17.4 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Η ΕΝΩΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «Η...

ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Η ΕΝΩΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ»

Τις πόρτες της άνοιξε η Ταινιοθήκη της Ελλάδος στον Κεραμεικό ειδικά για τα μέλη και τους φίλους της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών και Μικρασιατών Βόρειας Αττικής «Η Αγία Σοφία» για την προβολή της βραβευμένης ταινίας «Τραγωδία του Αιγαίου», σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μάρου, την Κυριακή, 7/12/14.

Πρόκειται για ένα 75λεπτο ασπρόμαυρο ντοκιμαντέρ, το οποίο, σύμφωνα με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, περιγράφει τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας (1910-1945), όπως την κατέγραψαν οι Γ. Προκοπίου, Ζ. Χεπ, Δ. Γαζιάδης, Φ. Φίνου, Γ. Λόγγου, Γ. και Γ. Δριμαρόπουλοι, Μ. Μεγαλοοικονόμου, Δ. Κουρμπέτης, Κ. Διακάκης και τα Επίκαιρα και σε σενάριο του υιού του Προκοπίου, Άγγελου, ο οποίος παραχώρησε στον σκηνοθέτη 14.000 μ.  ταινιών του πατέρα του.  

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος (www.tainiothiki.gr) αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ταινία υπέστη τη λογοκρισία της εποχής σε σημείο που απαγορεύτηκε η προβολή της. Στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Ελευθερία» το 1961 αναρωτιέται σχετικώς ο Μ. Πλωρίτης: «Δεν ξέρω ποιές από τις τόσες «σκηνές» της ταινίας αυτής ενόχλησαν τους ευαίσθητους της Λογοκρισίας μας. Οι νίκες ή οι συμφορές του στρατού μας; Η καταστροφή της Σμύρνης ή οι μεταπολιτεύσεις; Η Δημοκρατία ή η Δικτατορία [..];  Ή μήπως η Πίνδος και η απέραντη οδύνη της Κατοχής;» Το ντοκιμαντέρ, έπειτα από διαμαρτυρίες, προβλήθηκε και απέσπασε 15 βραβεία, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

«Η προσφορά του έργου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος είναι ανεκτίμητης αξίας για τη διατήρηση της κινηματογραφική μας μνήμης. Δυστυχώς, οι ελλείψεις πόρων διακινδυνεύουν την εύρυθμη λειτουργία της και τη συντήρηση των ταινιών. Τα οφέλη μίας επίσκεψης είναι πολλαπλά, καθώς το κινηματογραφικό υλικό που διατίθενται στο κοινό είναι σπάνιο, ποιοτικό, διδακτικό και ψυχαγωγικό», επισημαίνει η Πρόεδρος της Ένωσης «Η Αγία Σοφία», Δέσποινα Αφεντούλη.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα