19.6 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΜε αισιοδοξία ατενίζουμε το Νέο Έτος / 2019 Διαπιστώσεις 2020 Ελπίδες

Με αισιοδοξία ατενίζουμε το Νέο Έτος / 2019 Διαπιστώσεις 2020 Ελπίδες

Πάει ο παλιός ο χρόνος… 2019

Το 2019 αποτελεί πλέον παρελθόν! Ως παρελθόν λοιπόν μπορούμε ν’ αναφερθούμε στις αλλαγές που έφερε αφού ήταν ένα κατ’ εξοχήν έτος εκλογών.

Σε κεντρικό επίπεδο άλλαξε η Κυβέρνηση, έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ κι ανακηρύχτηκε Κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία και μάλιστα αυτοδύναμη. Ο λαός υποδέχτηκε τη νέα Κυβέρνηση με συγκρατημένη αισιοδοξία περιμένοντας υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών για αλλαγές κυρίως στην καθημερινότητα του πολίτη, ιδίως στην τσέπη καθενός, μετά τα τόσα χρόνια ταλαιπωρίας και οικονομικών θυσιών μέχρι να βγούμε απ’ το τούνελ των μνημονίων.

Η πρώτη σταγόνα αισιοδοξίας ότι κάτι πάει ν’ αλλάξει η μείωση του ΕΝΦΙΑ όχι μόνο στα χαμηλά κλιμάκια ιδιοκτησίας, αλλά και στα μεσαία και υψηλά, κατ’ αναλογία. Έτσι κέρδισαν όλοι πληρώνοντας λιγότερο φόρο για τα σπίτια τους. Μια ακόμα σταγόνα αισιοδοξίας η έμπρακτη προσπάθεια πάταξης των μπαχαλάκηδων και κάθε έκνομης συλλογικότητας. Αν πετύχει απόλυτα ή όχι θα κριθεί στο μέλλον. Πολλές σταγόνες αισιοδοξίας οι πολυεπίπεδες εξαγγελίες για αυξήσεις συντάξεων και μισθών, μειώσεις φόρων, ανάπτυξη με θέσεις εργασίας κ.α., που ακόμα δεν είδαμε κι απομένει να δούμε αν υλοποιηθούν με τη νέα χρονιά.

Υπήρξαν όμως και σταγόνες απαισιοδοξίας σχετικά με το κομματικό κράτος, που παρά τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού ότι θα εκλείψει, όχι μόνο δεν εξέλειπε απ’ τις αλλαγές διοικήσεων Οργανισμών και Νοσοκομείων, αλλά σε πρώτο πλάνο εκτός της κομματικοκρατίας υπήρξε και αναξιοκρατία. Εντάξει γίνονται αντικαταστάσεις και έλεγχοι αποδοτικότητας κάθε 3μηνο, όμως… παραμένει η πικρία αν θ’ αλλάξει κάποτε αυτή η νοοτροπία του κομματικού κράτους στην Ελλάδα. Ας ευχηθούμε τουλάχιστον να γίνει έστω μια καλή αρχή.

Σε αυτοδιοικητικό επίπεδο η επικράτηση της Ν. Δημοκρατίας στις Περιφέρειες και τους δήμους ήταν απόλυτη. Όμως η απλή αναλογική που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά δημιούργησε πολλούς δημάρχους χωρίς πλειοψηφία, οπότε αναγκάστηκε ο ΥΠ.ΕΣ. να κάνει τροποποιήσεις επί τροποποιήσεων ώστε να υπάρξει κυβερνησιμότητα των δήμων. Για να μην τα πολυλογούμε κουτσά-στραβά προχωράμε κι ο καιρός θα δείξει τι και πόσα κερδίσαμε ή χάσαμε.

Στους δήμους της γειτονιάς μας, της αν. Αττικής το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε τρεις ή μάλλον τέσσερις δήμους που είχαμε αλλαγή σκυτάλης.

Στον Δήμο Μαραθώνα απαλλάχτηκαν απ’ το Ψηνάκη, αλλά ο νέος δήμαρχος Στέργιος Τσίρκας έχει μπροστά του πολλά εμπόδια να περάσει για να οδηγήσει τον ταλαιπωρημένο ιστορικό δήμο στο σημείο που του αξίζει. Αν τα καταφέρει θα το δείξει το μέλλον.

Στον δήμο Ραφήνας-Πικερμίου η σκυτάλη πέρασε πλέον απ’ τον Βασίλη Πιστικίδη και με τη βούλα των ψηφοφόρων στον Βαγγέλη Μπουρνού, ο οποίος πλέον πρέπει να δικαιώσει την επιλογή τους. Πάντως δεν είναι λίγοι όσοι τον περιμένουν στη γωνία για να στηλιτεύσουν κάθε στραβοπάτημα του. Ο πανδαμάτωρ χρόνος, ανάλογα με τις ενέργειες του δημάρχου, θα δείξει αν αποβεί υπέρ ή κατά της δημαρχιακής του θητείας.

Στον δήμο Παιανίας με την επιμονή και την υπομονή του ο Ισίδωρος Μάδης κέρδισε με το σπαθί του το δημαρχιακό θώκο, αποδεικνύοντας ότι αν θες κάτι πολύ το κατακτάς. Τώρα πρέπει να κερδίσει το στοίχημα που έχει βάλει με τον εαυτό του να οδηγήσει το δήμο του στη σύγχρονη εποχή μετά τη στασιμότητα ετών και μέχρι στιγμής δείχνει ότι όχι μόνο το εννοεί, αλλά και τολμά να το εφαρμόζει.

Στον δήμο Σαρωνικού μετά την ολική επαναφορά Φιλίππου, δύο κόσμοι (μέντορα – μαθητή) κονταροχτυπιούνται τόσο σε επίπεδο ηλικιακό, όσο και κομματικό. Ο Συριζαίος Πέτρος Φιλίππου έχει να παλέψει με τους αναπτυξιακούς στόχους υπέρ του δήμου του, που εμπεριέχουν και συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου ΣΔΙΤ που το κόμμα του δεν βλέπει με καλό μάτι, εν αντιθέσει με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας τ. δήμαρχο Γιώργο Σωφρόνη υπέρμαχο των νεωτερισμών και με άριστες επαφές σε κεντρικό επίπεδο, βρίσκεται σε καλύτερη θέση στην προώθηση και διαπραγμάτευση, όπως έκανε και στο θέμα του κτηματολογίου. Ένεκα τούτων η παρακολούθηση των τεκταινόμενων του δήμου Σαρωνικού θα είναι άκρως ενδιαφέρουσα.

Ήρθε ο νέος… 2020

Με υψηλές προσδοκίες ξεκινά ο Νέος Χρόνος 2020, καθώς οι πολίτες περιμένουν να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις της Κυβέρνησης, να δουν επιπλέον χρήματα στις τσέπες τους, να μειωθούν οι φόροι, να ξεκινήσουν αναπτυξιακά έργα κι ως εκ τούτου νέες θέσεις εργασίας, να νιώσουν ασφαλείς στις γειτονιές τους, να δουν τέλος πάντων κάτι ν’ αλλάζει προς το καλύτερο ιδίως στη δημόσια Υγεία! Να διορθωθούν οι στρεβλώσεις των τελευταίων ετών στον ευαίσθητο αυτό τομέα, να γίνουν επιτέλους οι απαραίτητες αλλαγές ώστε η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας να ενεργεί υπέρ του ασθενή. Αλλά και υπέρ της αποσυμφόρησης των κεντρικών μονάδων. Να τεθούν οι βάσεις για την λειτουργία νοσοκομείου στην αν. Αττική! Μέχρι τώρα δεν έχουμε πειστεί με χειροπιαστές αποδείξεις ότι η Κυβέρνηση στοχεύει θετικά προς την Υγεία, έναν τομέα που όλα κινούνται σε ρυθμό χελώνας, ενώ θα έπρεπε να τρέχουν κατοστάρι.

Περιμένουμε έστω λίγα, αλλά ουσιαστικά, τόσο απ’ την Κυβέρνηση, όσο κι απ’ την Περιφέρεια και τους δήμους, ελπίζοντας ότι δεν θ’ απογοητευτούμε ακόμα μια φορά. Πρέπει ωστόσο κι εμείς ως πολίτες ν’ αφήσουμε τον καναπέ μας, να ενδιαφερθούμε για τα κοινά, ν’ αντέξουμε τα κακώς κείμενα και να μην εγκαταλείψουμε την προσπάθεια, γιατί… πως θα τ’ αλλάξουμε όλα αν δεν είμαστε παρόντες;

Ας ευχηθούμε αυτή η χρονιά να μας κάνει καλύτερους πολίτες. Να καταφέρουμε επιτέλους ν’ αλλάξουμε την νοοτροπία μας που τόσα δεινά μας προκαλεί.

Αίσιο, ευτυχισμένο και καλότυχο το 2020     

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα