22.1 C
Athens
Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑO ΠΡΩΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗΣ

O ΠΡΩΤΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗΣ

Ένας κοσμοναύτης, ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν – Γραμματικόπουλος, Έλληνας ποντιακής καταγωγής, ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Ελληνικού – Αργυρούπολης.  Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν – Γραμματικόπουλος, ταξίδεψε τέσσερις φορές στο διάστημα, όπου έμεινε συνολικά πάνω από 500 ημέρες, παίρνοντας μαζί του στην πρώτη αποστολή την ελληνική σημαία, στη δεύτερη την κυπριακή σημαία και στην τρίτη του αποστολή πήρε συμβολικά, για να δηλώσει και να τιμήσει την ποντιακή του καταγωγή, μια παραδοσιακή ποντιακή φοτά, (παραδοσιακή στολή), την οποία παρέλαβε από τη συλλογή στολών του συλλόγου Ποντίων.

Στην κεντρική πλατεία των Σουρμένων στο Ελληνικό την Παρασκευή το βράδυ, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Σουρμένων Γιώργος Σαραφίδης καλωσόρισε τον Θοδωρή Γιουρτσίχιν – Γραμματικόπουλο λέγοντας: 
“Αγαπητέ συμπατριώτη, από τα βάθη της καρδιάς μου και εκ μέρους όλων των μελών του Συλλόγου και των κατοίκων της περιοχής ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για την  τιμή που μας έκανες να είσαι σήμερα μαζί μας”. 

“Σήμερα στο πρόσωπό σου βλέπουμε την Ελλάδα της ελπίδας, την Ελλάδα της τιμής, την Ελλάδα των παραδοσιακών μας αξιών. Σήμερα βλέπουμε την παγκόσμια Ελλάδα. Στο πρόσωπό σου καταλαβαίνουμε τη σημασία της λέξης τραντέλλενας”.

“Αποτελείτε ένα ζωντανό παράδειγμα, ότι η ελληνική ψυχή, η αναζήτηση, η ανησυχία, το πνεύμα που μας διακατέχει, δεν χάθηκε στην αρχαιότητα” είπε ο Δήμαρχος της πόλης Γιάννης Κωνσταντάτος στο δικό του χαιρετισμό, “έρχεται σήμερα μέσα από σας σαν γέφυρα, σαν φωτεινό παράδειγμα ελπίδας για τις επόμενες γενιές, ότι ο Έλληνας πάντα θα κοιτάζει τον ουρανό και ποτέ και τίποτα δεν θα μπορέσει να τον περιορίσει”. 

“Σας μεταφέρω λοιπόν την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου να σας τιμήσουμε ως ένα σπουδαίο εκπρόσωπο του ποντιακού Ελληνισμού, ως ένα μεγάλο Έλληνα για την προσφορά σας στον τόπο μας και να σας ανακηρύξουμε επίτομο δημότη της πόλης μας”. 

Ο Έλληνας κοσμοναύτης μίλησε αμιγώς στην ποντιακή γλώσσα, κι αφού ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Συλλόγου Ποντίων Σουρμένων για την πρωτοβουλία τους και τη δημοτική αρχή έκανε και μία διόρθωση. “Δεν είμαι” είπε, “ο πρώτος Έλληνας που πήγε στο διάστημα. Είμαι ο τρίτος. Οι δύο πρώτοι ήταν ο… Κωστίκας και ο Γιωρίκας….

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι αντιδήμαρχοι Βασ. Κρητικός, Φωτ. Ιασωνίδης, Λαζ. Τογρίδης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γιάννης Τσαρπαλής, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Σαραφίδης, η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ελληνικού Ελένη Κορίλλη και ο τ. δήμαρχος Χρ. Κορτζίδης.  

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΙΜΗΘΕΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗΣ

Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος γεννήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 1959 στο Βατούμ της Γεωργίας. Πατέρας του είναι ο Νικολάι Γιουρτσίχιν και μητέρα του η Μικρούλα Γραμματικοπούλου Γιουρτσίχινα. Τέλειωσε το σχολείο στο Βατούμ το 1976 και ξεκίνησε τις σπουδές του στο Αεροπορικό Ινστιτούτο της Μόσχας. Το 1983 αποφοίτησε ως μηχανολόγος με ειδικότητα στα διαστημικά οχήματα.

Έχει εργαστεί στη Ρωσική Εταιρεία Διαστήματος Ενέργεια ως μηχανικός, στα διαστημικά προγράμματα Λεωφορείου – Μιρ και ΝΑΣΑ – Μιρ ως αρχιμηχανικός. Ταξίδεψε 4 φορές στο διάστημα, όπου έμεινε συνολικά πάνω από 500 ημέρες, παίρνοντας μαζί του στην πρώτη αποστολή την Ελληνική Σημαία, στη δεύτερη την Κυπριακή Σημαία και στην τρίτη του αποστολή πήρε συμβολικά, για να δηλώσει και να τιμήσει την ποντιακή του καταγωγή, μια παραδοσιακή ποντιακή φοτά, την οποία παρέλαβε από τη συλλογή στολών του συλλόγου μας.

Μεταξύ άλλων του έχουν απονεμηθεί το μετάλλιο του «Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», το «Βραβείο της Φιλίας» και το «Μετάλλιο Διαστημικής Πτήσης της ΝΑΣΑ».

Στις 12 Μαρτίου 2014 η Ελληνοαμερικάνικη Ένωση τίμησε τον Ελληνικής καταγωγής Πόντιο Κοσμοναύτη Θεόδωρο Γιουρτσίχιν Γραμματικόπουλο ως την κορυφαία προσωπικότητα της Ελληνικής Διασποράς.

Πηγή: vimaonline.gr

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα