23.9 C
Athens
Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΥΜΝΟΣ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΑ ΚΑΠΗ ΤΗΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

ΥΜΝΟΣ ΣΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΑ ΚΑΠΗ ΤΗΣ ΛΑΥΡΕΩΤΙΚΗΣ

Με αφορμή τη γιορτή της γυναίκας έγιναν δύο εκδηλώσεις των ΚΑΠΗ του δήμου Λαυρεωτικής, στις πόλεις της Κερατέας και του Λαυρίου, στις οποίες   η πρόεδρος του ΝΠΔΔ “Κέφαλος”  κ. Δήμητρα Πάλλη χαιρέτισε τις γυναίκες λέγοντας:

“Σας καλωσορίζω στη φετινή μας γιορτή με αφορμή την παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Μια ημέρα η οποία δεν είναι μόνο αφορμή για εορτασμούς, αλλά και μια μέρα για να θυμίζει στην καθεμιά μας τον μακρύ αγώνα, που έχουν κάνει οι γυναίκες παγκοσμίως, ως σήμερα, ώστε να διεκδικήσουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες .

Έχουν περάσει 158 χρόνια από την εξέγερση  των υφαντριών της Νέας Υόρκης για ισότητα στο ωράριο και στον μισθό τους με τους άντρες.

Μόλις 63 χρόνια από την αναγνώριση  δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες στην Ελλάδα.

Και 32 χρόνια μετά την τροποποίηση του Οικογενειακού Δικαίου στην Ελλάδα ,ώστε να εξαλειφθούν διατάξεις που υποτιμούσαν το γυναικείο φύλο.

Μεγάλη πρόοδος έχει συμβεί στη χώρα μας ,αλλά και παγκοσμίως, με τις γυναίκες να μορφώνονται, να εκλέγονται, να επιλέγουν επαγγέλματα που παλιά μονοπωλούσαν οι άνδρες.

Κάθε φορά όμως που υπάρχει μια παγκόσμια μέρα γιορτής, πρέπει να προβληματιζόμαστε. Γιατί συνήθως καταδεικνύει την ιδιαιτερότητα αυτού, ο οποίος έχει ανάγκη προστασίας. Παρότι λοιπόν έχει γίνει τεράστια πρόοδος στην ισότιμη αντιμετώπιση του γυναικείου με το ανδρικό φύλο, πολλές αλλαγές μένουν να συμβούν για να υπάρχει πραγματική ισότητα.

Παγκοσμίως χιλιάδες είναι οι γυναίκες που οφείλουν να κρύβουν το σώμα και το πρόσωπό τους για να μην τιμωρηθούν, που πωλούνται ως εμπόρευμα , που παντρεύονται χωρίς δικαίωμα επιλογής, και γυναίκες που  λιθοβολούνται μέχρι θανάτου για αδικήματα που οι άντρες δεν θα είχαν καμιά συνέπεια.

Και αν όλα αυτά μας φαίνονται μακρινά στη χώρα μας, ας σκεφτούμε πόσο συχνά ,ακόμη και εμείς οι ίδιες, διαιωνίζουμε αντιλήψεις ανισότητας με τον τρόπο που μιλάμε για το φύλο μας.

Λέμε συχνά ” καλά τα κατάφερε για γυναίκα “, ή αν και γυναίκα ήταν ικανή, ή δεν έπρεπε να κάνει αυτό ή το άλλο αφού είναι γυναίκα… κ.ο.κ. υπονοώντας καταρχάς την αμφισβήτηση της ικανότητας ή των περιορισμό των δικαιωμάτων μας , εξαιτίας του φύλου μας!

Σήμερα λοιπόν είναι μια μέρα για να θυμίσει  σε όλες μας, να λέμε στα παιδιά  μας, πως ακόμη και τώρα οι γυναίκες πρέπει να προσπαθήσουμε διπλά, για να αποδείξουμε την ικανότητά μας, ιδιαίτερα  σε θέσεις ευθύνης.

Και όσο αυτό χρειάζεται να γίνεται , τόσο εμείς πρέπει η μια να στηρίζει την άλλη κάθε φορά που κάποιους υπαινίσσεται άνισα δικαιώματα για το γυναικείο φύλο.

Άλλωστε ως επί το πλείστον εμείς μεγαλώνουμε τους γιους και τις κόρες αυτής της γης.

Οφείλουμε να επιμείνουμε και να διδάξουμε την καθιέρωση μιας κοινωνίας σεβασμού σε κάθε άνθρωπο ανεξάρτητα από το φύλο του.

Χρόνια μας πολλά κυρίες μου, για τον αγώνα δεκαετιών !!! Και του χρόνου, με καλύτερες συνθήκες για όλες τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο!”

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Λαυρεωτικής κ. Δημήτρης Λουκάς, ο αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Τσίκλος, ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Μιχάλης Μαθιουδάκης, οι κυρίες δημοτικοί σύμβουλοι Ευφροσύνη Σίνη, Σοφία Λινάρδου (αντιπρόεδρος του Κέφαλου) η φίλη και υποστηρίκτρια κ. Ε. Δόγκα, ο κ. Δημοσθένης Δόγκας και η πρόεδρος του ΝΠΔΔ “Κέφαλος” Δήμητρα Πάλλη.

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα