27.6 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ: ΑΥΤΑ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΥΚΑΣ ΓΙΑ ΣΥΡΙΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗ: ΑΥΤΑ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΟΥΚΑΣ ΓΙΑ ΣΥΡΙΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Εισήγηση  –  τοποθέτηση

Δημάρχου ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ Δημήτρη Λουκά

Στην έκτακτη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

της 12/09/2015 για τους Σύριους πρόσφυγες

 

Την Τετάρτη το πρωί  ειδοποιήθηκα τηλεφωνικώς από το Μέγαρο Μαξίμου για την έκτακτη επίσκεψη του Υπουργού Επικρατείας κ. Λευτέρη Παπαγεωργόπουλου και του αναπληρωτή Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα. Οι δύο υπουργοί ήθελαν να δουν τους χώρους που έχει η περιοχή μας, προκειμένου να διερευνήσουν τη δυνατότητα προσωρινής στέγασης μεταναστών .

Απάντησα στους Υπουργούς ότι δεν τίθεται συζήτηση για τις εκτάσεις που είναι στην ιδιοκτησία του Δήμου.

Τους συνόδευσα βέβαια στο χώρο της ΕΒΟ- ΠΥΡΚΑΛ , τον οποίο επιθυμούσαν να επισκεφτούν, ώστε να έχουν ιδίαν αντίληψη της έκτασης αλλά και των προβλημάτων της.  Παρόντες ήταν και εργαζόμενοι του εργοστασίου, οι  οποίοι και εξέφρασαν στους Υπουργούς τις αμφιβολίες τους και τους κινδύνους που ενέχονται.

Στο σημείο αυτό διευκρινίζω ρητά και κατηγορηματικά ότι ουδέποτε προσκάλεσα τους δύο υπουργούς για το θέμα αυτό, ουδέποτε πρότεινα το Λαύριο ως πόλη που προσφέρεται και μπορεί να υποδεχτεί πρόσφυγες.

Οι γνωστοί κατασκευαστές συκοφαντιών, οι γνωστοί διακινητές ψεύδους  θα πρέπει να απομονωθούν, αφού όλοι γνωρίζουμε τις πρακτικές τους, πρακτικές μικρο-πολιτικής και φθηνής αντιπολίτευσης.  

Όλοι ταυτόχρονα γνωρίζουμε την αδιαφορία τους, αλλά και την άγνοιά τους για την ουσιαστική αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος στην πόλη μας.

Κατανοώ ότι υπάρχει έντονος προβληματισμός στην κοινωνία του Λαυρίου και σας διαβεβαιώνω  ότι πρώτος από όλους εγώ ανησυχώ και προβληματίζομαι.

Για το λόγο αυτό άλλωστε συγκάλεσα σήμερα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως άλλωστε το ανακοίνωσα στη συνέντευξή μου την Παρασκευή το πρωί στις 11/9  στον Ραδιοφωνικό Σταθμό REAL FM.

Είναι ένα θέμα  που πρέπει όλοι να το αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία, χωρίς διχαστικές κορώνες, ώστε με συνεργασία και συνέργειες να πετύχουμε έναν άριστο συντονισμό και να διαχειριστούμε το ζήτημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο καθώς οι ισορροπίες, όπως όλοι αντιλαμβάνεστε, είναι λεπτές. 

Όπως ενημερώθηκα λοιπόν, η πρόθεση της παρούσας υπηρεσιακής  Κυβέρνησης είναι η δημιουργία ενός  Κέντρου Υποδοχής, ένα Τράνζιτ στην ουσία , όπου ένας αριθμός 600 προσφύγων θα έχει μια γρήγορη και ασφαλή εγκατάσταση σε χώρο 10 στρεμμάτων, θα φιλοξενείται για 48 ώρες, θα γίνεται δακτυλοσκόπηση και καταγραφή των στοιχείων τους και με την αρωγή του στρατού και των Υπουργείων Εθνικής Αμύνης & Μεταναστευτικής Πολιτικής , θα μεταβαίνουν σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Όλος ο συντονισμός γίνεται κεντρικά από την Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία (Αμύνης και Μεταναστευτικής Πολιτικής). Όπως καταλαβαίνετε είναι ένα Εθνικό Ζήτημα στο οποίο σε επίπεδο οργάνωσης και συντονισμού ο Δήμος δεν είχε, δε θα έχει καμία ανάμειξη και δεν έχει ζητηθεί και κάτι τέτοιο από την Κυβέρνηση σε εμάς.

Κατανοώ τις ενστάσεις , τις οποίες πιστέψτε με έχω και ο ίδιος σε ένα βαθμό, όμως είναι μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και ως Δήμος Λαυρεωτικής θα πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να πετύχουμε έναν άριστο συντονισμό ως κοινωνία , ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι υποδομές μας θα λειτουργήσουν σωστά , χωρίς καμία αρνητική επίδραση στην εύρυθμη λειτουργία της πόλης. 

Θεωρώ ότι μια εντελώς αρνητική στάση απέναντι στο συγκεκριμένο ζήτημα, μπορεί  μόνο να μας κατακερματίσει, να εντείνει την αναποτελεσματικότητα, να μεγαλώσει τα όποια χάσματα επικοινωνίας και να υπάρξουν αρνητικά αποτελέσματα και μόνο.

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι δεν ήταν πολλές δεκαετίες πίσω , όταν εξίσου εύποροι Έλληνες από τα παράλια της Μικράς Ασίας και λίγο αργότερα  από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ξεριζώνονταν από τις εκεί πατρίδες τους και αυτοί είχαν την τύχη να έχουν μια δεύτερη χώρα.

Οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες, δεν έχουν σκοπό να μείνουν στην Ελλάδα, όπως ούτε εμείς έχουμε σκοπό να τους κρατήσουμε εδώ τόσο σε τοπικό όσο και σε Εθνικό επίπεδο, αλλά να διασφαλίσουμε την ασφαλή τους μετάβαση στις Βόρειες Χώρες.

Κανένας άνθρωπος δεν επιλέγει την φτώχεια και την δυστυχία, κανένας δεν επιθυμεί τον ξεριζωμό και τον πόλεμο, κανείς δεν επιλέγει το ρίσκο του πνιγμού , εάν συνθήκες ανωτέρας βίας δεν τον αναγκάζουν. 

Ο ρόλος του αυτοδιοικητικού επιτάσσει πρώτα από όλα καθαρό μυαλό, νηφαλιότητα, οργάνωση και αποτελέσματα.

Ο ρόλος μας έχει μια επιπλέον σημαίνουσα σημασία στην άσκηση αυτών των καθηκόντων γιατί αποτελεί παράδειγμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Κύριοι δε γίνεται να συγκλονιζόμαστε από την τραγωδία του μικρού Αιλάν, δε γίνεται να μας συγκινεί το μικρό πνιγμένο παιδί, αλλά τους ζωντανούς πρόσφυγες να τους αντιμετωπίζουμε ως μιάσματα. 

Η έξαρση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών , είναι ένα ευρωπαϊκό και διεθνές πρόβλημα, του οποίου και εμείς είμαστε αποδέκτες. Η Ελλάδα και η υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας ενός πολέμου σε γειτονική χώρα, που τρέπει σε φυγή εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων μεσαίας και καλής οικονομικής κατάστασης. Η Ελλάδα έχει την τύχη και την ατυχία να αποτελεί πέρασμα και θαλάσσιο σταυροδρόμι 3 ηπείρων, θέτοντας τη ως ένα στρατηγικό σημείο της Ευρώπης αλλά ταυτόχρονα και μια χώρα με ευάλωτα σύνορα. Τα καλά και τα κακά αυτών των γεωφυσικών συνθηκών καρπώνεται και η πόλη του Λαυρίου.

Αυτό που ως Δήμαρχος θέλω και ζητώ από όλους σας είναι να επικρατήσει η λογική και η αλληλεγγύη.

Αυτό για το οποίο διαβεβαιώνω είναι το μέγιστο ενδιαφέρον μας για την ασφάλεια όλων των πολιτών.

Θέλω σήμερα  κι εγώ και η ομάδα μου να σταθούμε στο ύψος της ευθύνης που μας ανέθεσαν οι συμπολίτες μας, να καθίσουμε όλοι σε αυτό το τραπέζι να συνθέσουμε απόψεις και εμπειρίες και να καταστρώσουμε ένα ολοκληρωμένο πλάνο διαχείρισης της κατάστασης. Να μην κάνουμε εγκληματικά λάθη και παραλήψεις, θολωμένοι από τον παρορμητισμό και τα όποια μικροσυμφέροντα, αλλά να δρομολογήσουμε ένα Έκτακτο Σχέδιο Δράσης που θα είναι σε θέση να ενεργοποιήσει (εάν είναι ανάγκη και αν ζητηθεί) έναν μηχανισμό προστασίας της πόλης και ταυτόχρονης διασφάλισης της ομαλής λειτουργίας της.  Να χτίσουμε πιθανά σενάρια και τους τρόπους που θα τα αντιμετωπίσουμε.  Να σταθούμε στο ύψος της ευθύνης που μας εναποτίθεται και μαζί με τους δημότες της Λαυρεωτικής, όπως το έχει δείξει και η ιστορία, να επιτύχουμε.

Έχουμε την υποχρέωση ως δημοτική αρχή αλλά και ως αυτοδιοικητικοί, να συνδράμουμε την προσπάθεια της πολιτείας για εξεύρεση λύσης, σε ένα τόσο σοβαρό εθνικό ζήτημα, με το βέλτιστο, τον ασφαλέστερο, τον ανθρωπινότερο, τον αποδοτικότερο και τον ανταποδοτικότερο για όλους μας τρόπο.   

 

                                                             Λαύριο 12/09/201                                                                                  

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα