19.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΕρώτηση Σκουρολιάκου για υπερβολική αύξηση αντικειμενικής αξίας ακινήτων στη Ραφήνα

Ερώτηση Σκουρολιάκου για υπερβολική αύξηση αντικειμενικής αξίας ακινήτων στη Ραφήνα

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών για την υπερβολική αύξηση της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων στη Ραφήνα κατέθεσε ο αν. Τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Ανατολικής Αττικής, Πάνος Σκουρολιάκος. Ο βουλευτής ζητά τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται τόσο μεγάλη αύξηση, έως και 56% και εάν είναι στις πολιτικές προθέσεις του Υπουργού η αναπροσαρμογή των συγκεκριμένων αντικειμενικών αξιών στην συγκεκριμένη περιοχή.

Και αυτό γιατί με την υπ’ αριθμ. 57732 ΕΞ 2021/18.05.2021 απόφαση του Υπουργού και Υφυπουργού  Οικονομικών που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2375 Β’/2021, αναπροσαρμόστηκαν οι αντικειμενικές αξίες ακινήτων που θα ισχύουν από 1/1/2022. Όσον αφορά τη Ραφήνα, παρατηρείται μια αδικαιολόγητη αύξηση έως και 56% σε σχέση με τις προϋπάρχουσες τιμές, όπως για παράδειγμα στην ζώνη Ζ όπου η τιμή αυξήθηκε από τα 1250€ στα 1950€, αναδεικνύοντάς την στην υψηλότερη στον Δήμο. Αυτό συνεπάγεται αντίστοιχες αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, τα Δημοτικά τέλη και τους λοιπούς φόρους, τέλη και δικαιώματα που επηρεάζονται από την αντικειμενική αξία, στις μεταβιβάσεις ακινήτων, κληρονομιές κλπ.

Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου με την υπ’ αριθμ. 49/2020 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου (ΑΔΑ:ΨΛΧΕΩ16-ΓΜΡ) είχε ζητήσει την οριζόντια μείωση κατά 10% σε όλες τις ζώνες λόγω των πολύ ιδιαίτερων γενικών (οικονομική κρίση, κρίση covid) και ειδικών συνθηκών (πυρόπληκτες περιοχές) της περιοχής, όμως δεν εισακούστηκε.

Οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε πλήρη αναταραχή διότι ενώ η πανδημία έχει επιφέρει μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, η κυβέρνηση αδυνατεί να τις διαχειριστεί μετακυλίοντας το βαρύ κόστος στους πολίτες, την ώρα που τους προσφέρει ψίχουλα που δεν καλύπτουν ούτε καν τις επικοινωνιακές της ανάγκες. Όσο για το επερχόμενο κύμα ακρίβειας  που ήδη έχει πλήξει τους κατοίκους, θα κλιμακωθεί στη Ραφήνα με τη μεγάλη αύξηση του ΕΝΦΙΑ, την ίδια εποχή που οι εμπορικές αξίες των ακινήτων πέφτουν ραγδαία.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα