21.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΔριμύ κατηγορώ εναντίον ΕΒΟ για πύρινη καταστροφή στο Σούνιο

Δριμύ κατηγορώ εναντίον ΕΒΟ για πύρινη καταστροφή στο Σούνιο

Για την πυρκαγιά  υπάρχουν τεράστιες ευθύνες της ΕΒΟ, σημειώνει ο δημοσιογράφος Βάιος Σύρρος, κάτοικος Κερατέας του δήμου Λαυρεωτικής.
1) Περιμένουμε από την Πυροσβεστική άμεσα αποτελέσματα και απόδοση ευθυνών στα όρια του αυτοφώρου, για την καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε ένα πολύ μεγάλο τμήμα του εθνικού δρυμού στο Σούνιο, απείλησε οικισμούς, ανθρώπινες ζωές, περιουσίες και κινητοποίησε το σύνολο του κρατικού μηχανισμού με τεράστιο οικονομικό κόστος. Είναι ξεκάθαρο ότι η φωτιά ξεκίνησε μέσα από τις εγκαταστάσεις της ΕΒΟ, στο πεδίο βολής – νταμάρι. Πολλοί είδαν τις βολές (πυροφυλάκιο – κάτοικοι) και πολλοί περισσότεροι άκουγαν επί ώρα τις ριπές του πολυβόλου.
2) Ποιος έδωσε άδεια να γίνουν οι δοκιμές των πυρομαχικών κάτω από αυτές τις άκρως απαγορεύτηκες και επικίνδυνες συνθήκες για την εκδήλωση πυρκαγιάς και μάλιστα δίπλα στον εθνικό δρυμό του Σουνίου; Η ΕΒΟ έχει διοίκηση και είναι μια καλή αρχή για την έρευνα της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού.
3) Που οφείλεται η πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην κινητοποίηση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης; Το πυροφυλάκιο έδωσε αμέσως την ενημέρωση στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής για την πρώτη μεγάλη εστία φωτιάς μέσα στην ΕΒΟ. Το ίδιο και πολίτες που πήραν το 199.
Ως έναρξη – πρώτη ενημέρωση για την εστία της φωτιάς, από την Πυροσβεστική δόθηκε ως ώρα 12:38΄. Τα πρώτα δύο ελικόπτερα έφτασαν στο μέτωπο της πυρκαγιάς μια ολόκληρη ώρα αργότερα, στις 13:31΄, ώρα καταγεγραμμένη στην κάμερα (εικόνα σε κόκκινο κύκλο)

και έκαναν την πρώτη αναγνωριστική διέλευση πάνω από την φωτιά. Τα ΚΑΝΑΝΤΕΡ ήρθα πολύ αργότερα. Γιατί; Ήταν η Αττική χωρίς κάλυψη; Αν όχι, χρειάζονταν 20 λεπτά για να βρεθούν στον αέρα και άλλα 10 λεπτά για να φτάσουν στο Λαύριο. Για όσους γνωρίζουν από φωτιές, μισή ώρα παραπάνω καθυστέρηση είναι σκέτη καταστροφή. Αυτά μας λέγατε άλλωστε και στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ότι είχατε ελάχιστο χρόνο αντίδρασης.
Μήπως κάποιοι που γνώριζαν για τις βολές των πολυβόλων, είχαν εφησυχάσει νομίζοντας εσφαλμένα ότι από την ΕΒΟ είχαν παρθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα πυρασφάλειας; Δεν γνώριζαν ότι σε έναν εθνικό δρυμό όπως αυτόν του Σουνίου, είναι ιδιαίτερα δύσκολη η πρόσβαση από τις επίγειες δυνάμεις; Ρεματιές, επικίνδυνα πηγάδια της Γαλλικής εταιρίας, περίφραξη των εγκαταστάσεων της ΕΒΟ, πυκνότητα δάσους, βραχώδες έδαφος κτλ.
Όταν έφτασαν τα πρώτα ελικόπτερα το μέτωπο της πυρκαγιάς ήδη είχε εξαπλωθεί από το πεδίο βολής της ΕΒΟ μέχρι το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας και τα Αρχαία Μεταλλευτικά Πλυντήρια, δηλαδή ενάμισι χιλιόμετρο μακριά!

Για όλα αυτά υπάρχουν τεράστιες ευθύνες και θα πρέπει να αποδοθούν.
Είναι απαίτηση της τοπικής κοινωνίας και όλων των εθελοντών που επί χρόνια, μέρα και νύχτα έμεναν άγρυπνοι φρουροί για να μην χαθεί κι αυτός ο υπέροχος πνεύμονας πρασίνου της Ανατολικής Αττικής. Κι όμως χάθηκε. Κάποιος επιτέλους θα πρέπει να πληρώσει.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα