22.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΜήπως εκτρέφετε απογόνους τυραννόσαυρου Ρεξ και δεν το ξέρετε;

Μήπως εκτρέφετε απογόνους τυραννόσαυρου Ρεξ και δεν το ξέρετε;

Μέχρι τώρα, δεν είχε βρεθεί ιστός προϊστορικού ζώου που να περιέχει σχετικά ανέπαφο DNA. Προ ολίγου χρόνου όμως, εντοπίστηκε μαλακός ιστός σε κόκκαλο Τυραννόσαυρου, που αναλύθηκε γενετικά για να βρεθεί ποιο DNA σημερινού ζώου του μοιάζει περισσότερο.

Σύμφωνα με άρθρο της Καθημερινής στο Σικάγο, Αμερικανοί ερευνητές εξακρίβωσαν την ταυτότητα μικροσκοπικών ιχνών μαλακού ιστού, ο οποίος προέρχεται από ένα απολίθωμα τυραννόσαυρου Ρεξ ηλικίας 68 εκατομμυρίων ετών. Η εντυπωσιακή ανακάλυψη προσφέρει στοιχεία για την εξελικτική σχέση των δεινοσαύρων με τα πτηνά. Τα μικροσκοπικά τμήματα πρωτεΐνης αντλήθηκαν από το μηριαίο οστό ενός τυραννόσαυρου Ρεξ, ο οποίος ανακαλύφθηκε στη δυτική πολιτεία της Μοντάνα το 2003. Οι επιστήμονες όμως κατάφεραν μόλις πρόσφατα να εξακριβώσουν και να επιβεβαιώσουν οριστικά ότι πρόκειται για ίχνη κολλαγόνου προϊστορικού δεινόσαυρου.

Το κολλαγόνο έπρεπε να είχε αποσυντεθεί πριν από εκατομμύρια χρόνια, ωστόσο οι παλαιοντολόγοι του πανεπιστημίου της Νορθ Καρολάινα απευθύνθηκαν στον βιοχημικό Τζον Ασάρα της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου της Βοστώνης προκειμένου να προσδιορίσει την προέλευσή του.

Ο καθηγητής Ασάρα χρειάστηκε ενάμιση περίπου χρόνο, αλλά τελικά κατόρθωσε να βρει την αλληλουχία αμινοξέων στις πρωτεΐνες κολλαγόνου, φτάνοντας στο συμπέρασμα ότι το μηριαίο οστό του τυραννόσαυρου περιείχε ίχνη κολλαγόνου, μιας ινώδους πρωτεΐνης που βρίσκεται στα κόκαλα. Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τη συγκεκριμένη αλληλουχία αμινοξέων με αντίστοιχες πρωτεΐνες σύγχρονων ζώων, ανακάλυψαν ότι η αλληλουχία του τυραννόσαυρου έχει πολλές αντιστοιχίες με εκείνη της κότας και λιγότερες με τα βατράχια και τους τρίτωνες.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν τους πρόσφατους αμφιλεγόμενους ισχυρισμούς ότι τα πτηνά και οι δεινόσαυροι σχετίζονται εξελικτικά, μεταβάλλοντας την απλή εικασία σε θεωρία. «Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα πουλιά αποτελούν εξέλιξη των δεινοσαύρων. Όλες αυτές οι υποθέσεις βασίζονται στις ομοιότητες που παρατηρήθηκαν στην αρχιτεκτονική των οστών. Η εξελικτική σχέση των δύο αποδεικνύεται από την κοινή αλληλουχία πρωτεϊνών», τόνισε ο καθηγητής Ασάρα. Σύμφωνα με την ισχύουσα μέχρι σήμερα άποψη, η οργανική ύλη, όπως η πρωτεΐνη, δεν επιζεί μετά το πέρας εκατομμυρίων ετών.

Σύμφωνα μ’ αυτή την ανακάλυψη τα άκακα κοτόπουλα αποτελούν απόγονο του τρομερού τυραννόσαυρου Ρεξ που ευτυχώς έζησε εκατομμύρια χρόνια πριν.

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα