΠΕ Ν. Μάκρης, στις οποίες δεν εφαρμόζεται το αντικειμενικό σύστημα, δεν έγινε μετά από συνεκτίμηση και των προκυπτουσών κατ΄ εφαρμογή του αντικειμενικού συστήματος φορολογητέων/αγοραίων αξιών των ακινήτων που βρίσκονται στις λοιπές όμορες περιοχές του αυτού Δήμου.

Επειδή η Διοίκηση οφείλει, κατά την άσκηση της κανονιστικής της αρμοδιότητας, να τηρεί την αρχή της φορολογικής ισότητας.

Ερωτάσθε:

1. Κατά την έκδοση της ΠΟΛ 1239/2015 ελήφθησαν υπ’ όψιν οι αντικειμενικές αξίας των όμορων περιοχών;

2. Πώς δικαιολογείται η ευρεία απόκλιση της καθορισθείσας αξίας στα οικόπεδα της 4ης Π.Ε. Ν. Μάκρης σε σχέση με εκείνη των όμορων περιοχών;

3. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προς αποκατάσταση της άδικης φορολογικής μεταχείρισης των ιδιοκτητών ακινήτων της 4ης ΠΕ ;

Η ερωτώσα βουλευτής 

Εύη Χριστοφιλοπούλου

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα