22.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΤΟ FACE BOOK ΩΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ...

ΤΟ FACE BOOK ΩΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ…

Face book και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα δεν έχουν και πολλά κοινά σημεία. Έχουν, όμως, τουλάχιστον δύο: Αποτελούν χώρους ελεύθερης διακίνησης ιδεών και είναι και τα δύο άσυλα.

Στο Fb, ας πούμε, μπαίνεις και βλέπεις μια ανάρτηση: “Καλημέρα” !!!!!!!!!!!!!! (14 θαυμαστικά, επειδή, προφανώς, η ευχή πρέπει να ενισχυθεί και το θαυμαστικό πατιέται εύκολα ή πρόκειται για πρόβλεψη ότι η μέρα προμηνύεται εξαιρετικά ευοίωνη). Κάτω απ’ τη βαρυσήμαντη δήλωση-ευχή-πρόβλεψη 80 likes (κατά μέσο όρο).

Σε άλλο “τοίχο” διαβάζεις: “Καληνύχτα” !!!!!!!!!!!! (12 θαυμαστικά, εδώ, -τα δύο λιγότερα πιθανόν λόγω νύστας. Κοιτάς το ρολόι σου, 10 το πρωί. Κοιτάς πότε αναρτήθηκε η ευχή, 3 τα ξημερώματα -πού ξέρεις, Έλληνες υπάρχουν στα πέρατα της γης, κάποιον θα πετύχει ο τοιχογράφος, ο οποίος μένει στην Αθήνα). Από κάτω, άλλα 40 likes (πάλι κατά μέσο όρο) -ίσως επειδή οι μισοί δεν είχαν ξυπνήσει ακόμη.

Εκτός, όμως, από πρωτότυπες ευχές, υπάρχουν και παροτρύνσεις, όταν οι χρήστες κάνουν την υπέρβαση και ξεπερνούν τη μία λέξη: “Άντε και γ……!” (Το και εμφατικό, ενώ, στο χρησιμοποιούμενο ρήμα, το ήτα έχει αντικατασταθεί από γιώτα). Εδώ τα likes είναι περιορισμένα, υπάρχει, όμως, αντίστοιχη απάντηση, που έχει ανταπάντηση κι έτσι αναπτύσσεται ένας γόνιμος διάλογος. (Εδώ, είναι απορίας άξιο, πώς τα άμεσης χρήσης σύμβολα περιορίζονται, εκτός από μια καρδούλα και μια φατσούλα, σ’ έναν αντίχειρα (like-μ ‘αρέσει) και δεν προσφέρει και την επιλογή του λυγισμένου μεσαίου δάχτυλου).

Αλλά εκεί που υπάρχει αποθέωση likes είναι οι φωτογραφίες. Οι φωτογραφίες και μετά τα video, συνήθως με τραγούδια από το ΥouTube. Βέβαια, είναι γνωστό ότι μια εικόνα ίσον 1000 λέξεις (κι όταν συνοδεύεται από μουσική μπορεί και 2000), γι’ αυτό στις φωτογραφίες -και ειδικά στις προσωπικές και, ακόμη πιο ειδικά στις γυναικείες- εκτός απ’ τις εκατοντάδες likes και καρδούλες υπάρχουν και πολλά σχόλια, πάντα ολιγόλογα και πάντα ζουμερά, του τύπου “Κορμάρα!”, “Κουκλάρα!, “Ευγενική ψυχή!”(αυτό είναι από γυναίκα). Γενικά, όσο πιο λίγα γράφεις, τόσο περισσότερα likes και σχόλια έχεις, με “πρωταθλήτριες” αναρτήσεων σε likes τις φωτογραφίες (γυναικών), δηλαδή όταν δεν έχεις να πεις τίποτα αλλά έχεις να δείξεις.

Υπάρχουν, ωστόσο, και αρκετοί (ευτυχώς) χρήστες του μέσου, απ’ τους οποίους κάτι μπορείς να μάθεις και ν’ ανταλλάξεις δυο σχόλια σε κατανοητά ελληνικά και με περιορισμένα συντακτικά και ορθογραφικά λάθη -ενίοτε δε και με χιούμορ. Αυτοί, ακόμη κι όταν αναρτούν φωτογραφίες ή video, τα συνοδεύουν με μια ελκυστική λεζάντα και δημιουργούν διάδραση. Κι όταν αναρτούν πρωτότυπα κείμενα είτε αναρτήσεις τρίτων αναπτύσσουν απόψεις, θίγοντας πολιτικά ή κοινωνικά θέματα, δίνουν επαγγελματικές συμβουλές και, γενικά, συνεισφέρουν στη σωστή επικοινωνία, προάγουν τη σκέψη και προωθούν τον λόγο. Κάτι που όσο εκλείπει από την καθημερινή ζωή, τόσο θα φτωχαίνει τη γλώσσα μας και θα οδηγεί στην αλαλία.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα